Výsledky 1 až 15 z 15

Téma: Radiator jako nasavani; bublinky v hadickach

Standardní Radiator jako nasavani; bublinky v hadickach

Zdraviim,
    Chci si nekdy kolem vanoc postavit novy komp a ted zvazuju jeho chlazeni. Procitam tady toto 4um uz nekolik dni, nasel sem tu plno rad, ale zadnou odpoved na moje otazky, proto jsem byl nucen zalozit novy dred. Predem se za to omlouvam, pokud se ptam na neco co se tu uz resilo je mi to nesmirne lit, ale ja to proste nenasel.

Takze zaprve:
    Premyslim o nejakem vodnikovi v kombinaci s nejakym pasivem. CPU a GK bych chtel chladit prislusny vodnim blokem, chipset nejakym pasivem s heatpipe a ramky bych chtel s pasivem.
    Proc nepouzit aktivni radiator jako intake k nasavani "studeneho" vzduchu pres hraddisky do skrině a pak teply vzduch vyvukouvat pouze vetrakem ve zdroji? Nebylo by to efektivni reseni? Nebo jsem na neco zapomel? Dyt vzduktery projde pres radiator se zas tak moc neohreje, nebo se mylim?

Za druhe:
    Chtel bych nejenom efektivni chlazeni ale i efektni chlazeni. A premyslel jsem o bublinkach v hadickach. Aby bylo videt ze se tam neco hybe.Je nejaky zpusob jak toho dosahnout? Mne nic moc nenapada. To by snad jedine se ty bublinky musely vytvaret pouze v tech hadiskach, pred bloky a pred cerpadlem a radiatorem muselly mizet, ne?

A konecne za treti:
    Ma vubec v dnesni dobe pomerne vyspeleho vzduchoveho chlazeni smysl vodnik? Myslim tim např. poměr cena/vykon, jestli by nebylo lepsi investovat do lepsiho vzduchu popř. jineho zeleza?

Jeste chci dodat ze s vodnikem nemam zadne skusenosti (nikdy sem ho ani poradne nevidel "nazivo"). A chladit bych chtel nejake dvoujadro od intelu zrejmne E6600 popr. nejake 4jadro, k tomu odpovidajici zaklad asi to bude 680i od nVidie, o grafiku se mi bude zrejmne starat nejaka 8800 taky od nVidie,nebo mozna to bude 2900 od ATI to je jeste ve hvezdach, PSU bude asi zrejmne Pentagram 620W od Radima Štěpance, hadr mam zatim jenom jeden 160tkovy HITACHI, mozna bych knemu prikoupil nejakeho rychlika mozna i raptora (ale toho bych pak musel strcit do nejake krabicky abych ho aspon trochu ztisil) a jako posledni vec mam nejakou smazku od LG. Mozna bych tam pridal nejakou zvukovku. Skrin bych chtel asi neco ve stylu antec 182, 3daurora, to taky jeste neni rozhodnuto.

Proste bych chtel takovej herni vyvazeny stroj pod stromecek a k tomu snad uz v te dobe uz dostupny Crysis.

Jo a jeste bych chtel aby ten stroj byl relativne snadno prenositelny (pendluju mezi dvema destinacema a nechtel bych se sveho "milacka" vzdavat). Takze asi budu uvazovat o nejak pouzitelnem madle na te skrini, vyvazenosti (vahove) te skrine a nejake dodatecne ochrany proti otresum a poskrabani mozna i nejake vyztuhy uvnitr skrine.

Vsechno je to zati ve fazi zberu informaci a planovani a samozrejmne sberu financi.

Koukam docela se mi ten dotaz rozrostl. To sem ani moc nechtel. Takze sry za tak dlouhy novy dred. Ale fakt sem na moje otazky nenasel odpoved.

Predem moc diky za odpovedi.
    Intel i5 6400 @ 2,7GHz, Gigabyte Z170X, 2x 8GB Kingston 3000MHz CL15, GeForce GTX 980, Samsung 850 EVO 250GB, Lachesis, Razer Goliathus, HP w2207h, G15 a to cele v dosti obouchane MLQ3

Senior Member Avatar uživatele NeMeM9aA
    Věk
    44
    Vliv
    272

Standardní Re: Radiator jako nasavani; bublinky v hadickach

Jsem vlastnikem 2 vodniku ale nemyslim si, ze by se to z hlediska cena/vykon vyplatilo. Je to spis otazka hledani maximalniho vykonu ci ticha, ale v pomeru cena/vykon urcite je na tom v porovnani ze vzduchem spatne

Jinak radiator na intaku se nedela, protoze teplo, ktereho se radiator zbavuje by slo zpatky do bedny, kde by opet ohrivalo soucastky/bloky.
    Takze radiator na intake rozhodne ne.

