Nevypadá to na nic krizového i když se zatím dort nevyjádřil. Je to jenom otázka peněz, značkové řešení ti může ušetřit kupu starostí a v důsledku i peněz. Stavba vlastní stanice/serveru ti zase ušetří náklady na počáteční investici. Já jsem stavěl do firmy 2 servery a třetí se musel koupit od dellu (licenční podmínky). Jediný rozdíl jsem zatím pocítil právě v počáteční investici (pro stavěné servery méně než poloviční) a to se jedná o relativně důležité servery. Ale v případě, že bych měl smůlu na poruchy komponentů, tak bych si to asi nepochvaloval. Musíš zkrátka určit, jak drahý je tvůj čas, jakou spolehlivost potřebuješ, jaké mohou být důsledky výpadku a finanční náročnost obou řešení...
Napiš jak klíčová je funkce serveru a co se může stát, když to půl dne nepojede.
Jinak já ze svých zkušeností (podpořených finančnímy limity) bych stavěl vlastní. Důležitá je ochrana před poškozením disku (RAID) a pravidelná, nejlépe automatická záloha na bezpečné úložiště (nejjednodušeji disk v síti nebo na jiný počítač + občasné vypálení a archivace). Dost zásadní roli hraje i bezpečnostní politika, pokud to bude sloužit i jako pracovní stanice, jsou rizika značná. Jinak výkon bych nějak extra neřešil, na kasový systém a účto bohatě stačí P4. Ale dvoujádro bude pro server samozřejmě lepší.