Zdravím, mám problém. Můj PC má cca rok problémy které se momentálně dost vyhrotily. Počítač za studena nedojel do win ani náhodou, ale jakmile se zahřál, mohl běžet až do večera bez problémů. Podezíral jsem hodně komponent a zbyly mi dvě, které už nemůžu ověřit.
Základní deska nebo procesor.
Pro vadný procesor jsou následující důvody:
-studené PC se zasekne ještě před obrazovkou biosu
-z oblasti umístění procesoru se za studena ozívá pískání na vysoké frekvenci. Ovšem nemám jak ověřit, že to nedělá něco na desce v okolí. Ventilátory to 100%ně nejsou.
-při snižování a zvyšování napětí procesoru lze výrazně ovlivnit jeho stabilitu, ale nejstabilněji jede na nestandartních, ovšem dlouhodobě provozovaných 1,65V(standard je 1,75V)
Pro vadnou desku hrají:
-bez připojených disků počítač obvykle po prvním resetu najede na hlášku non system disk.
-posledních pár dní připojené disky ztrácejí chvílemi otáčky jako při vypnutí, ale hned se zase rozjedou. Zdrojem to není. Mám 1 nový disk a ten to dělá taky.
Další postřehy:
-hrátky s biosem se taky podílejí na stabilitě. Bohužel už ani na fail-safe nedojedu až do windows.
-pískání se objevuje i v momentě tahání dat z disků a obvykle předchází samovolnému resetu.
-nový zdroj se zapnul a po chvíly sám vypnul. Pak jsem vytáhl jeden konektor na ventilátor z desky(ventilátor je ve starém zdroji) a zkontroloval nastavení vypnutí při nízkých otáčkách(bylo v pořádku-nevypínat) a počítač se rozjel.
-když byl procesor nový, při spuštěném cpuburn se ozývalo velmi slabé pískání. Myslel jsem tehdy, že je to normální.
Mé podezření je poškozený nějaký mikrořadič na procesoru.
Setkal se někdo s něčím podobným? Procesor jsem podezříval už dřív, ale pak jsem si myslel že je to disky nebo zdrojem. No vypadá to, že první dojem bude správný, ale je tady ještě ta deska.
Dokáže najít nějaký zdejší expert příčinu nebo způsob jak jí spolehlivě zjistit bez výměny desky/procesoru?
P.S. bios je nejnovější
EDIT: popis sestavy aby to bylo v souladu s pravidly fora:
AMD XP1600+; Epox 8K3AE; Hercules Radeon FDX8500LE, HDD Seagate Barracuda IV 40GB+Samsung 250GB; 512+1024MB DDR 333MHz RAM; Hyundai Q910