Výsledky 1 až 25 z 65

Téma: Externi graficke karty

Threaded View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek
    Member Avatar uživatele swarm
    Věk
    39
    Vliv
    257

Standardní Re: Asus XG Station - první externí grafická karta

Citace Původně odeslal no-X Zobrazit příspěvek
    X9? To musí být překlep... Existuje XP10 nebo Z9 Z9 je 2D only s 16bit DDR sběrnicí
    Takže ExpressCard dokynu od Belkina mám doma, tak zkusim napsat pár prvních zkušeností, které jsem od pátku, kdy jsem tuhle věc vybalil, nabral.

Grafickou kartu se mi ještě nepodařilo zjistit, ale je jasné, že žádné XGI X9 neexistuje. Že by zůstala světu výrobcem tak utajena, že o ní ani google nic neví, se mi vážně nechce věřit. První (velmi nestabilní) ovladače však měly VELMI podobný interface jako výše zmíněná USB grafická karta se SiS315. Tím jsem částečně došel k tomu, že je klidně možné, že tam bude buď:
    1) čip identický
    2) nějaká jeho novější verze

Pokud bych se měl vyjádřit k instalaci a složení. Do expresscard se zastrčí karta, na které je jen konektor pro připojení kabelu. V kartě není žádný čip a je to jen redukce. Druhý konec kabelu se připojuje na přední stranu dokyny, do které tak vede jak PCIe linka, tak i USB port. Na USB port je připojen aktivní rozbočovač, na který je připojeno všech pět vyvedených USB portů, síťová a zvuková karta. Na PCIe linku je připojen PCI most a na něj jen a pouze grafický čip. To je rozhodně asi nejjednodušší řešení pro výrobce. USB zařízení jsou na hotplug připravená, a tak neni potřeba k nim vyvíjet extra ovladače. Stačí jen přidat do zařízení daný čip a použít standardní drivery od výrobce.

ad USB část:
    Musim říct, že tady funguje všechno výborně a nemám nejmenší výhrady k fungování všech USB zařízení. Na rozbočovači se snesl s integrovanými zařízeními i USB disk, myš a hybridní TV tuner ASUS U3000. Zvukovka hraje výborně a funguje na ní dobře i prostorový zvuk. Síťovku jsem zatim moc nezkoušel, protože u sebe v pracovně jsem si nikdy nenatáhl síťový kabel za ty roky (vyzkoušim pak jinde).

ad PCI část:
    Grafická karta má vlastní drivery, takže se všude hlásí jako "Belkin....". Kvalita driverů je opět žalostná. Předpokládám stejný nebo lepší čip, než který byl v USB grafice. To znamená, že bude minimálně HW podpora DX6/7, MPEG2, Overlay, OpenGL. Ovladače zase neumí vůbec nic z toho využít, takže proti USB grafice přišly jen tyto výhody:
    1) PCI je výrazně rychlejší, takže při běžné práci ve 2D (posuv okýnek,...) je všechno v pohodě a sekanost není zas tak znatelná. Horší je to jenom, když si třeba v hodně vysokém rozlišení prohlížíte fotky a nebo děláte jinou činnost, kdy se narád musí překreslit celá obrazovka - pak je totiž vidět, že ta rychlost překreslování je dost slabá.
    2) Díky tomu, že je to rychlejší, tak se přidalo dalších pár MB paměti a je možné zobrazit maximálně 1680x1050/1600x1200 při 32bpp.
    3) Přibylo DVI. Na dokyně je vedle sebe VGA a DVI-I port. V duchu jsem trochu doufal, že půjde zapojit dva monitory najednou a použít tak rozšířenou plochu s dalšíma dvěma monitorama. Nic takového se nekoná. V manuálu je napsáno, že nemáme zapojovat obě zařízení najednou. Vzhledem k tomu, jak jsou drivery stavěné, tak je jasné, že by to ani nemělo smysl.
    4) v případě, že na primární grafice je širokoúhlé rozlišení a na dokynu připojíte monitor neširokoúhlý, tak je možnost, že grafika doplní nahoře a dole černý pruh a použije rozlišení, na výšku vyšší.

Teď bych teda ještě popsal pár negativ/"vlastností":
    1) Je dobře, že přibylo DVI, protože kvalita VGA výstupu zůstala stejně špatná jako u USB grafiky. Na analog jsem to zkoušel jen jednou s 1280x1024 a bylo to trochu mázlý. Jak to bude vypadat s 1680x1050 ještě doma vyzkoušim.
    2) Identifikace monitoru probíhá při zapojení dokyny do napájení. Při zapojení jiného monitoru je nutné dokynu odpojit z napájení a znova připojit, jinak vám nenabídne potřebná rozlišení.
    3) Je fajn, že umí všechna rozlišení jako 1280x800, 1440x900, 1680x1050. V případě připojení monitoru však zobrazí jen základní rozlišení do velikosti nativního + to jedno nativní. Takže při 1680x1050 panelu si prostě nemůžu dát nižší rozlišení se správným poměrem stran. Kvůli tomu je celkem bez šance, že bych si dal klonování na externí monitor, kdy na primární grafice mám interní LCD s 1280x800 a na dokynu je připojený monitor s 1680x1050.
    4) Nabízená rozlišení omezuje driver grafiky (ne driver monitoru). Neni tak možnost to nějak snadno obejít. Jednou se mi to povedlo omylem a nabídlo mi to všechny podporovaný a to pak byla krása, protože všechny ty nižší fungovaly přesně jak maj.

To je zatim první seznámení. Udělám nějaký fotky vnitřku a další testy.

EDIT:

Takže jsem na to pustil nějakou diagnostiku (protože tu nemám vhodný šroubovák, abych se dostal dovnitř)... je to XGI Volari Z7
    Naposledy upravil swarm; 19.08.2007 v 11:19. Důvod: Přidání obrázku, název grafiky
    Diagon Swarm - redaktor NOTEBOOK.cz
    Nikdy se nehádej s blbcem, nezasvěcený by nemusel poznat, že je mezi vámi rozdíl.
    Blog o mobilní technice -> [WWW]

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Profi grafické karty
    Založil Matio v sekci fóra Ostatní grafické karty
    Odpovědí: 42
    Poslední příspěvek: 05.04.2007, 12:10
  2. Vliv graficke karty na Illustrator / corel
    Založil Petrik v sekci fóra NVIDIA grafické karty
    Odpovědí: 5
    Poslední příspěvek: 14.07.2006, 13:58
  3. Prubeh reklamace Graficke karty Geforce FX-5200u ve firme...
    Založil corwin1 v sekci fóra Reklamace a §
    Odpovědí: 13
    Poslední příspěvek: 08.08.2004, 12:28
  4. Diagnostika graficke karty, existuje nejakej program??
    Založil Ogre v sekci fóra ATI grafické karty
    Odpovědí: 1
    Poslední příspěvek: 24.05.2004, 10:15

Pravidla přispívání