To vychází z praktické zkušenosti, nebo z nějakého odhadu? Já jen, že po čtyřech měsících intenzivního používání aktuální instalace (se všemi updaty, atd.) mám velikost system folderu 8.5 GB a nezdá se, že by se nějak měnila.
Dál mi připadá skutečně zvláštní mluvit min. o Vistách UE jako o "holém systému" ...
A zcela upřímně - pokud někoho pálí velikost, tak prosím, to je subjektivní a není proč to dál řešit. Já mám zato, že poměr velikosti system folderu a velikosti běžných disků (dnes bych za standard bral 300 GB a u nových počítačů často spíš 500 GB) je i přes větší datovou velikost systému postupem doby lepší. To taky můžeš přestat instalovat aplikace nebo hrát hry - prakticky všechno je stále větší, proč by tedy nebyl zrovna operační systém, zvlášť když toho umí a obsahuje víc? Aplikace samotné se na konto Vist nezvětšují. A argument Linuxu v tomhle případě neberu - ať je menší (nebo lepší, nebo cokoliv), ale mimo toho, že je to taky "operační systém" toho společného moc nemají a srovnávat je jde dost těžko. (pokud se to ovšem někomu velmi nehodí do krámu) To bych mohl za chvíli srovnávat jakýkoliv OS, který mě napadne s jakýmkoliv jiným. A velikost, ta zrovna není argumentem, kvůli kterému by někdo přecházel z Linuxu na Visty, nebo naopak, to fakt ne.
EDIT: tak tady se teda neubráním - prosím o JEDEN JEDINÝ příklad korporátního zákazníka, který dnes kupuje nové pracovní stanice s 20 GB diskem (je mi teď jedno, co jde a co ne - když budeš chtít, koupíš si třeba fungl nový PIII server, do téhle sítě možná taky ano) a který JEDEN JEDINÝ korporátní zákazník provozuje full-backup disků na desktopech? A jen tak mimochodem, máme TS/Citrix/atd., takže ano, Windowsy jsou "schopné běžet ze sítě" a žádný disk nepotřebuješ.