Certina je imho celkem rozumný kompromis mezi kvalitou, značkou a cenou. Osobně jsem Certinu dlouho neměl rád kvůli pár věcem - hodinky, které nejvíc propagovali, byly (a některé i jsou) subj. nevkusné až cirkusové, typický příklad byla řada DS Cascadeur s "hrazdičkami" přes ciferník (jinak velmi slušné zpracování, byť - zvlášť s ohledem na laciné quartz strojky - nepřiměřeně drahé), mimoto některá provedení náramků bylo vyloženě nepraktické. Dříve také měla drtivá většina Certin jednoduchou "sportovní" sponu s pojistkou, která se sice prakticky seřizuje, ale také se k některým typům hodinek absolutně nehodí, není většinou nejpříjemnější a protože bývá z jiného materiálu než tah, tak jsou na ní obvykle také jinak znát známky opotřebení (čestnou výjimkou z tohohle všeho je např. Rolex).
Mám ale pocit, že marketing Certiny před pár lety zjistil to, co spousta jiných - proč urputně razit nějaký svůj originální design, když tady dávno jsou ty, které se budou prodávat vždycky (to bylo subj. v okamžiku uvedení řady DS Spel, tj. odhadem ani ne 10 let zpátky). Teď mají v nabídce spoustu hodinek, které méně nebo více (spíš více) připomínají vizuálně mnohem dražší značky, typicky Omegu, Rolex, nebo Heuer. S tím se (překvapivě) změnil pozitivním směrem i můj názor na tu firmu, resp. na některé z jejích řad. Takže suma sumárum je to imho slušný standard a pokud si dneska někdo koupí např. DS Podium (resp. ještě lépe Podium Square), nebo podobné, tak udělá slušný kompromis a bude z nich mít asi dlouho radost. (to samé platí o dámských modelech, pochyboval bych jen o vhodnosti investice do automatu, u Certiny a podobných bych spíš bral quartz)
V kvalitě imho Certina žádný "problém", který by stál za zmínku, nemá, snad jen, že model za 5K není zpracovaný jako model za 30K, ale to je běžné. Ve velké míře mají jejich hodinky vodotěsnost 10 ATM (to stojí za pozornost hlavně u dámských modelů!) a snad výhradně safírová skla, obojí je chvályhodné. U dražších modelů některé mají (měly?) dokonce antireflexní sklíčka. Zpracování oceli a povrchová úprava je standardní, kvalitní - většinou se vyhýbají složitějším povrchům (výjimkou je např. DS Spel) a tudíž tam není prakticky žádné riziko budoucích problémů s povrchovým zpracováním. (praktickou zkušenost nemám, sám nic od Certiny nemám a neměl jsem)
(nejsem analytik přes hodinky, tudíž je to pouze můj subjektivní názor, jiní to mohou vidět jinak - stejně jako vždycky jindy)