Výsledky 1 až 15 z 15

Téma: Zpomalení PC: Může to být přetaktováním?

Post Zpomalení PC: Může to být přetaktováním?

Může být zpomalení počítače způsobeno i špatným přetaktováním?
    Mám krátce Gigabyte DS4 a E6400@3.2GHz a počítač se v nepravidelných intervalech (někdy po 10minutách, někdy po 2 hodinách od zapnutí) zpomaluje, a zpomaluje, až se to nedá vydržet a musím restartovat (pokud nestihne PC zamrznout úplně)... patrné je to třeba tak, že se zpomaluje a seká zvuk.
    PC je odvšivené a než se pustím do reinstalace OS (WinXP), tak mě zajímá, jestli nemůže být na vině špatný overclocking? Konkrétně přehřívání a příliš nízké napětí vCore... jel jsem na 1,35V a bylo to v pořádku, pak to snížil na 1,325V a zhruba v té době potíže začali, ale nyní nepomohlo ani zvednutí vCore zpět na 1,35.... a víc sem zatím nezkoušel, dokud mi někdo nepotvrdí možnou příčinnou souvislot. Teplota CPU je dost vysoká, při zátěži cca 73 stupňů, ale kvalitní průtok vzduchu jsem ještě pořádně neřešil

Díky za tip a odhalení souvislostí.
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem)... a v případě kritiky nezapomeňte napsat důvod, abych se mohl poučit a polepšit

Senior Member Avatar uživatele D_a_v_i_d
    Věk
    44
    Vliv
    358

Standardní Re: Zpomalení PC: Může to být přetaktováním?

A zkoušel jsi nalézt příčinnou souvislost mezi přehříváním PC a projevením se toho "zasekávání"? Myslím zkusil jsi ho třeba zatížit ,aby se CPU pořádně zahřálo, jestli to začne blbnout dřív?
    A Jedi gains power through understanding; a Sith gains understanding through power

Destkop machine: Intel Core i5 2400/MSI P67A-C45 /2x4 GB DDR3 1333 MHz/Sapphire HD6790/22" LCD HP w2216/DSL 8MBit connected
    Na filmy v posteli: Lenovo IdeaPad S9e/1,6 GHz Intel Atom, 1 GB RAM, 80 GB HDD
    Na práci: Dell E5500/T9550 2,66 GHz Intel, 3 GB RAM, 120 GB HDD

Citace Původně odeslal Connor Zobrazit příspěvek
    Může být zpomalení počítače způsobeno i špatným přetaktováním?
    Mám krátce Gigabyte DS4 a E6400@3.2GHz a počítač se v nepravidelných intervalech (někdy po 10minutách, někdy po 2 hodinách od zapnutí) zpomaluje, a zpomaluje, až se to nedá vydržet a musím restartovat (pokud nestihne PC zamrznout úplně)... patrné je to třeba tak, že se zpomaluje a seká zvuk.
    PC je odvšivené a než se pustím do reinstalace OS (WinXP), tak mě zajímá, jestli nemůže být na vině špatný overclocking? Konkrétně přehřívání a příliš nízké napětí vCore... jel jsem na 1,35V a bylo to v pořádku, pak to snížil na 1,325V a zhruba v té době potíže začali, ale nyní nepomohlo ani zvednutí vCore zpět na 1,35.... a víc sem zatím nezkoušel, dokud mi někdo nepotvrdí možnou příčinnou souvislot. Teplota CPU je dost vysoká, při zátěži cca 73 stupňů, ale kvalitní průtok vzduchu jsem ještě pořádně neřešil

Díky za tip a odhalení souvislostí.
    nevim jestli ti pomuzu ale co se tyce toho tuhnuti zvuku a po te i pocitace mel jsem podobny problem zvuk zacal jako chrastit pak drncet pak vypadl uplne > a bylo to zakl deskou.
    Intel Core2Duo / 6600 @ 3,36gHz / Arctic Cooling Freezer 7 Pro , Asus -P5K-E , Kingston DDR2 4x1GB 1066MHz CL5 , Gigabyte GTX 280 , 2xWD raptor 74Gb + 300WD, Thrmaltake VA8000 , Yesico FL-550W , G15 , G7 , speedlink medusa 5.1 > Canon EOS 40D + EF 50 f/1.8 II + Sigma 10-20/4-5.6 EX DC HSM + Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM + HOYA HMC polarizing + PS3 60Gb + LCD Samsung LE40M87 fullHD + Toshiba Qosmio G50 10T

Citace Původně odeslal D_a_v_i_d Zobrazit příspěvek
    A zkoušel jsi nalézt příčinnou souvislost mezi přehříváním PC a projevením se toho "zasekávání"? Myslím zkusil jsi ho třeba zatížit ,aby se CPU pořádně zahřálo, jestli to začne blbnout dřív?
    Ano zkoušel a začlo to blbnout dřív.
    Budu tedy postupovat obvykle, srazím CPU na nominál a zatížím a pak zkusím reinstalovat Windows... a když to nepomůže tak bude asi na vině deska nebo jiná HW část. Doufám, že ne.
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem)... a v případě kritiky nezapomeňte napsat důvod, abych se mohl poučit a polepšit

