Koukám že se to zase stočilo někam jinam - chtěl jsem se u prvního příspěvku vyhnout slohové práci, ale asi to bez upřesnění nejde..

Zmíněná firma zajišťuje školení na PC, takže z celkových 20 PC je asi 15 v učebně, zbytek je šéf + sekretářka + účetní. Učí externisté, takže PC gramotnost (a disciplína uživatelů) je na pováženou. Momentálně je internet (obecně síť) natažen jenom na PC v učebně, ale nikomu to neschází. Tzn. nezajímá mě rychlost internetu, nemusím řešit limity ani bezpečnost - všude se povolí max. odchozí port 80, u lektorského PC a u ředitele max. ještě ICQ a FTP. Kvůli dalším nárokům na Office, AutoCAD,... je XP hudba snů, takže na školící PC přijde W2k. Licence platí směrem dolů, takže to je bez problémů. Server žádný nebude, jinak mě budou každý týden volat, že "se tam něco porouchalo" a Linuxu nerozumím natolik abych to zodpovědně rozchodil.
Imho největší binec tam dělají rodinní příslušníci zaměstnanců a situace je taková, že co není zakázáno, to je dovoleno.
Aktualizace a antiviry mě nemusí zajímat, běžní zaměstnanci budou mít internet omezen na minimum (pokud vůbec) a školící PC se přeinstalovávají z image po každém dokončeném kurzu.
Síťový disk bych rád hlavně z důvodů jednodušších záloh, nebo nasdílení materiálů studentům. Správa hesel bude jednoduchá vzhledem k tomu, že budou existovat asi 3 uživatelé (studenti, zaměstnanci, správce).

Doma používám k plné spokojenosti router s firewallem za 1k, ale má omezený počet pravidel a nastavení, takže hledám něco, co bude chvíli stačit. Vzhledem k výše uvedenému to nemusí být žádnej zázrak, maximálně asi do 3k.

Síťový disk (ethernet) by rád dostal pod 6k, ale záleží to na financích - kolik zbude, takže ještě uvidím.