Záleží na tom, jak moc to chceš používat. Ano, pokud během 4 let vyměníš 5 mechanik, je to tak, jak říkal kolega. Ale ne každý to dělá takto, osobně bych si, obzvlášť pokud hodně čteš nebo hodně zálohuješ, pořídil dvě mechaniky. Proč?
1) vypalovačka se neopotřebovává čtením, zapisuje kvalitněji a kvalita zápisu je pro mě důležitá - samozřejmě, když v tom hodně čteš, ten zápis nebude to pravé ořechové
2) takový konzum (dva roky to vydrží, tak co) se mi nelíbí, nehledě na to, že si držím dvě mechaniky, s nimiž mám dobré zkušenosti a nutno přiznat, že novější mechaniky různých výrobců už takhle bezproblémové rozhodně nebyly... Přesně kvůli tomuto přístupu tu dnes nemáme Yamahu (skončila s CRW-F1), TEAC (skončil s CD-540 a CD-W540E) nebo Plextor (poslední Plextor s velkým P byl premium, v DVD se mu zrovna nedaří), což byla úplně jiná kvlitativní třída (podlení dva outsourcují OEM).
3) mechaniku nevyreklamuješ jen kvůli horšímu zápisu (stačí, když to někde přečteš a je to...)
4) mechaniky s nejlepším zápisem "nejhůř" čtou (Pioneer, NEC) - ačkoli to není tak žhavé, NEC 3520A se vyrovná Toshibě 1712, což je ohledně čtení velmi dobrý stroj.
Pravda, jedna mechanika má svoje výhody v jednorázové ceně, jedné zabrané pozici, vypalovačky čtou +/-R, RW rychleji, než DVD-ROM (ačkoli nové DVD-ROM už by snad 16x mohly číst i vypálená média, chtělo by to zas nějakou novinku vyzkoušet). Ale zase si kvůli tomu pořizovat dvě mechaniky... No a je pravda, že běžné DVD-ROm za moc nestojí, ale asi chci od těch mechanik moc, když chci, aby se vyrovnaly Toshibám 1612/1712.