Stránka 1 z 2 12 PosledníPoslední
Výsledky 1 až 25 z 35

Téma: (ne)Legálnost instalace ?

Question (ne)Legálnost instalace ?

Ahoj, doufám že to sem patří..

Klasický případ - někdo přijde že chce dát dohromady PC, posháníte, nakoupíte a ... chce tam nainstalovat Windowsy. O instalaci z vlastního média se bavit nemusíme, ale když mě položí na stůl svoje CD o kterém prohlásí že je legálně jeho - nainstalujete mu tam OS, on spokojeně zaplatí za komponenty, přidá domluvenou tekutou odměnu a odejde.
    Za půl roku vlítne k němu do firmy policie a zajistí komp s XY nelegálními kopiemi SW. On se začne logicky bránit, že tomu vůbec nerozumí a že VY jste mu to tam nainstalovali, on pak žil v domnění, že je to v pořádku.

Protože chci něčemu podbnýmu předejít, zajímalo by mě, na čí straně je v těchto případech nutnost prokazování a ev. jak se těmto problémům vyhnout. Nebo jak to vůbec řešíte vy

(a neříkejte, že jste nikdy nikomu nepřeinstalovávali komp )
    PC: GA-EP45-DS3R | E8400 + Ninja | 8GB | 80GB SSD X25-M | Zotac 9500GT | Asus Xonar DX | 2x Hauppauge WinTV HVR-1300 | Enermax MODU82+ 525W | Lancool K1
    Foto: Canon 20D | Tokina 12-24/4 | Canon 24-105/4 L IS USM | Canon 50/1,8 | Giottos MTL3361 + 1301-621C | Nodal Ninja NN5

Senior Member mince Avatar uživatele herma
    Věk
    45
    Vliv
    291

Standardní Re: (ne)Legálnost instalace ?

a ten dotyčný ti tu instalaci platil ofiko? má k tomu doklad? má na dokladě že jsi mu instaloval windows?

řekl bych mu, sorry, ale to sis tam nainstaloval sám....
    Basic PC: AMD Athlon64 X2 3600+ @ 4600+ | GIGABYTE GA-M55PLUS-S3G | 2*1GB DDR2 667 Adata | Leadtek 7600GT 256MB | 2* Seagate 7200.7+ 120GB SATA | 20" Samsung 205BW | DVDRW NEC ND-4551A | Chello 5000/512

Jasně, tohle bude tvrzení proti tvrzení.
    Ale co když budu uvažovat situaci, kdy jsem mu to prokazatelně instaloval já ? (třeba bude mít při přebírání svědka).
    Zajímá mě teď čistě právní stránka, zkusím uvést příklad..

u nás ve firmě máme např. většinu SW na přepálených médiích a licenční čísla používáme občas i stažená z inetu.. Ale všechen SW je evidován a licencován. Podle toho co jsem řešil s firmou pro audit je to tak v pořádku. Stejně tak můžu např. na PC kde je zakoupená licence XP instalovat W2k... takže - není problém, přesto že to vypadá na první pohle podezřele.

Mám tedy povinost nějak ověřovat legálnost SW který mě někdo strčí do ruky s tím, abych mu ho instaloval ?
    Doufám že ne, aspoň mi to napovídá logika - ale jak víme, logika a zákony nemusejí vždy tvrdit to samé...

Ev. co nějaký papír pro všechny případy, který bych "zákazníkovi" nechal podepsat ? (nejsem firma)

Co na to místní právní experti ?
    PC: GA-EP45-DS3R | E8400 + Ninja | 8GB | 80GB SSD X25-M | Zotac 9500GT | Asus Xonar DX | 2x Hauppauge WinTV HVR-1300 | Enermax MODU82+ 525W | Lancool K1
    Foto: Canon 20D | Tokina 12-24/4 | Canon 24-105/4 L IS USM | Canon 50/1,8 | Giottos MTL3361 + 1301-621C | Nodal Ninja NN5

Citace Původně odeslal Aigor

...ale když mě položí na stůl svoje CD o kterém prohlásí že je legálně jeho...
    Kdyz ti rekne ze to je legalni, tak ses z obliga. V podstate stejne zadne moznosti jak si overit legalnost nemas. Mozna jedine ze by ti ukazal fakturu od toho softu. Ale kdyz to bude treba po 2 letech, tak faktura bude davno ztracena atd..
    Pokud bys to psal pisemne, tak bych tam dal cca tohle: "Instalacni klice k softwaru doda zakaznik..."
    A pokud se nepletu, tak za legalnost nainstalovaneho softu vzdy nese odpovednost majitel pocitace.
    Athlon 64 Venice 3500+@2700Mhz (11*246) 1,55V <|> CoolerMaster Hyper TX <|> Epox EP-9HEAI <|> 512 + 256MB PQI DDR 400 Cl 2.5 <|> Gainward 7600GS Golden Sample 256MB 450/1000@520/1440 <|> 250GB Western digital WDC2500YS sata
    <|> Fortron FSP400-60GLN <|> case 3R System Neonlight

