Je to uz skoro 3 mesice, co jsem se zbavil svych vcelku spolehlive slouzicich 5.1 Z680 od Logitechu s celkem jasnou predstavou upgradu na novejsi Z5500 v kombinaci se slusnou zvukovkou na zpusob revo 5.1. Jeste dnes mohl muj pokoj spokojene dunet do rytmu diky brutalne dimenzovanemu subu Z680tek a vesele sumet v mezipauzach. Misto toho se mi povedlo zabrednout do podivuhodneho světa hifi nadsencu a stravit spoustu casu brouzdanim po forech zabyvajich se zvukem a studiem parametru zahadnych zarizeni a konektoru o jejichs existenci jsem dosud nemel nejmensi potuchy. Prestoze se stale pohybuji na samem okraji tohoto husteho lesa plneho prekazek, pojmu a zkratek, podarilo se mi vytvorit dostatecnou ochranou barieru abych dokazal v tomto svete prezit alespon zakladni ukony typu objednavka custom kabelu. Tento mirne zmateny post budiz varovanim tem uzivatelum, kteri by tak jako ja pokukovali po moznostech lepsiho ozvuceni PC. V okamziku, kdy jsem poprve uslysel zvuk aktivnich monitoru (repro) Adam A7 jsem pochopil, ze se mi cesta zpet k logitechum navzdy uzavrela. V ten okamzik mi vyvstala rada dalsich problemu typu zvukova karta , odpovidajici (pokud vůbec nejaky) subwofer, zvukove neutralni regulace hlasitosti atd. atd. Pozor! Nikdy před prodavacem nerikejte něco ve smyslu napojeni kvalitnich repro na zvukovku s 1/8 jackem nebo o pouziti Tapco mixu. Zacne koulet ocima a rozboli ho zuby. Rovnez je třeba se pripravit na pohadky a ilustrace prilis sectelych prodavacu tykajici se temat jako vnitrni konstrukce vysokotonoveho reproduktoru nebo kabel z levotocive medi.
Abych zkratil tento monolog, pro tento okamzik jsem zkoncil u lehce poladene sluchatkove linie a nakup vlastnich repro bude muset ještě par tydnu/mesicu pockat az se mi podari něco nasetrit. Rozhodne toho ale nelituju. Zvuk ve sluchatkach ma pro me netusenou hloubku, prostor i barvu a nejvic me irituje takrka absolutni ticho vsude tam, kde ticho byt ma a kde integrovany SB Live! generoval neutichajici sumeni vodopadu. Pro inspiraci muj soucastny setup vcetne orientacnich cen:
EMU 1212m zvukova karta (4500kc, CR)
CORDA HEADFIVE sluchatkovy zesilovac (200 euro, DE)
SENNHEISER HD650 sluchatka (275 USD, USA)
2x custom kabel TR – cinch (cca 600kc za par)