dobre, 6, 50 a 60 jsem si odpustit mohl, ale jsou tu tak nejak pro kompletnost tech bezne pouzivanejch, ten zbytek je uz doma relativne normalne pouzitelnej ... (proc RAID3 ano bylo zduvodneno nekde v mail archivech fbsd-geom, zkusim to najit ...)

1E je sice hezka hracka, ovsem nejak v ni nevidim ty vyhody, co ty, muzes mi prosim objasnit, kde se tam bere nejakej performance boost? tady bych zase docela rad videl nejaky benchmark ja (bez ironie - proste nechapu, kde by se tam cokoliv vzalo a neverim, ze se tam neco vezme)
- vsechny E-RAIDy mi prijdou spis jako technicky vychytavky a hracky, nez nejaky kdovijaky zazraky co se vykonu tyce ....

obecny specs sem pisu hlavne proto, ze tu vidim takovy misinformace jako, ze RAID1 zrychluje sekvencni cteni ... to by bylo proveditelne jen za predpokladu, ze o tom R1 OS vi a ze zamerne kvuli nemu dela hoooodne velky (radove vic jak MB) readahead

co se HW/SW reseni tyce tak samozrejme pri 20ti discich, bude HW radic v obrovske vyhode proti SW RAIDu, na druhou stranu, zase tu resime domaci segment kde se dostanem tak ke 4em diskum. priznavam ze jsem to hodne spatne napsal a hlavni pointa - totiz - radsi SW RAID v OS, nez HostRAID - z toho nejak neni pochopitelna, ale omluvte me ... byly skoro dve rano

ad. linux a scheduler - ano i scheduler se da hodne slusne konfigurovat ... staci napr u deadline prodlouzit trochu casy - pokud nepotrebujes realtime data - a za cenu trosku vetsich latenci pri cteni ziskas mnohem vyssi propustnost diky optimalizaci cteni

sel bych udelat benchmarky 4diskovyho RAID 5 Linux MD vs. 3Ware Escalade 9550SX ... ale neni cas mozna behem tejdne si s tim pohraju ...

Petrik: brzdu RAID3 pri normalnim provozu vidim leda v tom, ze pri cteni nemuzes (resp. muzes, ale zatezujes procesor) pouzit paritni disk pro cteni... zapisy na paritni disk mas stejne jako zapisy na ostatni disky - zapisuje se celej blok - a ano, pri dnesni konstrukci disku je jedno, jestli zapisujes blok 1KB, nebo 1MB