Než jsem se zapojil do boinc projektů (přešel jsem z UD), tak jsem při sbírání info o samotném boincu na tento problém narazil a dost mě překvapil. Žádným způsobem nejsem zaangažovaný do rozporu těch dvou stran a sám jsem si vybral tým, který mi byl více sympatický. Pro objasnění si dovolím citovat z úvodní stránky boinc.cz:
Samozřejmě je týmů v ČR mnohem více, ale tyto dva jsou největší, nejaktivnější a v kontaktu např. s boinc.sk a členové jsou aktivní na zahraničních fórech jednotlivých projektů, proto jsem použil slovo "národní". Navíc vznikly rozštěpením jednoho společného "opravdu národního" týmu... Jak se pak dá soupeřit s jinými národními týmy, kteří drží při sobě, že?Původně odeslal boinc.cz
PS: Pro zadostiučinění objektivitě ještě doplním tento článek, který má mapovat historii boinc v ČR. Bohužel se jedná o trochu tendenční literaturu (jinak to ani u obou týmů nejde) a k článku se na obou fórech velmi diskutovalo... Za povšimnutí stojí fakt, že na CNT je tento článek na úvodní stránce, zatímco na boinc.cz se tato historie pitvá až na fóru. Myslím, že kromě pár zaangažovaných lidí tuto historii nepřísluší nikomu komentovat. Ale ať si každý udělá svůj názor...