2Martin:Tak...Pan Ohm podal slusnou teroii obvodu a jeho zakony se pozivaj dodnes(urcite znas ze stredni nebo dokonce ze zakladky vzorecek I=U/R).
...
Ano oba vetraky byly na dvanact voltu a tvoje nazory o proudech jsou scestne. Kdyz kazdej odebyral rekneme tak 300mA pri 12V tak kdyz je spojim do serie a pripojim zdroj s napetim 24V, tak vetraky se budou tocit normalne, ale ja budu ze zdroje odebirat 300mA + 300mA=600mA a tenhle proud protece obema vinutimy vetraku. Takze tvoje teze ze pri spojeni zarizeni do serie je vlastne spravna, ale za jistych predpokladu a to ze se napeti na zarizenich rozdeli v pomeru jejich vnitrich odporu a tudiz u vetraku bude mensi proud pri dvou strcenych na 12V. A kdyz ani nevis jak funguje obycejna T nebo F pojistka Pojistka je vlastne kus dratku, kterej ma prumer takovej aby vydrzel pruchod urciteho proudu, pokud tento proud presahne danou mez tak dratek se jednoduse prepali(dodavanim velke energie zvysuji termickou rychlost volnych nosicu>dochazi ke srazkam>zvysuje se vnitrni teplota>dochazi k poruseni vazeb a rozpadu materialu), no a to vinuti, coz je vlastne jenom drat na jadre tak topi az se prepalil>Tak to se me stalo a kdyz neznas ani Ohmuv zakon tak se nesnaz delat ze me BLBCE ...dekuji .

Poze jsem chtel na tuto skutecnost upozornit