Nemám v aktuální nabídce WiFi zařízení přehled a rád bych si nechal poradit - řešilo se to tu víckrát, ale moje požadavky na takové zařízení jsou přecejen trochu konkrétnější.
Tedy, představa je kombinovaný box, který bude umět - WiFi AP (aktuálně b/g, ale může mít draft-N či jiné), 100-Mbit+ metalický switch (nejméně 2, raději ale 3+ downlinky a jeden uplink/WAN), firewall, router, atd.
Základní požadavky:
- maximální spolehlivost
- maximální bezpečnost
- velmi dobrá spravovatelnost a možnosti (firewall, ale nejlépe i switch)
- rychlost
Nadstandardní/uvítám:
- print-server USB
- rychlé USB pro připojení externího HDD enclosure (nesmí omezovat power-management enclosuru), pokud by s tím byl problém, vezmu něco s LAN připojením
- jakékoliv featury, které mají praktické využití
Variantně bych určitě uvítal i integrované zařízení, které bude mít mimo síťové konektivity a spol. i integrovaný disk (nebo lépe RAID1), torrent stahovač, atd. (nejlépe včetně shapingu). U podobných zařízení mám ale vážné pochybnosti o spolehlivosti a bezchybné základní funkčnosti ... Blbůstky, které reálně nevyužiju, rád oželím.
Užití je klasické - domácí konektivita k 2 - 8 Mbit internetu a věci s tím spojené, tedy o max. dosah, atd. mi nejde.
Cena je podružná, sice to nemusí být to nejdražší, co je, ale jednoznačnou prioritou jsou využitelné funkce, hlavně však spolehlivost a ověřená kvalita, žádné vynucené restarty, nekompatibility, problémy. Pokud mi někdo nevysvětlí můj omyl, vyhnul bych se rád značkám jako Asus a spol. a soustředil se na tradiční firmy, které se tímhle zabývají delší dobu a pořádně.
Předem díky moc!