Výsledky 1 až 18 z 18

Téma: Technologie a vyuziti externich blesku obecne (puvodne - Blesk na Olympus)

Standardní Technologie a vyuziti externich blesku obecne (puvodne - Blesk na Olympus)

Zdravim,
    chci si poridit ext. blesk na moji E-500. Myslel jsem si, ze jsou asi jedina volba k plne sTTL komunikaci blesky od Olympusu, tedy pro me finance v dohlednu FL-36. Je to tak?
    Tedka bych mel totiz moznosti koupit "METZ 54MZ-3 univerzal", ktery s redukci "METZ adapter SCA 3202" na Olympus pry funguje jako plne systemovy blesk.
    Zajimalo by me jak to tedy je? Zda to opravdu plne nahradi FL50/36?

Predem diky, budu rad i za nejakej jine tipy na koupi blesku pro E-500, Skodik
    Naposledy upravil Skodik; 26.08.2006 v 20:18. Důvod: Uprava nazvu threadu, Skodik

Standardní Re: Blesk na Olympus

Pokud se co nezměnilo, tak Metzy nepodporují HSS. Kup si FL-36, mimo delší doby recharge (pomohou tomu kvalitní NiCd namísto NiMH aku) si nebudeš mít nač stěžovat.
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

diky, on by me vysel na stejne prachy jako nova FL-36, takze asi pujdu do jistoty ala FL-36.

No tak pro tu FL-36 jsem asi rozhodnutej, ale chtel jsem ho pouzivat i jako takove zableskove svetlo ktere je porad pri ruce. Tedy dat ho na kabel a na stativ a bleskat si treba pri foceni portretu apod. Ale kabel je drahej, no s tim nic nenadelam ackoliv 3000Kc za 1m kabelu s koncovkama je fakt sprostarna - FL-CB05, ovsem prave nejhorsi na tom je to, ze to je pouze 1m dlouhe to mi je docela na kulovku, ja bych potreboval tak aspon 2m.

Uprava originalniho kabelu?!Reseni ze ho prodlouzim se mi zda docela jako humus, kdyz uz to stoji 3k, ale mozna bych do toho sel. Koncovky na Olympus patici pro blesk samostatne asi nikde nesezenu, takze zo hold kuchnout a nastavit ten kabel nejakym jinym kvalitnim, ci mozna dat jeste lepsi, myslite ze by to funguvalo?

Uprava bezneho prodluzovaciho kabelu, slo by? Dale me napada, ten FL-36 (jako kazdy jiny blesk, ne?) funguje i bez sTTL, tedy ze bych blesk nastavil na manual (tak jako tak bych musel jet asi na manual) a fotak pouzival pouze jako odpalovac. V tom pripade bych potreboval jen ten velkej prostredni tlustej kontakt, ze? A ten by sel prenaset nejakym universalnim kabelem -> podstatne levnejsim. Chapu to dobre? Kdyztak mi to trochu vysvetlete, je to jen tak co si tak racionalne myslim.

GN36 pres softbox ve dne staci? A na zaver co si myslite na to GN36 a bleskat to ve dne pres mirnejsi softbox, je to realne? Ja tedka s interni GN11 jsem blejskal sice primo, ale docela v pohode, tak si rikam, ze by GN36 pres softbox mohlo projit taky v poho.

Predem moc diky, Skodik

Standardní Re: Technologie a vyuziti externich blesku obecne (puvodne - Blesk na Olympus)

Kabel patice-patice se středovým kontaktem koupíš za pár korun, když nic jiného nepotřebuješ. Na co to chceš, do interiéru, nebo ven?

