Zdravím.
Nemám sice desku DFI, ale podělim se s mym chladicem chipsetu na GigaByte GA-K8NF-9(Rev 2.0) (Taky NF4 Ultra, deska není SLI, ale po sundání chladiče z chipsetu jsem si přečetl NF4 Ultra SLI přímo na chipu).
Použil jsem 3/4 pasivu z CPU chladiče Titan. 1/4 jsem odstranil, protože překážely součástky na MB. Půdorys chladiče zůstal približně stejný jako originál. Vyvrtal jsem otvory podle orig. chladiče a odstranil a naohýbal překážející žebra. (K odstranění jsem použil nabroušený šroubovák a kladivo a žebra jsem z boku usekl (jako dlátem)). šlo to celkem dobře. K montáži jsem použíl původní plastové kolíky s pružinkami. Pastu jsem dal bílou ZALMAN.
(Originál chladič měl pastu šedivou, za studena se drolila + byla zespod orig pasivu nalepena plastová fólie zabraňující nechtěnému kontaktu hliníku s okolními součástkami. V místě kontaktu s chipem fólie nebyla - čtvercový výřez o velikosti celého chipsetu. Tuto fólii jsem odlepil a použil na novém chladiči také).
Na vzhled prosím nehleďte, okno v case nemám, takze je mi to fuk, jak to vypadá vevnitř. Hlavní je funkčnost.
Původní teplota chipsetu při otáčkách předního a zadního AC 12cm fanu na rychlosti 2 z 5ti (regulátor na case 3R systems R101) byla přes 60°C (Pokoj. 21°C) (Měřeno rovněž čidlem v case zaraženým mezi žebra uprostřed chladiče těsně nad základnou.) Nový chladič měl bez ventilace (oba AC Fany na OFF, pouze fan ve zdroji a na CPU (<1000ot)) taky 60°C, teplota při rychlosti AC fanů na 1z5 byla 37°C na rychlosti 2z5 na 35°C. Všechny teploty měřeny při IDLE.
Myslíte, že je možný takový teplotní skok? Nebo je to chyba měření? Teploty jsem ještě ověřoval dotykem rukou (při 60°C to pálilo jak čert, při 37°C to bylo vlažné. Zda je dobrý přenos tepla mezi Chipsetem a pasivem nezjistim, protoze SpeedFan ani bios teplotu chipsetu neukazuje (resp. pouze SpeedFan ukazuje jakousi temp3 v rozsahu 69-71°C ihned po zapnuti, tak i po zahřátí i při zátěži. Nikde jsem ale nezjistil co to je za teplotu.) Snad ale bude přenos tepla OK, protože do 2 minut po zapnuti byl pasiv zhavy (bez ventilace).
Konfigurace: deska GA-K8NF-9(Rev 2.0), A643000+, 2x512MB RAM PC3200 CL2,5, nVidia 6600 Gigabyte pasivní "silent-pipe" 256MB DDR2. Vše na default takty.