No keby si hľadal, tak by si našiel témy kde sa o myškách popísali dlhé stránky. K tvojim bodom:

- Ergonomia vyhovuje každému iná, záleží to od toho že aké máš ruky.
- Keď ti je umelá hmota studená tak potom čo by si rád? Kov asi nie, tak fakt neviem. Existujú napr. myši kožuchom ale tam sa cenovo určite nevôjdeš do limitu 500 korún.
- Laser vs. optika? Vraj že laser je presnejší a citilvejší, mal by mať aj menšiu spotrebu a tiež ti nesvieti po celom stole, ale optiská myš s výšším dpi môže byť lepšia.
- Podľa mňa je na prácu aj na hranie pohodlnejšie bezdrôtová, ale každý preferuje niečo iné.
- Tie tlačítka navyše sú dobré, ale musíš si zvyknúť ich používať. Ja mám pod palcom Back a Forward (a ešte nejaké funkčné tlačítko ktoré mám vypnuté) a zo začiatku som stále jazdil hore na obrazovke klikať na tlačítko v prehliadači. Po čase som si zvykol klikať na myške a browsovanie je pohodlnejšie. Keď sedím za iným počítaťom, tak mi chýba. Ctrl+C a Ctrl+V tiež nie je na zahodenie, ale väčšinou jednu ruku mám na klávesnici, kde mám okrem iného rýchlo k dispozícií aj Ctrl+A a Ctrl+X a asi by bola blbosť si rozhodiť polovicu funkcií na myš.
- Hitom je v poslednom čase 4 smerový scroll. Ja ho mám tiež a okrem toho mám aj ďalšie dve tlačítka pred/za ním ktoré majú podobnú funkciu ako scrollovanie hore/dole, ale vôbec ich nevyužívam. Asi by som si na to časom zvykol, ale málokedy sa stáva že potrebujem sa pohybovať s obashom do strán (aj vďaka tomu źe mám nastavené vysoké rozlíšenie),

Zmysel kupovať drahšiu myš určite má, ale len keď ju využiješ. Keď chceš potkana na hranie, tak si priplatíš za vyššiu rozlišovaciu schopnosť a väčšiu presnosť (dve optiky), keď chceš myš na pohoďlnú prácu, tak zase zaplatíš za ergonómiu, tlačítka navyše, prípadne za wireless. Podľa toho čo píšeš asi nie si moc náročný, lebo v roku 2006 je guličková myš už skoro rarita. Ja osobne mám bezdrôtovú laserovú Logitech MX1000-ku a som s ňou spokojný. Už žiadne naťahovanie káblov na stole ako to bolo dávnejšie, dobre sa drží a je aj presnejšia ako tá optická Geniuska ktorú som mal pred tým.