Asi mesic sem intenzivne pouzival Windows Vista, tady je par dojmu a postrehu. Sepsal sem to protoze sem Vistu dneska smazal (takova ta pekna tecka za tim nasim pribehem). System rozhodne nezavrhuji, za par mesicu ji mozna zase nasadim na testovani.

Prvni dojmy
- System je opravdu pekne graficky sladeny, spousta animovanych efektu, velkych ikonek
- Neobsahuje ovladace pro zvukove karty Creative
- Na prvni pohled funguje prakticky vse
- Sidebar, "Start search" a zive nahledy sou SUPER
- Flip3D je kokotina

Druhe dojmy
- Prehravani videa trpi problem se ztratou kontrastu - viz
- System je evidente optimalizovan pro pouziti s vetsimi LCD panely, nektere texty maji defaultne vetsi velikost (bohuzel ono nektere), to ze chce OS z roku 2007 pri zmene DPI pisma restartovat povazuji opravdu spatny vtip
- clovek narazi na cim dal tim vetsi mnozstvi aplikaci co vypinaji Aero
- hry funguji a celkem i rychle
- system je opravdu rychly, svizny
- hlasitost pro jednotlive aplikace je blbost co nema realne vyuziti
- Windows dodnes nemaji pouzitelnou podporu pro vice monitoru - stale spolehaji na aplikace tretich stran (ultramon, drivery grafickych karet)
- clovek toho musi hodne povypinat, jinak maji visty ve zvyku v kazdem nestrezenem okamziku na disku neco hledat, indexovat, zalohovat, vylepsovat
- v systemu je zakopana spousta starych znamych dialogy, novy ovladaci panel je jen takovym frontendem pro ne
- pekna je moznost centralne ridit nektere sitove nastaveni (sdileni atd.) jinak se mi ale nove uzivatelske rozhrani pro sit opravdu nelibi
- klikatko na IPv6
- novej pruzkumnik neni spatnej - windows pamatuji zmenu velikosti nekterych opendialogu i po ukonceni programu (za tohle bych dal nobelovku) - stare aplikace ale pochopitelne oteviraji stare open/save dialogy, u nekterych aplikaci sem to ale nepochopil (foobar 0.8.3 - novy dialog, foobar 0.9 - stary)

Komplikace
*) nejedna aplikace ma problemy se zvukem
- Microsoft z mnou nepochopitelneho duvodu naprosto ve viste zrusil veskerou akceleraci DirectSound, hry se budou do budoucna muset spolehnout na OpenAL, stare aplikace/hry jedou pres SW emulaci DirectSoundu.
*) nejedna aplikace ma problemy s videem
- jak sem jiz psal, VMR/VMR9 je na monitoru neprilis pouzitelny, Overlay vypina Aero. Celkove mi rychlost videovystupu ve Viste pri zapnutem Aeru prisla pomalejsi nez v XP
*) nejedna aplikace ma problem
- spoustu aplikaci nepustite, je treba si sehnat novejsi verzi. Nemate poneti jakej nestkutecnej bordel udela napr. stara verze VMWare v systemu. Uz ji nikdy z Vist nedostanete Visty ale pri instalaci varujou - tj. zde se projevila blbost uzivatele (tj. me), kazdopadne ke konci pouzivani sem mel spoustu aplikaci co nesly odinstalovat.

Ja osobne sem mel naprosto zahadnou poruchu toho razu, ze veskere deni na monitoru jednou asi za 2 az 3 min zalagovalo - videa, hry, i samotne rendrovani okynek a to pouze pokud bylo zaple aero a soucasne sekundarni monitor.

Co se tyce sekundarniho monitoru, tak aero pujde ve vicemonitorove konfiguraci pouzit pouze a tehdy, pokud vsechny graficke adaptery pobezi na jednom modelu ovladace (tj zadne ATi + nVidia)

Posledni zminka je ohledne onoho hrozneho pozirani pameti novym systemu. Pochupitelne, Vista je pametove narocnejsi nez XP a to tak ze vyrazne, ale dostava me, jak vetsina "odborniku" tady na 4u to meri ... mnozstvim pameti zabrane ve spravci programu. Vista ma ruzne a one mechanismy na predloadovavani aplikaci do pameti atd atd. Napr. v linux vam zabere veskerou dostupnou pamet (vyuziva ji na buffery). Z tohodle hlediska sou imho tyto systemy nesoumeritelne (XP a Vista). Z meho subjektivniho pohledu s 1GB pameti sem nepozoroval vyraznejsi pametove naroky samotneho systemu oproti XP. A to ze mi Vista neustale zabirala pulku operacni pameti - vsak to je dobre, od toho je OS, aby prideloval a spravoval operacni pamet, on sam nejlepe vi jak.