Jak jsem již psal, to že budou rozdíly mezi výkonem jednotlivých flashek tak markantní jsem opravdu nečekal. Je mi jasné, že to musí být použitím pomalých (a tudíž i zastaralých a tím pádem levnějších) komponent (elektronika, paměťové čipy). Tím více mě zaráží, že ceny jsou +/- stejné.

Když se kouknu na stránku Kingstona o výše uvedeném flashdisku (ZDE), tak se dozvím, že: data transfer rates of up to 19 MB/sec. read and up to 13 MB/sec. write. Když se kouknu na reálné rychlosti, tak jsem schopen maximálně dosáhnout i 24,9 MB/s, což znamená, že výrobce nelže a dokonce se i překonává. Což mě, jako zákazníka může jen těšit.

Ovšem kouknu-li se např. na stránky Prestigia (ZDE a dole překliknete na Tech Specs) dozvíte se, že výrobce udává následující hodnoty:
Flash Memory Read Data Transfer Rate - 14 MB/sec; Flash Memory Write Data Transfer Rate - 7.5 MB/sec. Když to srovnáte s reálem, tak toho nedosahuje ani omylem při maximálu. Takže jakožto zákazník se mohu cítit být podveden.

Přitom oba výrobci uvádějí, že jejich zařízení mají "Interface USB 2.0" (což si vykládám tak, že automaticky musí překonávat USB 1.1).

No a udělal jsem ještě jeden pokus - tentokrát reálný. Zkoušel jsem přenést na Kingstona a na Prestigio jeden a ten samej soubor o velikosti 392 MB.

Kingston: soubor byl nahrán za 23,6 sek
Prestigio: soubor byl nahrán za 50,9 sek

(měřil jsem to ručně digitálníma stopkama a ke kopírování jsem použil TC)

Pořád nějak nemůžu pochopit, že papírově velmi podobné výrobky jsou reálně tak rozdílné... (že je to způsobeno použitím různě "kvalitních" komponent nebo něčím takovým, je mi jasné, spíš mě zaráží, že si to výrobce vůbec dovolí...)