e1: jistě, nejde taky o porovnání objektivů, ale jen o zmínku, s čím jsem se setkal. A přesto, že ty objektivy se defacto srovnávat ani nedají, tak může být zajímavý postřeh o tom, že jeden za 20K je v kresbě min. o třídu horší než jiný za 7K (a to je nejlevnější zoom Oly vůbec). Osobně s tím problém nemám, protože i při hypu kolem 18-200 se na mě všichni snesli, když jsem říkal, že je to v porovnání se standardními objektivy sračka - a jen dobře, že to víš sám, před rokem to tak nebylo, že ...
Možná jsem jen zapomněl nějaký vlastní závěr - nemůžu se zbavit pocitu, že Oly s E-510 vytvořil značně netradiční mix vlastností a funkcí. Kupující dostane funkčně nejnašlapanější tělo na trhu, ale v (byť slušném) balení low-endu a za cenu low-endu, což je kombinace zvláštní. Někdo se možná tváří, že E-510 je revoluce, ale je to evoluce - má lepší snímač, rychlejší AF, stabilizaci a live-view, komprimovaný RAW, atd., ale základní koncepce a chování se defacto nemění. Je občas až k smíchu, jak tenhle evoluční krok najednou převrátil u spousty zákazníků i recenzentů odpor k Olympusu často až k jednoznačné preferenci ... Stále zůstává pár nedostatků - menší hledáček, AF s pouze 3 ostřícími body, absence gripu nebo chybějící wireless ovládání blesků. Ten hlavní paradox je v tom, že komu tyhle věci nevadí/smíří se s nimi, dostane za 20K opravdu slušné dělo, funkčně lepší než podstatně dražší těla.