Pane Gaji, nemohu se ubránit jistému srovnání se svým (i tady jinde popisovaným) případem. Před nedávnem jsem reklamoval (druhý den po pořízení) grafickou kartu, na které shořela cívka. Reklamační technik po mně vyžadoval podpis reklamačního protokolu, na kterém bylo uvedeno, že se jedná o "pozáruční reklamaci a doba vyřízení může být delší než 30 dnů", společně s verbálním dodatkem, že se jedná o reklamaci "externí" a že za způsob a dobu jejího vyřízení nemůže CzC ručit. Tento protokol jsem z pochopitelných důvodů odmítl podepsat, následkem čehož bylo, že technik reklamaci neuznal. Věc jsem řešil dál s p. Matějkou a p. Mastným, kteří konstatovali, že se technik dopustil vícero pochybení a že mě, jako zákazníka, tyto detaily skutečně nemusejí zajímat.
Neznám detailně tady řešený případ, jen neznám důvod, proč by "mechanicky poškozený" komponent (tj. shořelá součástka) měl automaticky znamenat neuznanou reklamaci.
Samozřejmě mě zaráží situace, kterých jsem byl na Vašem reklamačním oddělení občas svědkem - např. když mě a ostatní stojící ve frontě (při předposlední návštěvě) předběhl jakýsi mladík, pozdravil se s technikem rozjásaným "nazdar", dal mu na stůl několik komponentů a technik se ho před N ostatními lidmi stejně bodře zeptal "jestli si vybere něco jiného, nebo chce radši peníze" a celou záležitost vyřídil do minuty. Tenhle příklad se však týká "jen" klasického lidského faktoru, zatímco zde původně popsaný či můj (a dalších lidí z mého okolí) ukazuje na problém v procesech Vaší společnosti. Otázkou již jen zůstává, zdali jsou to problémy nechtěné (vyvolané primárně stále rostoucí organizací), nebo přehlížené či dokonce žádoucí. V žádném případě Vás nechci z tohoto osočovat, to by nebylo fér. Důležitou informací směrem k vedení CzC však je, že tyto problémy identifikovalo a pocítilo na vlastní kůži příliš mnoho lidí v mém okolí a ze stálých zákazníků se stali zákazníci "z nouze" (pokud nemohou koupit danou věc v dosahu autem jinde, koupí jí v CzC).
Nejsem nadšený ze zahořklého tónu, který je z Vaší reakce cítit - bylo by na dlouhou diskuzi, co znamená "bezplatně", zvláště potom u lidí, kteří u Vás nakupují dlouhá léta, přitom "mají na kontě" jednotky reklamací. Ještě méně jsem nadšený z toho, co vyplývá z věty "Do budoucna už žádné neuznané reklamace řešit nebudeme.". Vyvolává to ve mně oprávněný dojem, že pokud např. zákazníkovi shoří součástka na kartě, bude reklamace neuznána ("mechanické poškození") a dále se jí zabývat nebudete, byť jí distributor/dodavatel uznat jako oprávněnou může. Pokud je moje interpretace jen z poloviny korektní, budete stavět novou pobočku možná zbytečně.
Nehodlám tímhle začínat žádné diskuze, nedejbože flamy. Berte to jen jako informaci, jako vstup od jednoho ze svých stálých zákazníků, ze kterého se postupně stal ten výše popsaný zákazník "z nouze".