No. Co se týče toho že NV a ATI maj jinou kvalitu obrazu v 2D, tak to fakt ne, maj úplně stejnou. Když porovnávám karty co jsem měl což bylo asi 7 NV40 based karet tak všechny měly stejnj obraz, krom jedný která měla lehce míň ostrej primární výstup = chyba při výrobě karty / součástky, neni to záležitost NV, a sekundární výstup byl OK. Od ATI jsem měl R7200, 9800, X1600pro, X1800XT a taky naprosto stejný.
Teď tu mám 6600GT od Club3Dcož je mizerná značka tak od ní čekám něco horšího, ale ještě jsem ji nepíchnul ke slušnějšímu monitoru tak nevím. Poslední karta co jsem měl která měla špatnej výstup byla S3 deltachorme S8 v2.0 od Club 3D, a problém S3 to rozhodně nebyl.
Prostě jde jen o výrobce nic víc. Kor u mainstreamu a low-endu jako je 7600, tomu já se snažim vyhnout, proto radši beru hi-end minulý generace než soudobej mainstream. U hi-endu maj i mizerný výrobci dobrý filtry. (většinou)
To vše co jsem řekl ale platí jen pokud máte vše na default. Rozuměj nehejbete s brightness, contrast atd. Protože třeba +15% contrast u NV a ATI má naproso jinej vliv na obraz takže se to pak už nedá porovnávat.
A co se týče kvality filteringu v 3D tak tam jsou karty generace NV4x/G7x na tom opravdu zle, až otřesně. Teď nemám na mysli úhlový optymalizace, ale shimmering a binilear anisotrophy.
Maule zkus na té GF7 zapnout úplně všechny optymalizace a kvalitu dát na max výkon a to zkombinuj s AF16x a to musíš vidět i ty, hlavně na zem se dívej, když se pohybuješ, na statickym screenu to vidět neni. Problém je že když optymalizace vypneš, tak GF6/7 ztrácí strašně moc ze svého potenciálu pixel shader výkonu, protože má pořád sdílenou pipeline na texturing a shadery = čim kvalitnější filtrace, tím méně prostoru pro shadery. Dám ti příklad. Moje 6800Ultra byla s opymalizacema pořád použitelná karta, v Oblivionu v 1024x768 s HDR a AF8x v pohodě to jelo a vůbec vše šlo hrát ok. Ale jakmile jsem dal kvalitní filtering tak jsem to na stejný FPS nevytáhl ani při 800x600. To ale platí především pro hry kde je to samej shader.
To je právě ono, co se týče NHL07 a BF2 tam to moc o shadery neni. Co máš v BF2 za shadery? Kapoty vozidel jsou bumpmapy a pak je tam pěkně udělaná voda, to jsou jediný shadery. Postavy a ta rozlehlá krajina co žere výkonu nejvíc jsou jen textury. Nezapomeň že BF2 jde rozjet na Radeonu 8500 čili SM 1.4 - to už něco o složitosti těch shaderů vypovídá (a furt to vypadá skoro stejně). Takže ta hra je o fillrate, takže tam tvoje stará GF musí kralovat se svym počtem texturovacích jednotek a 256bit sběrnicí, a jelikož tam nejsou moc shadery, půjde to asi plynule i s kvalitnim anisotrophy. Ale jakmile budeš mít na shadery náročnou hru, budeš must dát ten méně kvalitní.
To je taky jeden z důvodů proč GF7 byla dřív docela konkurenceschopná vůči radeonům a dnes vypadá jako propadák, protže se testovalo často v default nastavení = povolený optymalizace. Dnes je ve zvyku testovat s určitou úrovní kvality a tudiž GF 7 jdou hned dolu. Ale jestli jseš spokojenej s binilear anisotrophy tak ti GF7 i dnes může nabídnout slušný frameratte. Pokud použiješ kvalitní filtraci, karta ztrácí ihned tak mym odhadem 40-50% svý síly ve shaderech.
Ale nevim jak jsi mohl čekat posun v hrách typu BF2. Vem si počet TMU tvý GF7900GS a celkovou prostupnost paměti. To vše obvzláště po OC že, kvůli kterýmu se 7900GS kupovala, protože má obrovskou rezervu na jádře i na pamětech a jde kolikrát posunout výkonem na úroveň 7900GTX. (když to přejdeš frekvencí ty 4 pipky z 24 se ztratěj). To se bohužel HD2600XT netýká, ten má OC dost slabý až zanedbatelný.