Výsledky 1 až 7 z 7

Téma: Gigabyte 965P-DS4 - problém s instalací OS (Neplatná tabulka oddílů)

Question Gigabyte 965P-DS4 - problém s instalací OS (Neplatná tabulka oddílů)

Nedaří se mi nainstalovat Windows XP na nové PC s deskou Gigabyte 965P-DS4 a 2x SATA disky bez RAIDu na ICH8R portech. Nemám ani floppy ani IDE disk, ale do instalaček WinXP jsem příslušný SATA driver integroval (takže neskončím u požadavku F6, ale dostanu se o kus dál).
    Disky nejsou nové a už mají rozdělené oddíly.
    Problém: Instalace z CD se rozběhne, načte SATA driver, dovolí vybrat a naformátovat (NTFS) požadovanou partition na disku, nakopíruje na ně instalační soubory..... a restaruje PC a po něm už ten disk nenabootuje... "Neplatná tabulka oddílů".

Tušíte někdo kde bych měl hledat problém? Možná mám něco špatně nastavené v BIOSu, těžko říct.
    Zkoušel jsem se na ty disky podívat pomocí utilit z Hirens Boot Disku, ale neúspěšně, nic z toho Hirensu nespustím, protože nejdou naloadovat drivery.

Nebude problém v nastavení SATA na desce? Mám disky na portech 0 a 2, v BIOSu nastaveno AHCI (ne RAID) a všechno ostatní na default hodnotách (co si tak z hlavy pamatuju).

Tušíte někdo co se mi to děje?

Díky za tipy a pomoc.

Member
    Věk
    46
    Vliv
    279

Standardní Re: Gigabyte 965P-DS4 - problém s instalací OS (Neplatná tabulka oddílů)

Já bych si tipnul, že to bude tim že ty disky už jsou používaný a z nějakýho důvodu ta úvodní fáze instalace nenastaví správně bootovací partition - aktivní partition.
    Zkusil bych to hodit do režimu ID (nebo Legacy, nebo jak že se to jmenuje), abys nemusel instalovat drivery a pak by ses na to měl dostat při nabootování s CDčka jakymkoli HDD managerem - ať už z toho Hirensu, nebo třeba obyčejnym Fdiskem z instalačky W98. Tim bych se pokusil důkladně "vymazat" oba ty disky a vidělo by se.
    Ještě mě napadá: ty disky jsou dva stejný? Nemůže náhodou ta úvodní fáze instalace kopírovat na ten disk na portu 2 a bios se pak třeba snaží o bootování z portu 0 ?? Zkus tam nechat zapojenej jenom jeden disk a projet tu úvodní fázi jenom s nim - třeba se dostaneš dál?
    Intel Yorkfield Q9550 @ 3808 MHz (448*8,5) na 1,328V real, 4xPrime rock-stable, Gigabyte GA-P35-DS4, 4x 2GB DDRII A-Data Vitesta Extreme Edition @ 1075 MHz (5-5-5-15), 2x Barracuda 7200.10 320 GB S-ATA-II RAID0, Water cooled CPU, Water cooled Gigabyte NV GTX 280 1GB, zdroj Enermax MOD82+ 625W, etc.

Standardní Re: Gigabyte 965P-DS4 - problém s instalací OS (Neplatná tabulka oddílů)

Johny: Včera večer jsem si s tím ještě hrál zkoušel v BIOSu vypínat/zapínat AHCI podporu, SATA legacy/native apod. ale neúspěšně, resp. "neplatná tabulka oddílů" to hlásilo furt, ale bootovat z Hirensu jsem nezkoušel. (znáš to, zkoušíš ze zoufalství tolik různých variant a kombinací, že pak už ani nevíš co si zkusil a co ne)
    Ty dva disky nejsou úplně stejný, ale určitě se to kopíruje na správný místo (těch 500MB instalačních souborů na tom oddílu je pak znát, protože instalátor hlásí použité místo).
    Až se mi povede dostat se na ten disk nějakým jiným způsobem, tak se doufám nepřipravím o data, to bych fakt nerad... a nemám je ani kam odlejt.

A poslední informaci, kterou jsem zapoměl říct hned na začátku:
    Oba disky byly původně v systému na kterém se používal Acronis OS Selector (ta partition se Selectorem tam už není, ale možná to může být příčina).

