Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
Jsem zvědavý, až od někoho dostanu RAWy, co se z toho dá dostat.
Delší dobu mám set RAWů z E-510 + 14-42, ale až teď jsem se dostal ke krátkému průzkumu. RAWy jsem zpracovával ACR 4.1 a porovnával s RAWy z E-300 a Nikonu D200 (to není cílené, jen mám zrovna čerstvé). Porovnával jsem sety fotek, žádné testovací obrazce, apod.

Pro zájemce tedy jen pár postřehů:
- obecně je kvalita fotek min. velmi dobrá, spíš vynikající
- co se týče barev, tak tam přes jiný snímač nečeká na majitele E-300/330/500 naštěstí vůbec žádné překvapení
- rozlišení je vynikající, lepší než bych vůbec čekal - zcela srovnatelné s D200 (nebudu řešit lepší/horší, je to jedno)
- v dynamickém rozsahu jsem nepozoroval mezi E-300/E-510/D200 rozdíly, u Olyho stále platí, že je pro max. DR vhodnější lehce přeexponovávat
- co se týče tolik oblíbeného šumu, tak došlo k pár změnám - výskyt šumu ISO400: žádný zřejmý šum, barevnost minimální, ISO800: trochu lepší než u předchůdců, ISO1600: trochu lepší než u předchůdců, barevnost šumu přes RGB kanály je subj. obdobná (převládá B), co je velký rozdíl je fakt, že přes stále vyšší výskyt šumu na ISO800/1600 jsou fotky velmi dobré - ostré, plné detailů, v tomhle došlo k citelnému zlepšení a po převodu je v těchhle kritériích fotka na ISO800 subj. lepší než z D200 (za co z toho může objektiv těžko říct, o tom dále).

- zpracování foťáku - subj. o něco lepší než u E-330/500, stále platí, že povrchová úprava plastů je u Oly nejlepší
- 14-42 - příjemné překvapení, nevím, jestli je to novou revizí, nebo kusem, ale na low-end je kresba v ploše skutečně excelentní, nefotil jsem žádné testcharty a spol., ale na testovacích fotkách je úbytek kresby na f/4 a 5.6 (při kterých jsem dělal testy) směrem do rohů minimální (musel jsem zvětšit na 200% a hledat), vycentrování perfektní, pouze se projevuje lehká aberace na široká ohniska.

K tomu přísluší dříve naznačená poznámka pod čarou - testovací set jsem na D200 nafotil záměrně s 18-200 a při tomhle porovnání říkám rovnou, že bohužel pouze s ním. Na základě použitého kusu musím říct, že mě tenhle objektiv vůbec nepřesvědčil o tom, že by byl opticky lepší než levná UZ skla a to zavírám obě oči, abych neřekl, že co do kresby je to snad to nejhorší, co jsem za poslední léta měl v ruce. To, co vyleze z E-510+14-42 na f/4, nevyleze z D200+18-200 na f/8 ani vzdáleně a to ani ve středu fotky a na jakékoliv ohnisko. Nesoudím objektiv na konto jednoho kusu, ale tohle mě vážně zarazilo. Výstupy z pevných Nikkorů jsou ve středu citelně lepší, dokonce i 18-70 je na první pohled lepší.