Citace Původně odeslal brazilterrorist Zobrazit příspěvek
Kdo mění objektivy hodně a v prachu, tak mu ani ucházející olympusí systém krk zcela nezachrání
Testy jsou jedna věc, praxe druhá. Za dva roky se SSWF mám asi 5 fotek (všechny v jedné sérii po přehození objektivu), kde přežilo jedno zrnko jeden cyklus, po druhém už tam nebylo nic, vždycky jindy to zvládnul už napoprvé. Imho je SSWF jen mnou prozkoušený už defacto vším, co může "normální" uživatel potkat a zvlášť Sahara nebo rudý prach v Tsavo East jsou hodně drsné - objektivy jsem přehazoval celkem vesele a nikde nic, zatímco ze sebe jsem ten prach dostával vždycky 3 a více dní.

Jak jsem psal, těch testů se dá najít dost, vtip v tomhle případě je v tom, že pokud se někdo se SSWF dostane v reálném životě do stavu, kdy má takhle zasraný snímač, znamená to asi jediné - fouklo mu tam a pak má jen dvě varianty, tj. nechat si za těžké prachy rozebrat a vyčistit celé tělo, nebo ho vyhodit a koupit jiné, ono totiž mimo laboratoř jaksi nejde, aby byl takhle špinavý snímač a zbytek byl čisté ...

V reálu to funguje takhle http://manfred-paul.de/Experimente/sensor.htm .

Nechci hodnotit ostatní systémy/značky, protože podobné zkušenosti nemám, ale systém u Sony je prostě koncepčně mimo, což bylo zřejmé od začátku, viz citace (úvodní představení těla):

"In another portion of the interview the Sony employees were asked about the anti-dust function and I learned something new.

It got interesting when the interviewer asked where the dust goes. "Does it just stay in the body, floating around with the chance of landing on the CCD again some time?" The Sony guys were quick to deny that, but couldn't really answer the question of where it goes. It sounded like a slightly uncomfortable moment in the conversation."

Poté bylo popsáno, že se má používat tak, že uživatel sundá objektiv a s tělem ve směru bajonetu dolů spustí čištění ... Fakt bezva, ani tak to, bohužel, nefunguje.

Aby bylo jasno, tak si osobně o čištění chipu nemyslím (stejně jako u spousty jiných věcí), že by to byla nutná vlastnost těla, fakt je jen, že spousta lidí to uživí.

Slimák: do D70 se Ti mohl teoreticky dostávat prach i jinudy než odkrytým bajonetem, u D200 tohle nehrozí.