Acronis ? Je mozne, ze tam zustaly veci v boot zavadeci disku po Acronisu. Zkusil bych, zda se da dostat do recovery konzole a pouzit fixmbr ci fixboot.
    C2D Wolfheart stabilized...CoolingSys completed...Aurora 3D Black...full 120mm Wolfheart
    WinXP && Gentoo Powered Wolfheart http://img215.imageshack.us/my.php?i...pgentooqt2.jpg
    Intel Core2Duo E6300 1.86@3.2GHz cooled by Ninja Plus| Gigabyte DS4 | 1024MB Kingston 750@920MHz | sound | Gigabyte X1650Pro SilentPipe II | TEAC 40x & Toshiba DVD-RW | WD800JB 80GB | Logitech MX510 | Fortron 300W NP(PN) | MS Sidewinder Strategic Commander|Acer 1721hm
    C366 2@1,85V 32MB RAM, Slackware 9.1 router connected to Chello

Airwolf: Jak se dostanu do recovery console pri instalaci Windows XP?

Jo, tuším, že za to může ten Acronis (původně se sice z těchto disků nebootovalo, ale i tak na každém oddílu je adresář BOOTWIZ (nebo tak nějak) a tak asi zůstal i nějaký nepořádek v zaváděcím sektoru, nebo tak.....
    Snad se tam proboxuju přes Hirens BootCD, což se mi zatím nedařilo.
    Teď během dne sbírám rady a tipy (díky všem) a večer budu mít možnost to vyzkoušet.
    Ach jo, tak se se na novej komp těšil a takhle se to protahuje.

Member
    Věk
    46
    Vliv
    279

Tak podle toho co říkáš bych to viděl taky na nějakou paseku po tom Acronisu.
    Do konzole se při instalaci Woken dostaneš když Ti naběhne první dialog od instalace - tam máš volby 1) instalovat Windows 2) Opravit instalaci a 3) konec ... mam dojem ...
    Tady zvolíš Opravit instalaci (myslim přes klávesu R)
    Pak Ti o nabídne opravu pomocí diskety pro zotavení (tu nemáš, takže nebrat) a nebo sputit konzoli / příkazový řádek ... nebo tak něco. Tam se pak (snad) dostaneš k příkazovýmu řádku abys mohl použít výše zmíněný příkazy.
    Otázka je, jestli Tě to do tý konzole pustí, když vlastně nemáš žádnej systém, kterej bys mohl opravovat.
    Pokud ne, zkus tam vrazit instalačku třeba od W98 a odpárat ty Acronisácký zbytky přes něco jako Norton Disk Doctor atp. ... nebo se trochu poper s tim Hirensem - když tam hodíš ten Legacy mód v BIOSu, měl by Ti Hirens spolupracovat.

EDIT: Ještě mě napadá, že by se dalo zkusti ty disky "pomasírovat" v nějakym jinym PCčku ... když tam budou funkční Windowsy, určitě nebue problém s přihlášením těch disků - a v nástrojí pro správu ve WinXP je taky docela rozumnej disk manager. Každopádně pak už mužeš použít i třeba Partition Magic a jemu podobný nástroje.
    Naposledy upravil Johnny; 19.02.2007 v 14:15. Důvod: ... ještě mě napadlo.
    Intel Yorkfield Q9550 @ 3808 MHz (448*8,5) na 1,328V real, 4xPrime rock-stable, Gigabyte GA-P35-DS4, 4x 2GB DDRII A-Data Vitesta Extreme Edition @ 1075 MHz (5-5-5-15), 2x Barracuda 7200.10 320 GB S-ATA-II RAID0, Water cooled CPU, Water cooled Gigabyte NV GTX 280 1GB, zdroj Enermax MOD82+ 625W, etc.

Johnny a Airwolf: Tak zdá se, že problém je vyřešen. Problém byl, jak jste správně poradili v bordelu co zůstal po Acronisu (teda aspoň myslím). Protože ani po hrátkách v BIOSu se mi nepodařilo Hirens CD nabootovat a do recovery console jsem se taky nedostal tak došlo na složitější variantu:
    Disk jsem připojil k jinému PC, a z Hirensu použil Partition Table Doctor ve které jsem provedl u disku "repair MBR" a "fix boot" na oddílech.

A nyní konečně mohu instalovat Windows.

Zatím díky moc. Pomohlo mi to.
    Ale ještě se neloučím...jak se znám, brzy narazím na další háček.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Problem s instalaci OS na Compaq Armada 1575D
    Založil brzec v sekci fóra Ostatní operační systémy
    Odpovědí: 1
    Poslední příspěvek: 02.12.2004, 07:49

Pravidla přispívání