Softbox je v pohodě, já používám bouncer Stofen Omnibouncer, který v reálu funguje obdobně, ale je mnohem kompaktnější a levnější. Úbytek tam je, ale v drtivé většině je to dostatečné (rozhodně v místnostech - tedy ne halách a spol. - je to pořád až až).
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags

s tym nadpisom threadu by som si nebol taky isty ... ale k teme > kup si dve "kocky" prepoj ich kablom a vystarane. Nepojde TTL ale to mas jedno.
    Stastnejsi majitelia fotakov Nikon ( ) s i-TTL pouzivaju integrovany bles v commander mode a odpaluju blesky aj s TTL a korekciami z tela na dialku
    Btw stofen omnibounce pouzivam tiez, z blesku ho nedavam dole vlastne takmer nikdy
    Sound (Sennheiser HD 580 + Meier Corda Move) just great
    Workstation (Intel i5 4590 + Noctua DH14×Asus Z97-A×24GB DDR3×480GB Sanmsung 850 Pro + 1TB WD + 1TB WD + 1TB Samsung+×MSI N760 TF 2GD5/OC ×Enermax Pro82+ 425W×Antec Solo Modded×Dell UltraSharp U2713HM 27"×Logitech MX3200×Inspire T3030) not so silent anymore
    Photo (Sony A6000×32GB SD×stuff×Crumpler Long Schlong+Tenba D-15c×Velbon V2000×Lomo LC-A) creative
    Notebook (IBM ThinkPad T420s×nejaká i5×240GB Samsung 850Pro×8GB RAM×dve baterky×blabla) mobile
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem), už můžete i "anonymně".

Standardní Re: Technologie a vyuziti externich blesku obecne (puvodne - Blesk na Olympus)

Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
    Kabel patice-patice se středovým kontaktem koupíš za pár korun, když nic jiného nepotřebuješ. Na co to chceš, do interiéru, nebo ven?

Softbox je v pohodě, já používám bouncer Stofen Omnibouncer, který v reálu funguje obdobně, ale je mnohem kompaktnější a levnější. Úbytek tam je, ale v drtivé většině je to dostatečné (rozhodně v místnostech - tedy ne halách a spol. - je to pořád až až).
    Chci ten blesk i na ven, ale myslim ze by GN36 melo stacit to uz si nejak kdyztak poradim, ono jinou volbu nez FL-36 tak nejak nemam, takze kdyz venku, tak budu muset v takovych podminakch aby to stacilo, pripadne bez softboxu.
    Tedy to bych povazoval za vyresene, jeste mrknu po softboxu. Koukal jsem na ten Stofen Omnibouncer, hodil jsem to do Googlu a v CZ mi nic nevypadlo, kde by se to dalo koupit? Pripadne budu rad i za jine tipy

A ted ten kabel, opravdu staci jen se stredovym kontaktem a nastavim manual na blesku a na fotaku ani nic nastavovat nemusim a pri stisknuti spouste odpaluji? To by byla parada, jeste muzete mi nekde napsat pod jakym nazvem tenhle kabel hledat ci hodit nejakej link?

A jeste konkretne na Olyho E-500 funguje mi i interni blesk kdyz mam externi pripojeny kabelove, tedy neprekazi internimu?

MadCap,
    no na me musis pomalu Tedy jaky 2 kocky myslis, jako koupit 2 manualni stare blesky a jak je pripojim na jeden kontakt v fotaku? Navic je tu problem, ze stare blesky byvaji na velke napeti (250V) a nove DSLR pouzivaji nizsi (treba 50V), takze si to krasne muzes odpalit. Takze nevim, jedine pres nejake ridici zarizeni, ale to zas bude stat hodne prasuli, kdyztak mi to tvoje reseni nastin trochu konkretneji.
    Pokud myslis nejake nove blesky, ktere budu odpalovat preflashem, tak by nemel byt problem, ale to uz se tu spise bavime o zableskovych systemech a to jsou 2 svetla tak za 15-20k, coz je jaksi mimo muj rozsah

