Jak jsem spravoval EVO N115.
Před nějakým rokem jsem si pořídil Compaq Evo N115 s Duronem, 1Giga. Ďábluv to stroj. Už po měsící se mi začal samovolně vypínat již při čtení MS Word Office, když jsem otevřel .doc soubor s nahranými obrázky. O běhu grafického sw ani nemluvě. Nakonec jsem to odnesl do opravy, kde mi vyměnili teplovodivou destičku mezi chladičem a procesorem. Je to takový tenký kovový plíšek, o rozměrech asi 15x15 mm, vypadá jako pocínovaný. Pak Duron běžel téměř bez problémů asi měsíc. Situace s samovolným vypínáním začala opět. Už jsem nechtěl nést ntb do opravy, ale jsem začal shánět informace na Internetu. Tam toho o Evo N115 byla spousta, stejný problém s přehříváním procesoru měli všichni majitelé po celém světě. Také jsem prošel webové stránky AMD, kde jsem si downloudnul technickou specifikaci pro Duron Mobile. Jaké bylo moje překvapení, když jsem to nastudoval. Výrobce Compaq zřejmě nevzal doporučení výrobce procesoru, jakým způsobem chladit procesor. V ntb je použit chladič pro 35W procesor, to je OK, ale pro přenos tepla z procáku výrobce AMD doporučuje použít podložku (Thermal Interface Material) od určitých výrobců, jako jsou Bergquist HF225UT, Chromerics T725, Honeywel PCM45, Power devices Powerfilm, ShinEtsu PCS-TC011T-13, Thermagon T-pcm905c. Všechny tyto teplovodivý podložky jsou Phase Changed Material, t.j. mění svoji strukturu při tepelném zatížení. U nás byla z uvedeného seznamu dostupná podložka Akasa ShinEtsu AK-TC-11, 5ks podložek za cca 150 KČ. Je to taková tenká šedivá fólie, z obou stran potažená průhlednou ochrannou fólii, která se ale musí před aplikací odstranit. Procesor a chladič by se měli opatrně očistit hadříkem a lihem, pak na chladič přiložit ShinEtsu podložku (bez ochranné fólie), jemným tlakem prstu ji přitlačit na chladič a zahlazovat, až do dokonalého přilnutí. Pak je možno instalovat chladič zpět na notebook. Tato úprava mi přinesla vynikající výsledek. Skutečně, od té doby nemám problém s přehřívaním Eva N115. V technické specifikaci AMD Duron Mobile jsem se také dočetl, že klasické teplovodivé pasty jako arcticooler, arctic silver a pod. nejsou vhodné pro dlouhodobou činnost počítače, protože tato pasta je poměrně řídká a při tepelných cyklech zapnutí a vypnutí procesoru je dilatací mezery mezi chladičem a procákem vytlačována. Takže časem se přenos tepla zhorší.
Toď všee o chlazení Evo N115.
Příště o dalším notorickém problému Eva, pánty.
Zdravím všechny zúčastnené.
AO

Odpověď s citací