Senior Member
    Věk
    44
    Vliv
    266

Nevím, jestli to není blbost, ale napadlo mě, že to může být možná způsobeno ochranou CPU proti přehřátí. Pokud vím, tak Intel má proti přehřátí CPU ochranu, při které si CPU do instrukcí vkládá prázdné cykly, nevykonává tak v takovém cyklu žádnou práci a tím se ochlazuje. Při velkém přehřátí se CPU v podstatě úplně zastaví a mělo by se tím zabránit zničení procesoru. Při velkém přetaktování a špatném chlazení tak může vzniknout případ, kdy je procesor daleko pomalejší, než na nominálních hodnotách frekvence a své teploty. Lékem na tento stav je samozřejmě dobré chlazení.
    Naposledy upravil Matio; 16.03.2007 v 15:08.
    AMD Barton Mobile 2600+@2,47GHz (215*11,5) 1,75V, EPoX 8RDA3+, 512 MB Kingston (Synchro Dual channel 2*256 2,5-3-3-11), ATI Radeon 9800 Pro Vmod, Biosmod @ 461/400, Sound Blaster Audigy, Leadtek WinFast TV2000, 80GB HDD, DVD Asus, CDRW HP, ModATX 300W+200W, AOC 7A+, CPU+GPU+NothBridge Watercooled, Powered by EHEIM.

Matio: Nevím, to asi nebude muj pripad, mám jen v BIOSu nastaveno natvrdo warning při 85 stupnich a tomu se to snad jeste nepriblizilo.
    Jestli na to prijdu cim to bylo, dam vedet, mozna se s tim potykaji obcas i jini.

Senior Member
    Věk
    44
    Vliv
    266

Matio: Nevím, to asi nebude muj pripad, mám jen v BIOSu nastaveno natvrdo warning při 85 stupnich a tomu se to snad jeste nepriblizilo.
    Jestli na to prijdu cim to bylo, dam vedet, mozna se s tim potykaji obcas i jini.
    Ok, možná se pletu. Ale 85 stupnu je na Intel pomerně dost a možná, že se CPU ochlazuje už při nižší teplotě. Kdo ví..
    AMD Barton Mobile 2600+@2,47GHz (215*11,5) 1,75V, EPoX 8RDA3+, 512 MB Kingston (Synchro Dual channel 2*256 2,5-3-3-11), ATI Radeon 9800 Pro Vmod, Biosmod @ 461/400, Sound Blaster Audigy, Leadtek WinFast TV2000, 80GB HDD, DVD Asus, CDRW HP, ModATX 300W+200W, AOC 7A+, CPU+GPU+NothBridge Watercooled, Powered by EHEIM.

Matio: Jo to je dost, ale na CPU mám při o/c a zátěži cca 73-75 %, takže to není asi optimální.

Mno na každý pád, shodi jsem PC na default hodnoty a po 2 hodinách testu zátěže v Everestu bylo vše v pohodě (a teplota nepřekročila 58 stupňů).

A nyní momentálně všechno zase přetaktováno, jen jsem o trošku zvednul vCore proti předchozímu o/n, tj. z 1,35V na 1,365V a uvidíme.....

Tak 2,5 hodiny zátěžového testu při FSB400 a vCore 1,365 proběhly bez potíží. No kdo se v tom má vyznat. Ach jo. Žeby přeci jen nějaký SW konflikt?

Mno tak zdá se, že problém byl opravdu v nízkém vCore, protože nyní mi už PC nezatuhává (doufám že sem to nezakřiknul). Je to vůbec možné, aby nízký vCore měl takový dopad na PC??

Senior Member mince Avatar uživatele meteor
    Vliv
    273

Mno tak zdá se, že problém byl opravdu v nízkém vCore, protože nyní mi už PC nezatuhává (doufám že sem to nezakřiknul). Je to vůbec možné, aby nízký vCore měl takový dopad na PC??
    Samozřejmě že je to možné - právě jsi se o tom přesvědčil sám
    To máš jako když si zapomeneš zapojit přídavné napájení na GPU, taky ti to hned začne řvát že máš málo šťávy, takže se ti sníží takty atd. Každopádně jestli máš na CPU až 75 stupňů, tak bych popřemýšlel o pořádném chladiči.
    "Nejhorší není to, čeho jsme se dopustili na ostatních, ale to, co jsme spáchali sami na sobě."