A nazev topicu, no nevim, on tu zadnej thread o bleskach neni, tak by se mohla diskuse casem vyvinout tady, myslim, ze by tu mohli byt takove veci, na ktere se lidi casto ptaji, jak vidis nejak specialne to na Olympus neorientuji, takze imho no-problem. Kdyztak navrhni neco

takze som narychlo nasiel komponenty>
    toto posadis do blesku na svoj fotak http://www.fotoskoda.cz/fotoskodasho...023&fnc=detail
    toto do tej "kocky" pripojis http://www.fotoskoda.cz/fotoskodasho...428&fnc=detail
    a druhu kocku alebo nejaky druh stojanu s konektorom pouzijes pod blesk (ak blesk nahodou nema konektor priamo, potom to chce spravny kabel, na vyber je toho hafo.
    ked chces to svetlo tak nejak smerovat tak mozes pouzit napr http://www.fotoskoda.cz/fotoskodasho...095&fnc=detail
    alebo http://www.fotoskoda.cz/fotoskodasho...097&fnc=detail
    alebo to ide aj bezdratovo za par penazi http://cgi.ebay.com/Radio-Slave-Wire...QQcmdZViewItem
    toto pripojis kablikom na tu "kocku" do ktorej posadis blesk (pripadneho do ineho drziaku blesku s konektorom alebo priamo do blesku)
    Naposledy upravil MadCap; 26.08.2006 v 23:35.
    Workstation (Intel i5 4590 + Noctua DH14×Asus Z97-A×24GB DDR3×480GB Sanmsung 850 Pro + 1TB WD + 1TB WD + 1TB Samsung+×MSI N760 TF 2GD5/OC ×Enermax Pro82+ 425W×Antec Solo Modded×Dell UltraSharp U2713HM 27"×Logitech MX3200×Inspire T3030) not so silent anymore
    Photo (Sony A6000×32GB SD×stuff×Crumpler Long Schlong+Tenba D-15c×Velbon V2000×Lomo LC-A) creative
    Notebook (IBM ThinkPad T420s×nejaká i5×240GB Samsung 850Pro×8GB RAM×dve baterky×blabla) mobile
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem), už můžete i "anonymně".

Předpokládám, že to funguje, ale nezkoušel jsem.

Ty Stofeny kupuju z USA, jestli se dají koupit i někde tady, to netuším. Konkrétně http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...ughType=search

To, co myslí MC je principiálně to samé, co jsem psal já - zajdi si do nějakého fotokrámu a oni Ti už ukážou, co se dá dělat a můžeš to vyzkoušet, může to být pevný kabel s paticemi, nebo právě kostičky a mezi nimi kabel. S tou voltáží to chce ověřit pro sichr, ale nebývá to tak dramatické, pak si na ten kabel můžeš vrazit nějaký blesk z bazaru, např. staré Vivitary jsou na tohle dobré a nebývají drahé.

Samozřejmě si můžeš koupit taky nějaký blesk, který se dá odpálit interním. Tím nenasupluješ funkčnosti systémového blesku, ale takové blesky jsou obvykle za pár šlupek.

Jinak jedna situace je focení nestatického subjektu, jak říkáš s bleskem na stativu a pohybem foťáku, byť imho není zrovna úplně jednoduché dosáhnout kýženého výsledku. Na statické věci při delších časech je v pohodě foťák na stativu a dobleskávání z ruky.

Jistě Ti někteří zkušenější poradí víc, já žádnou z těchhle věcí běžně neprovozuji ...

este som nasiel toto http://cgi.ebay.com/Remote-Slave-Fla...QQcmdZViewItem myslim ze by to malo byt pouzitelne pre akykolvek fotak a blesk a je to "all in one"

Diky diky, tedy nejaky kabel to uz je natom to nekde najit v ochode. Bezdratove to zatim resit nebudu.

Ale hlavne se chci zeptat, jak to funguje kdyz je nasazenej ten NEsystemovej blesk (tedy vlastne i systemovej, propojenej nesystemovym kabelem - muj pripad). Logicky si rikam, ze fotak vlastne asi pokazde odpaluje externi blesk i kdyz zadny pripojeny neni, protoze jak by jinak poznal ze je pripojeny nesystemovy? A kdyby to tak nebylo, tak kdyz bych pres menu zapl blesk, tak by mi vyskocil interni a zaroven by to odpalovalo externi? -> to je naprd. Nejak si to proste neumim predstavit jak bych "prepinal" interni vs. externi nesystemovy a kombinace.

fotak automaticky pozna ze tam je nieco pripojene, podla napetia na kontaktoch. Takze zapnuty externy blesk (akykolvek) sa pri kazdej expozicii odpali nesystemove blesky akurat musis samozrejme manualne nastavit a rovnako tak musis fotit vacsinou na M lebo expozimeter to jaksi neda pochopitelne

supr diky! Tedy kdyz ve fotaku zapnu jeste blesk, tak mi az potom vyskoci interni (tedy jestli to E-500 umi, to si jeste zjistim u Olyho).