Co se tyce kontroly prutoku, tak existuji specialni udelatka, ktera to kontroluji, ale je to celkem zbytecne. Staci nastavit na CPU, aby se pri vysoke teplote vyplo. To staci. Bublinky jsou nezadouci, na jejich odstraneni je expancka.

Dekuji za odpovedi.

O vodnikovi samozrejmne budu premylset dal, ale asi budu hodne limitovany financema. Mozna udelam "kompromis" nejdrive zacnuchladit vzduchem a po nejake dobe "az nasetrim" si postavim vodnika.

Kdyz sem zapremyslel po tve odpovedi o mem "napadu" pouzit radiator jako intake, tak mi doslo ze ten "napad" byla pekna blbost postavena na hlavu, no nic byl to prece jenom napad ikdyz blbost.

Ted k tem bublinkam, ja vim ze jsou bublinky nezadouci. Ale ja mel zase jeden takovy "napad" ze by mohlo byt efektni kdyby v tech hadickach behaly nejake bublinky. O hydrodynamice vim jenom to. ze je to pekna alchymie. Mne by jenom zajimalo jestli by to treba neslo vyresit treba pridanim nejake jine kapaliny s jino viskozitou, nebo neco podobneho.
    Intel i5 6400 @ 2,7GHz, Gigabyte Z170X, 2x 8GB Kingston 3000MHz CL15, GeForce GTX 980, Samsung 850 EVO 250GB, Lachesis, Razer Goliathus, HP w2207h, G15 a to cele v dosti obouchane MLQ3

Senior Member Avatar uživatele Klon
    Věk
    37
    Vliv
    278

Radiátor na intake s klidným srdcem, v podstatě to ani jinak nejde. Pokud je na intake tak ho chladíš studeným vzduchem z venčí, takže nejvíc chladíš to co je potřeba - tam kde máš bloky.Jestli ten vzduch co proudí skříní má o pár stupňů víc je úplně jedno, protože to důležitý je chlazený vodou.

K bublinkám, je to hovadina, bude ti to snižovat průtok a dělat hluk - pokud teda vymyslíš jak je tam trvale tvořit. Jestli chceš aby to bylo vidět, tak uv hadičky/barevná kapalina.
    e4400@3Ghz(def.v.+BOX),Gigabyte GA-965P-DS3P, 2x1024 ADATA 800mhz, 7600gt pasiv,2x80gb RAID0
    Vodník v rekonstrukci, DIY repro ve výstavbě.

Ten napad s tim radiatorem jako intake sem pochopil. Nemuze tam byt, protoze tepelna energie kterou jsem odebral pomoci bloku z cpu a gk by se vracela zpet do skrine a tim zahrivala vnitrek skrine. Takze bych mel mozna relativne chladne veci chlazene WB ale vsechno ostatni by se mi neustale zahrivalo, teda pokud by ve skrini nebyl dostatecny "vitr" ktery by odvadel to teplo pomoci 1-2 vetraku na intake a 1 vetraku na outtake. Jenomze i tak je to silne neefektivni reseni, protoze bych jaksi zbytecne chladil nektere veci "2x". Nejdrive odeberu tepelnou energii pomoci WB a ansledne bych ji vracel zpet a pak znova odvadel pomoci proudeni vzduchu z predni dolni casti skrine do horni zadni skrine. No proste blbost.

Ted k tem bublinkam.

Premyslim o jine kapaline podobnychvlastnosti jako nosne medium, ale ktera se v tom prenosovem mediu nerozpusti. Jestli ze si poridim uv lampu a hadicky tak to bude reseni ktere asi nebude pro mne. Bylo by to sice hezke jak mi tam sviti ty hadicky, ale to by bylo asi tak vse. Proste jenom by svitily porad stejne, nebyl by tam videt zadny pohyb. Ja bych rad nejake reseni kde by bylo opravdu videt ze tam neco proudi. Takze muj dotaz zni jestli by bylo mozne jako prenosove medium pozit roztok (nevim jestli je to to spravne slovo) dvou nebo vice kapalin s relativne podobnymi vlastnostmi, ktera/e by se nerozpustila v te druhe/ostatnich. Efekt by byl pri vhodnem osvetleni dle meho nazoru stejny jako v pripade pouziti bublinek at uz vzduchovych, nebo tvorenych nejakym jinym plynem.

Kus to sem se zas rozepsal. Je neco takoveho proveditelne, nebo by ta druha kapalina mela stejny nezadouci efekt jako bublinky - nizka efektivita a hlucnost? Tot muj dotaz k vodnimu chlazeni.

Věk
    44
    Vliv
    272

Slovo ktere hledas je asi emulze, ale stejne je to velmi neprakticke.

