ad 1) Já pracuji jak na bázi Intelu (v práci je to prostě rozhodnuto shora), tak na bázi AMD (doma). V práci jedu na Dell WorkStation 340 s P4 2GHz a doma na tom, co mám v popisu. Obojí používám cca rok na WinXP Pro a z hlediska stability se chovají naprosto shodně - 1x BSOD na Dellu, doma zatím nikdy. Ani na jedné platformě nedochází k nějakým zatuhnutím XP - nepozoruji žádný rozdíl.
Nikdy jsem nenarazil na aplikaci, která by na jedné platformě šla a na druhé ne. Pouze lze najít aplikaci, která je optimalizována pro jednu z platforem a ta pak na příslušné platformě běží rychleji (např. DivX 4 je optimalizovaná pro Intel, DivX 5 zase pro AMD..) Jinak se mi ten domácí komp na AMD jeví rychlejší, ačkoli má papírově slabší procesor.
Z hlediska platformy AMD si myslím,že čipsety VIA KT333 a KT400 jsou již na velmi dobré úrovni a stabilní. S nForce2 zatím bohužel zkušenost nemám, ale věřím že se jedná o perfektní čipset, který bych rád vyzkoušel, protože snad jako jediný má dnes garantovanou děličku 1/6 pro 200 MHz..
ad 2) Stejně tak nenadále může krachnout i Intel...
ad 3) Nedovolil bych si tvrdit, že nejlepší je jen ten a ten výrobce. I tak se totiž může stát, že narazíš na špatný kus, ale to platí i pro Intel.. Určitým vodítkem při výběru desky je pro mě například skutečnost, jak často výrobce aktualizuje BIOS - tj. řeší problémy spojené s deskou, přizpůsobuje ji pro nové procesory atd. Mezi nejlepší výrobce bezesporu patří firmy ABIT, ASUS a EPOX (řazeno abecedně

). Nedá se ale obecně říci, která deska je nejlepší. Jedině radím, porovnat si funkce, které jaká deska obsahuje, co za to výrobce chce a co chceš Ty... Potom se snad podívat na různá fóra na netu, jaké jsou s danou deskou problémy atd.
2 Pavelka: Jediné čemu věřím pro flash BIOSu je bootovací disketa s programem AFLASH a novým BIOSem... Už jsem četl příliš příspěvků na různých fórech na téma "Co s mrtvou deskou po ASUS Update nebo po EZ-Flash". Ono vůbec flashovat BIOS pod Windows není moc důvěryhodný počin...