Intel i5-8400 (CF) | GB Z370 Aorus Gaming K3 | Kingston 2x8GB HyperX Predator 3000MHz | GeForce GTX 560Ti | Samsung 860 Pro 512GB | SB X-Fi Gamer | Asus 2014L1T | Seasonic Focus Plus 550W | SilentiumPC Armis AR7 TG | EIZO EV 2455 | Marantz PM6006 plus Wharfedale Diamond 230 + Audio-Technica ATH-T500 | Windows 10 Pro

Jo, přesvědčil jsem se, ale nebyl jsem si jistý, že je to možná příčina a proto jsem založil tenhle thread (a čekal že se mi spíš někdo vysměje). A protože PC i nadále běží v pohodě, tak to fakt bylo asi tím vCorem.
    Těch 75 stupňů je pří plné zátěži přetaktovaného procesoru.... a chladič mám pořádnej (Noctua NH-U12F), jen jsem zatím netihnul do bedny namontovat žádný další ventilátor a tak pomalu běžící větrák na chladiči nedokáže dostat teplý vzduch z bedny ven a v bedně tak není dostatečný tah...nebo tím si to alespoň vysvětluju... uvidíme co to udělá s dalším ventilátorem přidělaným dozadu

Senior Member mince Avatar uživatele meteor
    Vliv
    273

Jo, přesvědčil jsem se, ale nebyl jsem si jistý, že je to možná příčina a proto jsem založil tenhle thread (a čekal že se mi spíš někdo vysměje). A protože PC i nadále běží v pohodě, tak to fakt bylo asi tím vCorem.
    Těch 75 stupňů je pří plné zátěži přetaktovaného procesoru.... a chladič mám pořádnej (Noctua NH-U12F), jen jsem zatím netihnul do bedny namontovat žádný další ventilátor a tak pomalu běžící větrák na chladiči nedokáže dostat teplý vzduch z bedny ven a v bedně tak není dostatečný tah...nebo tím si to alespoň vysvětluju... uvidíme co to udělá s dalším ventilátorem přidělaným dozadu
    Zrovna včera jsem tu někde na fóru četl rozdílech v měření teploty u CPU C2D, docela zajímavé postřehy. Ale jestli máš takový chlaďák, tak mi 75 v zátěži stejně přijde i dost. A to chladíš pasivně anebo na té Noctue máš daný ventilátor? Teď nevím, jestli tím pomaluběžícím ventilátorem myslíš větrák vzadu v bedně anebo na tom chladiči CPU
    Pokud dáš do bedny chladič dopředu i dozadu, tak bych očekával výrazné snížení teplot. Nejlépe 2x 120mm tak na 800 otáčkách. Jo a významnější je chladič vzadu v bedně, taky by tam měl být výkonnější (budeš-li mít různé).
    "Nejhorší není to, čeho jsme se dopustili na ostatních, ale to, co jsme spáchali sami na sobě."

Intel i5-8400 (CF) | GB Z370 Aorus Gaming K3 | Kingston 2x8GB HyperX Predator 3000MHz | GeForce GTX 560Ti | Samsung 860 Pro 512GB | SB X-Fi Gamer | Asus 2014L1T | Seasonic Focus Plus 550W | SilentiumPC Armis AR7 TG | EIZO EV 2455 | Marantz PM6006 plus Wharfedale Diamond 230 + Audio-Technica ATH-T500 | Windows 10 Pro

Jo o těch rozdílech v měření jsem četl, těch 75 je z Intel TAT a i z Everestu.

Momentálně mám jen tu Noctuu včetně 120mm ventilátoru na ní (a ten jede tuším 800-1200 rpm podle zátěže, nevím přesně).
    Jakmile budu mít chvíli času tak dám jeden 120mm ventilátor dozadu. Dopředu do možné není (Chieftec), takže si od toho zadního ventilátoru dost slibuji.

Tak oprava proti předchozímu příspěvku: Bez přídavného ventilátoru vzadu v bedně rozpálím pomocí Intel TAT CPU na až cca 82-85 stupňů.... a pak to lehne...
    A před chvílí jsem dozadu namontoval 120mm ventilátor (Xilence) a teplota klesla, ale ne o moc.... při burnu v Intel TAT sem kolem 78-80 stupňů max (což je teplota, kterou při standardní zátěži zas tak často nedosáhnu, Intel TAT je na procesor pes). Je to asi hodně, ale nevím kde je problém. Noctua, přesněji měděné fajfky jsou na dotek horké, takže teplo to vede.
    Proti situaci bez zadního ventilátoru je zlepšení v tom, že předtím, šel celkem teplý vzduch ze zdroje, ale teď už ne a ze zdroje i ventilátoru vzdadu je vzduch jen trochu vlažný.
    Tak nevím, jestli má smysl se tím dál zabývat, nebo s tím dál žít. Ostatní se tady chlubí nižšími teplotami, ale kdoví jak to je.

Díky za rady.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Sršení v monitoru, čím to může být?
    Založil Dawn v sekci fóra Monitory
    Odpovědí: 9
    Poslední příspěvek: 11.09.2003, 17:43
  2. nelze přetaktovat celer366 - kde může být problém ?
    Založil Riss v sekci fóra Intel procesory
    Odpovědí: 5
    Poslední příspěvek: 06.04.2003, 09:59
  3. Skutečný kmitočet je nižší a čím to může být ?
    Založil Ladarozan v sekci fóra AMD procesory
    Odpovědí: 3
    Poslední příspěvek: 11.03.2003, 17:57
  4. Výkon disku klesl na 1/3. Čím to může být??
    Založil Millisx v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 4
    Poslední příspěvek: 25.02.2003, 10:02

Pravidla přispívání