Osobně jsem se Sapphire neměl nikdy problém a vzhledem k value/money je to imho jeden z nejlepších výrobců ATi. Měl jsem za něj i Gigabyte, ale potom, co jsem "zlikvidoval" X1650Pro tím, že zveřejnili BIOS, který šel naflashovat, ale byl pro něco úplně jiného a tím nepodařkem ve formě pasivní 2600XT už to má vážné trhliny ...
Co jsem četl, tak "referenční" chladič na 2600XT DDR4 (plácačce) by měl být VELMI tichý (to už jsem ale slyšel mockrát), pokud není, tak je to chyba - nemá ani proč být hlučný. (na DDR3 verze dává každý co mu přijde pod ruku)
Ano, mezi Pro DDR3 a XT není moc velký výkonnostní rozdíl, ale cenový je také pár korun, takže se to fakt nevyplatí. Problém je, že pasivní 2600XT jsou reálně prakticky nedostupné (Sapphire Ultimate, MSI, atd.), dostupný je tak předražený HIS se Zalmanem. A bohužel mimo toho Zalmana není s 2600XT kompatibilní skoro žádný 3rd party chladič ...
btw: ad to chlazení - viděl jsem dost testů a spotřeby různých karet se hodně liší, přičítám to tomu, že výrobci mají volnou ruku a pomalu každá karta je taky jiná (u 2600XT zrovna snad nejsou dvě karty se shodným layoutem). Každopádně zřejmě je dobře udělaná 2600XT DDR3/DDR4 schopná dostat se na nějakých 45-50W TDP a to je pro pasív brnkačka.
no-X: díky, mrknu se na to pořádně (v summary mají rozdíl v paměti a na obrázku jsem neviděl, ale třeba). Mě zajímá na té kartě zdaleka nejvíc právě on-board HDMI se zvukem a většina výrobců se ani nenamáhá uvést, jestli je přiložená alespoň redukce (s výjimkou např. právě Sapphire). Palitu se ale rád vyhnu, historické zkušenosti jsou tristní (třeba už se to ale změnilo).