Ahoj, predem se omlouvam ze zakladam novy topic, nicmene procetl sem uz nespocet diskuzi na toto tema a nikde sem nenasel konkretni reseni. Nevim zdali je problem v pametovem radici, desce, nebo pametech, takze to pisu do threadu chipsety. Takze na zacatek sestava:
MB: Gigabyte K8N-XP-9 939
Proc: A64 3200+ 939 Winchester
RAM: OCZ DIMM 1024MB DDR 400MHz Dual Channel CL2 2-3-2-6 OCZ4001024ELDC-K
Grafika: Asus EN6600GT TOP PCIe
Zdroj: Chill Inovation 400W
Na teto sestave nebyly zadne problemy. Ale rozhodl sem se pro upgrade a dokoupil:
Proc: A64 3800+ 939 Venice rev. E6 (ma mit vylepseny pametovy radic bez problemu s osazenim 4 bank DDR)
RAM: stejny model uz nevyrabi takze sem vzal OCZ DIMM 1 GB DDR-400 Kit CL2 2-2-2-5 OCZ4001024ELDCPER2
Grafika: Asus 7900GT TOP PCIe 256
Grafiku sem testoval jeste na stare sestave, vse bez problemu. Flashnul sem bios kvuli podpore CPU na F9 a zapojil 3800+. Vse bez problemu, stabilni. Zapojil dalsi 2 moduly pameti a je to tu
Bios nastavi na AUTO frekvenci DDR na 333 MHz (misto 400 MHz). Po najeti do WIN po nejake dobe comp vytuhne (lupne v reprakach a pocitac zamrzne nejde nic jen tvrdy reset). Zkousel sem zapojit pouze novy dual kit misto starsiho, vse v poradku bez problemu. Bios je taky nadetekuje spravne. Jednotlive kity sem zkousel prohodit jak do DDR-1 DDR-2 tak DDR-3 DDR-4. Vse stale stejne, na AUTO detekovano jako 333 MHz, zamrzani WIN.
Kdyz zkusim nastavit pomer FSB : DDR 2:2 aby to jelo na 400 MHz, comp najede ale stale zamrza. Jak nastavit ostatni hodnoty casovani (v biosu jich je asi 10+) nevim, nejsem OCer. Jeste zminim, ze pri zapojeni vsech 4 modulu a libovolnem nastaveni v BIOSU mi CPU-Z nadetekuje kazdy modul DDR spravne (casovani, frekvence).
Na http://www.svethardware.cz/art_doc-F...400825C9E.html sem se docetl ze pri 1T jedou na 333 MHz 4 moduly, na 2T jedou na 400 MHz. Ale je to tabulka vyrobce tzn skutecnost muze a vetsinou je jina. (Mohl by mi taky nekdo vysvetlit co je to presne za hodnotu v biosu 1T, 2T?)
Takze moje dotazy:
a) prioritne jak docilit stability systemu klidne i pri 333 MHz DDR
b) pokud bude splnen bod a) jake mam nastavit hodnoty casovani (vsech udaju v biosu) pri FSB : DDR 2:2 (tzn 400 MHz).
Jeste sem nezkousel nastavit 400 MHz manualne a nechat casovani na AUTO. Ale mam pocit, ze to bude taky zamrzat, nicmene vyzkousim.
Take sem cetl, ze moduly s horsim casovanim (tzn ty moje starsi) se maji osazovat do prvnich dvou slotu. Jen pro info jestli je to spravne.
Pripominam, ze mi zatim nejde o OC ale o stabilitu systemu (at uz na 333 MHz nebo 400 MHz) pri 2 GB RAM.