Jo emulze jee to slovo a hydrodynamika opravdu neni muj obor, proto se ptam zkusenejsich. Mohl bych vedet proc by to bylo neprakticke? Kdyz budou mit ty dve kapaliny (rekl bych tak v pomeru 1:10 mozna i vic) podobne vlatnosti co se prutoku, viskozity tepelne kapacity a prenosu tepla? Jsou vubec nejake dve takove (podobne a presto nerozpustne) kapaliny?

Senior Member Avatar uživatele Moralles
    Věk
    43
    Vliv
    273

ja jenom jak jsi psal v 1. threadu
    "Jo a jeste bych chtel aby ten stroj byl relativne snadno prenositelny "

v dnesni dobe se daji ty komponenty co pise dobre uchladit i vzduchem.
    CPU: NINJU = 1200,-
    VGA: HR-03 plus = 1800,-
    FAN: 120 Noctua intake/outake = 2x 400

CELKEM: 3800,- a mas to HI-END vzduch

HI-END voda to je tak min. 6000,-

sam sem mel vodnika a ted mam vzduch. vodnik je hobby a pro nekoho kdo chce poradny OC s dobrejma °C

ale pokud chces mermomoci vodu tak tady toho asi najdes vic a aktualni: http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=69538
    Naposledy upravil Moralles; 30.07.2007 v 23:12.
    PC: X61, FOTO: Canon 450D, Carl Zeiss Pancolar 50/1.8, Pentacon 50/1.8 | Nikon FE + tokina 24/2.8, http://hdsunset.blogspot.com/ - http://robinrezek.com/

Věk
    44
    Vliv
    272

no, neprakticke je hlavne to, ze hlavni nosic bude voda. Pak musis sehnat neco, co se ve vode nerozpusti. A to je bude nejspis nejaka lipofilni latka, ktera zasere cely okruh.
    Druha moznost je organicke rozpoustedlo. A tyhle veci pro zmenu jsou tekave a casto toxicke. Takze taky neni o co stat.
    Muze existovat nejaka kombinace latek, ktere budou v pohode, ale ja takovou kombinaci neznam a popravde si nemyslim, ze usili vynalozne k jejich nalezeni stoji za vysledek, ktere by poskytly.

edit: jo a hlavni vec: abys udrzel emulzi ve stavu, kdy ti tam plavou pekne kapky, tak bys tam musel pridat jeste spravne mnozstvi spravneho emulgatoru, jinak se ti ony latky pekne rozdeli a nebude z toho nic.
    Naposledy upravil NeMeM9aA; 30.07.2007 v 23:25.

Dekuji za vsechny opovedi. Rekl bych ze do vanocje jeste dost casu abych neco vymyslel. Budu dal procitat fora pro nejake blizsi info, ale obavam se ze kapky pro efekt jeste nikdo neresil. Mne by se proste libilo kdyby se v te skrini neco hybalo krome vetracku, ktere podle meho subjektivniho nazoru vytvari takovy neprirozeny pohyb a ruzne ledky tomu imho moc nepomuzou spise naopak. Kdezto ty bublinky/kapky by imho vypadaly tak nejak prirozeneji a delaly by tu spravnou protivahu k tomu "neprirozenemu" (nevim jak jinak ten pohyb popsat) pohybu vetracku.

Jeste bych mel dotaz jak rychle (v pripade ze bych nejak vyresil tu emulzi) by se ty kapky mohly pohybovat? Da se ta rychlost nejak vyjadrit? Dejme tomu za jak dlouho by ta uvazovana kapka urazila vzdalenost rekneme 30ti cm hadicky vedouci do pumpy? Nechci merit objem tekutiny/sec, ale rychlost posunujicise kapky. Dejme tomu v cm/sec.

Citace Původně odeslal Moralles Zobrazit příspěvek
    ja jenom jak jsi psal v 1. threadu
    "Jo a jeste bych chtel aby ten stroj byl relativne snadno prenositelny "

v dnesni dobe se daji ty komponenty co pise dobre uchladit i vzduchem.
    CPU: NINJU = 1200,-
    VGA: HR-03 plus = 1800,-
    FAN: 120 Noctua intake/outake = 2x 400

CELKEM: 3800,- a mas to HI-END vzduch

HI-END voda to je tak min. 6000,-

sam sem mel vodnika a ted mam vzduch. vodnik je hobby a pro nekoho kdo chce poradny OC s dobrejma °C

ale pokud chces mermomoci vodu tak tady toho asi najdes vic a aktualni: http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=69538

Dekuji za tipy. Rekl bych ze to tak nejak dopadne. Vodnik asi je opravdu pro nadsence a kutily. Rad bych se za nekoho takoveho povazoval, ale obavam se ze zvitezi pomer cena/vykon nad "dobrym pocitem" z dobre vykonane prace.

