Já měl s causou Pentium (Celeron) vs AMD co dělat například v praci. Spravoval jsem síť asi o třiceti počítačích plus deset notebooků, který do sítě přibývali tak nějak podle nálady a dostupnosti.
Ve firmě bylo seshora tak nějak dané, jaká platforma se bude používat (Intel) - takže je to stejné, jak už tady kdosi psal - a já jsem za živýho Boha nemohl nikoho přesvědčit, že dnes už je to jedno, jestli máš XP nebo P4, že ty aplikace zvládnou oba a problémy, když mají být, tak prostě budou, i kdyby jsi si koupil to nejlepší, co je na trhu.
Dokonce tam zůstal pracovat i předchozí "správce" (amatér, kterej se k tomu dostal jako slepý k houslím, teda ne, že já bych byl profík, ale přece jenom..) a ten mi povídá: jakej si mám koupit novej notebook, tak jsem mu sehnal nabídku od IBM!!!, cenově skoro zadarmo a všechny vychytávky, ale Celeron, a on na to, že: "..slyšel, že ty Celerony.. a že Pentium je Pentium, tak si prej radši vezme o mnoho pomalejší a zastaralý Pentium, než moderní nadupanej Celeron.."
O AMD ani slyšet, protože: ".. na tom ani nejedou všechny ty aplikace.." a po mé otázce, které aplikace jenom informace, že: ".. to slyšel od lidí, co se V TOM VYZNAJ.."
A tak se nakupovalo vesele u AutoContu a šlo se do Pentií - no nic proti tomu, když ta firma má peníze a filozofii, tak proč ne. Ale ona ta firma sice měla trochu peněz, zato ŽÁDNOU filozofii.
To je tak - lidi mají zažitý představy, který někde někdy někdo slyšel a dal k lepšímu, anebo prostě nějakej dobrák byl jenom pohodlnej a línej..
Vždyť vy sami víte dobře, že v USA móóóc dlouho prodávala IBM svoje počítače jenom tak ze setrvačnosti, protože lidi chtěli "jistotu" od Velký Modrý a bylo jim čerta jedno, kolik to stojí. Samozřejmě, taky byl Packard a pár dalších, no a pak ty NONAME - tedy SHIT.
A kde byl tehdy Dell? Kde byly takový firmičky jako ACER? Ani neexistovaly, případně byly v počátcích a majitel Aceru svých pět zaměstnanců tuze přesvědčoval, aby mu do jeho společnosti dali všechny svoje úspory, které chudáci (no, dneska žádní chudáci nejsou ) měli..
A kde je dneska Acer? A proč mu Texas Instruments prodal svoji divizi notebooků, když to bylo to nej nej, co na světě tehdy bylo?
A ošklíbá se snad někdo dnes nad tím, když si v letadle někdo položí na klín Acer?? Asi dost těžko.
To byl jenom jeden příklad za všechny ty Samsungy a spol.
Jenomže v lidech (některých lidech) jsou silně zakořeněné podivné pravdy. Sám jsem tou propagandou byl prosáklý skrznaskrz, tak vím, o čem mluvím. Byly doby, kdy jsem na výrobky Made in Taiwan, China, Malaysia etc. hleděl jako na něco, co je NEPOUŽITELNÉ, jeden den si to koupím a druhý mi to exne. Zaboha bych nekoupil nic co smrdělo zeměmi s levnou pracovní silou a světový tisk (renomované americké i evropské časopisy) můj názor vesele podporovaly. Často jsem četl recenze na kartu, vyráběnou tam a tam a většinou začínala slovy autora asi takhle:
"Cesta z letiště po napůl vyjeté cestě džunglí trvala tři hodiny. Potom jsme přijeli do průmyslového areálu, sestávajícího z jedné hlavní a deseti vedlejších chatrčí, kde domorodí dělníci, placení dvěma centy za hodinu.."
Ne, dneska už je to dávno. A my všichni se prostě musíme přizpůsobit době, odhodit své falešné názory a ničím nepodložené teze a řídit se jenom a jenom fakty. A fakta, jak se přátelé zdá, jsou neúprosná! Kdo si koupil poslední dobou desku od MSI a díval se na DVD disk, který k nim většinou přísluší (ne všichni naši prodejci je dodávají k desce ale já mohu s radostí přepálit), nestačil se asi divit, jaké má tahle firma výrobní prostory, jaké haly, jací lidé a jak tam pracují. A i kdyby to bylo jenom to nejlepší, co ta firma má a ukazuje světu, tak je toho sakradost, abych se na ní díval s úctou (ostatně hlavní ukazatel je burza, že? a tam mají jasno)!! Ne, koupě jekékoliv desky od MSI nebo čehokoliv jiného od téhle firmy není dnes vůbec nic špatného. A MSI zdaleka není sama!
Takže - otázka zní - kdo se bojí AMD, kdo se bojí VIA, kdo se vůbec bojí mít za málo peněz velký výkon?? Není to náhodou tím, že vše levné je pro nás apriori nebezpečné a shit?
Je načase se probudit, podívat se na Net, poslechnout si uživatele toho shitu a pak... Pak nám třeba dojde, že počítače jdou tak rychle dopředu a s tak nepředvídatelnými změnami, že nějaké "obecné pravdy" si holt musíme odpustit. Dneska mají obecné pravdy v elektronice cenu zlámaný grešle a životnost jepice.
A za tím si stojím!