Předpokládám, že to funguje, ale nezkoušel jsem.

Ty Stofeny kupuju z USA, jestli se dají koupit i někde tady, to netuším. Konkrétně http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...ughType=search

To, co myslí MC je principiálně to samé, co jsem psal já - zajdi si do nějakého fotokrámu a oni Ti už ukážou, co se dá dělat a můžeš to vyzkoušet, může to být pevný kabel s paticemi, nebo právě kostičky a mezi nimi kabel. S tou voltáží to chce ověřit pro sichr, ale nebývá to tak dramatické, pak si na ten kabel můžeš vrazit nějaký blesk z bazaru, např. staré Vivitary jsou na tohle dobré a nebývají drahé.

Samozřejmě si můžeš koupit taky nějaký blesk, který se dá odpálit interním. Tím nenasupluješ funkčnosti systémového blesku, ale takové blesky jsou obvykle za pár šlupek.

Jinak jedna situace je focení nestatického subjektu, jak říkáš s bleskem na stativu a pohybem foťáku, byť imho není zrovna úplně jednoduché dosáhnout kýženého výsledku. Na statické věci při delších časech je v pohodě foťák na stativu a dobleskávání z ruky.

Jistě Ti někteří zkušenější poradí víc, já žádnou z těchhle věcí běžně neprovozuji ...