Tedy tedka jeste nejak produktove najit, co potrebuju presne a bude to. Treba jeste jak to pridelat na stativ nevim, ale snad v krame poradi. Pokud by mel jeste nekdo tipy na jednotlive produkty budu rad!

A jeste jednou diky za rady, takhle mam to externi priblejsknuti vyresene za par babek jen budu na manualu, coz u meho vyuziti v pohode oproti cene ktera je asi 20x levnejsi nez ten jejich kabel
    Dal bych karmu, ale nemuzu

edit: madcap, no prave, kdybych vedel jak se to jmenuje, tak je uz davno hotovo
    Naposledy upravil Skodik; 27.08.2006 v 01:40.

hm tipy, to sa v tych webshopoch dost blbo hlada, ked neviem jak tomu hovoria asi bude lepsie si niekam zajst a poriesit to "on site"

Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
    Předpokládám, že to funguje, ale nezkoušel jsem.

Ty Stofeny kupuju z USA, jestli se dají koupit i někde tady, to netuším. Konkrétně http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...ughType=search
    přesně tuto drobnůstku jsem si nabrnkl k SB-600 (nikon). 4.září by měl přijet můj člověk z USA, tak pak můžu udělat nějaký testík...

jinak teď sem koupil v bazaru starej blesk za 200 a bastlím tady toto udělátko, mělo by se to dát odpálit i TTL bleskem, výhoda je ta, že se optickej snímač dá udělat na delší šňůru, kterou si dáš blíž blesku (odpalovacímu). Momentálně to mám postavený na univerzálním tišťáku a nějak mě to nechodí (možná chyba v naprogramování obvodu)....
    http://www.fancon.cz/slave-flash-cz.html#labelup
    Nikon D50/70 + spousta hraček.Prace D3 + 14/2,8 + 24-70/2,8

to si radsej kupim za 5 dolarov na ebay (v tom istom shope kde som hadzal linky)

Citace Původně odeslal MadCap Zobrazit příspěvek
    to si radsej kupim za 5 dolarov na ebay (v tom istom shope kde som hadzal linky)
    díky za tip, tentokrát jsem $ neřešil. Byl jsem rád, že mě ten známej vzal blesk a toto byl jen bonus na pokusy...
    Nikon D50/70 + spousta hraček.Prace D3 + 14/2,8 + 24-70/2,8

No tohle zatim neresil, kdyz bude fungovat dratova tak potom udelam bezdrat.

Jinak ten 3,5" jack se zapojuje kam? Do blesku? To ta FL-36 stejnak nema A ty stare blesky to maji tak nejak vsechny jo?

EDIT:
    tak jsem nasel sikovne motivy bounceru
    je to jak si doma vyrobit tyto:
    + http://www.lumiquest.com/lq941.htm http://forum.grafika.cz/file.php?43,file=373966
    + http://www.lumiquest.com/lq872.htm http://forum.grafika.cz/file.php?43,file=373965

Matros treba karton a dovnitr nejlepe smirglovy papir nastrikany stribrenkou. Alobal hazi dosr prasatka.
    zdroj: http://forum.grafika.cz/read.php?43,422793,1656247
    Naposledy upravil Skodik; 28.08.2006 v 19:04. Důvod: pridany odkazy na bouncery

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. základní použití filtrů pro DF
    Založil Jakubisko v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 215
    Poslední příspěvek: 28.02.2012, 19:12
  2. FAQ - Ctete prvni [UPDATE 25.11.2004]
    Založil wong v sekci fóra Operační systémy na bázi Unixu
    Odpovědí: 10
    Poslední příspěvek: 08.10.2006, 22:40
  3. Je to dlouhy, ale precteni stoji za to...
    Založil Ogre v sekci fóra Reklamace a §
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 23.01.2004, 23:52

Pravidla přispívání