Nuo tak ohledně toho že Matrox neni do 3D to neni zas tak úplně pravda. Třeba taková G400 byla ve svý době do příchodu Geforce256 nejrychlejší kartou, měla potenciál porazit TNT2 ultru i Voodoo3(v Glide nekompaktibilních hrách). To samý Parhelia pak, pokud je mi známo tak Parhelia byla původně míňěna jako herní karta, a HW potenciál na to fakt měla, a to super FSAA co umí atd atd. Nejvíc tu kartu srazily právě drivery který teda Matrox má na můj vkus hrozný. Jen díky driverům tu kartu porazila i GF3 a to byla hrozná rána pro Matrox kvůli který vlastně pak ukončil vývoj novejch čipů, právě neúspěch Parhelie v 3D pak vedl k tomu, že Matrox začal vyzdvyhovat její 2D kvality. A to o těch driverech platí dodnes, taky se skoro neaktualizujou a když jo tak to většinou nic neřeší. Otřesnej výkon v OpenGL - zkuste na Parhelii dooma3. A nekompaktibilita třeba FEAR a artefakty na postavách, to taková dobová konkurence v podobě GF3TI tyhle problémy nemá. A parhelie má mnohem větší HW potenciál, problém jsou prostě ty drivery. A co vladtně Matrox nabízí za 2D zázraky ? Mě to zas tak nepřijde. 2D výstup na CRT má zhruba na úrovni R9700pro, protože už je prostě absolutně čistej, takže už nevim co by se na tom zlepšovalo. Pak další 2D freatury jako HW enkodování videa, tam už dneska taky dost pokulhává. Ono to vlastně krom toho perfektního obrazu a výstupu na mnoho monitorů nenabízí nic. A popravdě řečeno dejte dnešnim čipům více ramdaců nebo je jen lehce upravte a daly by to taky. Jinak k tý propustnosti pro 4x 1600x1200 no pro 2D propustonost fakt moc nepotřebuješ.
Pravdu má No-X. Pokud má Matrox mít ještě vůbec ňákou šanci prodat jedinou kartu po příchodu Visty, musí ji udělat s ní kompaktibilní, a ne vydávat dál produkty založený na letitejch čipech.