EDIT:/ Nejak sem neutrefil citaci
    Naposledy upravil marrtin; 31.07.2007 v 00:07. Důvod: nejak sem neutrefil citaci

Senior Member Avatar uživatele Moralles
    Věk
    43
    Vliv
    273

hele s tema bublinkama ve vodniku. ver tomu, ze kdyby to nejak lehce slo, tak uz to nekdo DAAAAVNO vymyslel

ale mozna by ti mohlo stacit tohle abys tam mel neco pohybujici se
    http://www.casemodding.cz/index.php?...&co=85&kat=121
    PC: X61, FOTO: Canon 450D, Carl Zeiss Pancolar 50/1.8, Pentacon 50/1.8 | Nikon FE + tokina 24/2.8, http://hdsunset.blogspot.com/ - http://robinrezek.com/

chapu to dobre ze se tam ty jakoby bubkinky pohybuji?

Bublinky v okruhu fakt ne. Narazi to na lopatky cerpadla a strasnej rachot. Maximalne udelat na setnu akvarko oddelene od okruhu. a cpat do toho vzduchovym cerpadlem vzduch. A treba si tam dat i falesne rybicky. Vypadaj celkem pekne.. V te katode se bublinky nehybou. Jen blikaj diody a dela to efekt.

A vzhledem k tomu ze se chladi velka cast dilu na desce pasivne tak radeji pres radiator vysavam a zajistuju tak temto soucastkam trochu lepsi prostredi. I moje malo topive PC na radiatoru ohreje vzduch o 5st. Na topive casti na desce jsem jeste pridal dalsi pasivy.
    Disky mam v boxech a ve vlastni komurce skrz kterou nasava zdroj. Takze do radu nejde vzduch o moc teplejsi nez mimo case.

Jasne funguje i tehdy kdyz se nasava pres rad ale prijdes tak o nejvetsi vyhodu vodnika. Chladno ve skrini.
    Athlon64 3000+ Winchester @2,6GHz 1.55v, DFI LANPARTY NF4 Ultra D, Sapphire Radeon X1950GT @PRO 620/720mhz, 2X Kingmax 512Mb/DDR433 CL 2,5,Hitachi Deskstar T7K250 250Gb 7200ot 8Mb/cache SATA II, HDD Samsung SpinPoint 80Gb 7200ot 8Mb/cache ATA133, DVD +-R/RW HP dvd640i LightScribe rom16x +16x -8x rw4x, Creative Sound Blaster Audigy @Audigy 2 ZS + Creative Inspire P5800, 19" CRT Belinea 106060, Logitech MX518, MP3 Creative Zen Nano 512MB, PC is Watercooled
    NIKDY NIC NEKUPUJTE u spol. DAMELLO (spol, holding, ...)

Citace Původně odeslal marrtin Zobrazit příspěvek
    Takze zaprve:
    Premyslim o nejakem vodnikovi v kombinaci s nejakym pasivem. CPU a GK bych chtel chladit prislusny vodnim blokem, chipset nejakym pasivem s heatpipe a ramky bych chtel s pasivem.
    Problém pasivu na chipset/RAM/paměti GPU je v tom, že se jaksi mlčky předpokládá, že jsou nějak ofukovány (větrákem CPU/GPU atd.). Jenže s vodníčkem je průtok vzduchu skoro minimální a tudíž moc nefungují. Proto musí být buď hodně mohutný nebo taky "vodní".

Add Kontrola průtoku pomocí teploty CPU. To je celkem oblíbený omyl, ale kdo z vás to opravdu zkoušel (vypnout čerpadlo a počkat, zda se PC vypne)? Já tedy ano (nechtěně), ale PC se vypnulo pozdě a odnesla to deska. Proč? Protože blok na CPU je většinou mohutný a ten na chipsetu zase relativně malý. A když neteče voda, tak se oba začnou ohřívat a pokud nejede CPU na plný výkon, tak se může zkrátka "ohřát" na vypínací teplotu až v době, když už je chipset na škvarek.
    Někdy sice tahle ochrana fungovat může, ale někdy prostě ne. Ale která ochrana je 100% že

Add bublinky. Zapomeň, protože to dělá strašnej bordel (hluk). Navíc IMO i celkem snižuje výkon (viz. "zavzdušněné topení").

Add cena/výkon. Vodní chlazení není jen chlazení. Je to životní styl
    Naposledy upravil Iguaner; 19.08.2007 v 12:19.
    I pes ma svuj den .... a dnes je ten den a já jsem ten pes.

Dekuji vsem za cenne info.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání