Citace Původně odeslal Zdenek Dubnicky Zobrazit příspěvek
Tento problém asi dle mého názoru nelze vyřešit s tímto jednoduchým routerem, který mám...kabel, který mi vede ze zdi do routeru, je zároveň spojkou s okolním světem přes rozsah 2 ! Tzn výše uvedené nastavení mi k ničemu nepomůže...prostě nejlevnější asi bude koupit malý switch, píchnout před router, do switche přímo stolní pc, které bude komunikovat v síti+internet a router bude sloužit pro internet na ntb. Zase příjdu o propojení mezi ntb a stolním pc Ledaže bych do pc vedly dvě sítě, jedna ze switche, pouze pro sdílení, a druhá z routeru pro spojení s ntb... je to překombinované, ale asi v mých podmínkách jediné levné reálné řešení.
Pokud máš jen jedno spojení s ostatními a zároveň to slouží i připojení do internetu, tak router vůbec nepomůže - ani ho nekupuj.

Jestli chceš zabezpečit síť tak aby na to sdílení nebylo od "nevyvolených" vidět, tak musí mít každý vyvolený buď dobře nastavený firewall, který povolí jen navázaná spojení a spojení ze sítě 10.0.0.0/29, pak stačí u NTB přidat další IP v 2. rozsahu a sdílíš mezi vyvolenými nebo přidat na PC a NTB další IP adresu v 3. rozsahu a budou mít sdílení mezi sebou. Jenže bez firewallu je to zbytečné (viz níž).

Druhé řešení je, že bude mít každý vyvolený dvě síťové karty - jedna v 1. rozsahu pro internet s vypnutým sdílením a druhou v 2. rozsahu pro sdílení a obě budou zapojené do té stejné sítě přes switch.

Pokud na žádném z "vyvolených" počítačů není nastaven firewall, jak sem popsal výš, tak jsou ty druhé IP adresy IMHO zbytečné, protože se na ten počítač dostaneš stejně přes \\192.168.159.xxx jako přes \\10.0.0.xxx.