Tak mam další problém. Jelikož stavim DIY projektor jako ročníkovku, potřebuju tam dodělat ještě nějaký "vychytávky".
Sehnal jsem dvě starý tiskárny, rozebral do šroubku a získal z nich 4 krokový motory - obrázky níže.
Co ale potřebuju je asi všem už jasný - jak je rozběhat. Už jsem něco o nich na netu hledal, resp. jen o tom prvnim, protože je největší a k mýmu účelu asi nejlepší. Potřeboval bych s nim totiž posouvat objektiv ve vertikální poloze, kterej váží cca 2,3kg. Je jasný že by byl zpřevodovanej, dokonce mam už i druhý ozubený kolečko který na kolečko na hřídelce motoru pasuje.
Ale právě je tu problém s ovládánim. Vede do něj 5 drátů, na tišťáku je 6 kontaktů - tzn. dva z nich jsou spojený. Je na něm napsáno 13ohm, krok má 7,5° a na netu jsem ještě zjistil, že je na 24voltů ( http://heli.xbot.es/motores.html ).
Nejlepší by bylo ho ovládat přes MCU, ale nevim nějak jak... V pondělí se ještě půjdu zeptat učitele co jsme loni měli na Mikroprocesorovku, co si o tom myslí.
Po vás bych chtěl, aby jste mi napsali, co si o tom mylsíte vy, popř. nějaký dobrý stránky kde bych se o tom dozvěděl něco víc, ale aby to nemělo 100stran a podobně. To bych asi nedal.
Tohle je ten největší.
![]()
![]()
![]()