Thoroughbred 1,47Ghz@1,9GHz (11,5*166) 1,75V <|> Spire Falconrock II <|> Epox 8k3a+ <|> Micron 256MB ddr266 + Samsung 256MB ddr333@ddr333 Cl 2,5 2.8V <|> 2x Maxtor D740X 40GB <|> Gigabyte R9200-DH 64MB 250/200@279/227

pokud chceš klidně spát, tak si to nech napsat před instalací formou čestnýho prohlášení, že dodaný OS je legální. Takhle to dělali třeba UPC při instalacích...
    Nikon D50/70 + spousta hraček.Prace D3 + 14/2,8 + 24-70/2,8

Senior Member minceVIP Avatar uživatele riksa
    Věk
    44
    Vliv
    325

Citace Původně odeslal Jirik
    Kdyz ti rekne ze to je legalni, tak ses z obliga. V podstate stejne zadne moznosti jak si overit legalnost nemas. Mozna jedine ze by ti ukazal fakturu od toho softu. Ale kdyz to bude treba po 2 letech, tak faktura bude davno ztracena atd..
    Pokud bys to psal pisemne, tak bych tam dal cca tohle: "Instalacni klice k softwaru doda zakaznik..."
    A pokud se nepletu, tak za legalnost nainstalovaneho softu vzdy nese odpovednost majitel pocitace.
    jasne, takze kdyz ti polozi na stul evidentne palene CD s fixou napsane WIN XP CZ CRACKED, a rekne, ze je to legalni, tak je to ok?
    k tomu, abys byl v dobre vire, ze se pohybujes v mezich zakona, musis mit jednak subjektivni znalost (muzes vedet, jestli je to koser ci ne) a objektivni znalost (mel a mohl jsi vedet, jestli je to koser ci ne).
    i3 3240@default || Gigabyte Z77-D3H || 2x4GB Kingston DDR3 1600 || Sapphire 7750@default|| Default cooling || WD 500AAKS + Samsung F2 1.5TB || Lite-on 1673 || Corsair HX520 || Chieftec DX-01BL-D-U || MS Natural Keyboard 4000 || Logitech MX1000 || HP LP2065
    "Der Kaiser Franz Straka", 3/11/05 in lidovky.cz: "Pokud vím, svět byl stvořen Adamem a Evou a u toho bychom měli zůstat."

Jo nejaky prohlaseni bych videl asi jako nejschudnejsi cestu, napr. "instalacni media byla dodana spolu s HW komponentami panem XY (zamerne se vyhybam pouziti slova "zakaznik", aby me zase nekdo nechytal za slovo napr. na FU)

Ten nas priklad z prace jsem uvadel prave proto, ze i evidentne "cracked" CD muze byt legalni, napr. office a XP mame originalky jenom po jednom a ty jsem jeste nevidel, takze se vsechno bezne instaluje z palenych a kdovikde stazenych CD. Kopie originalek si stejne udelat legalne nesmime - i kdybych je dostal do ruk, a presto je to vsechno uplne legalni ! (pro vetsi firmy je normalni ze dostanete jedno medium a doklad o multilicenci treba na 100 PC).

A k tem instalacim, tezko budu treba zpovidat o legalnosti tchana, ktery tomu houby rozumi a chce dat do poradku masinu (casto podobni zakaznici zaplati s novym PC i Win, ale de-facto jej maji bez dokladu a tedy nelegalne).

Nemate nekdo po ruce nejaky vzor prohlaseni, ze ktereho bych se mohl inspirovat ?

OT: Myslel jsem ze jsem jedinej silenec sedici do pul 11 u PC

Věk
    44
    Vliv
    325

2Aigor: ano, muze to byt klidne legalni. jenom upozornuju na to, ze to neni metoda, ktera by te zcela pokryla pred nejakou budouci odpovednosti...
    i3 3240@default || Gigabyte Z77-D3H || 2x4GB Kingston DDR3 1600 || Sapphire 7750@default|| Default cooling || WD 500AAKS + Samsung F2 1.5TB || Lite-on 1673 || Corsair HX520 || Chieftec DX-01BL-D-U || MS Natural Keyboard 4000 || Logitech MX1000 || HP LP2065
    "Der Kaiser Franz Straka", 3/11/05 in lidovky.cz: "Pokud vím, svět byl stvořen Adamem a Evou a u toho bychom měli zůstat."

Citace Původně odeslal riksa
    2Aigor: ano, muze to byt klidne legalni. jenom upozornuju na to, ze to neni metoda, ktera by te zcela pokryla pred nejakou budouci odpovednosti...
    Muzes byt pls konkretnejsi ? Zajima me prave jak se budoucim moznym problemum vyhnout.

Jestli se to neda nijak uspokojive doresit, radeji odkazu kazdeho s instalaci SW do ...(patricnych mist), protoze za tech par piv mi to opravdu nestoji

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Podle myho nazoru bohate staci, kdyz na fakturu napises ze SW k instalaci byl dodan zakaznikem a vyfakturujes samo jen praci.

Ostatne, podle me ani to neni treba, protoze instalace z palenych medii, ktery doda zakaznik, neni v zadnym pripade v rozporu se zakonem. Ty totiz nejsi vubec povinen jakkoli overovat zda jde/nejde o legalni SW.

Je treba jen si takovy media dobre oznacit/vystavit doklad o jejich predani(stejne jako ne veskerej HW kterej zakaznik doda), pri pripadny kontrole na miste pak snadno prokazes ze to nejsou tva media (kdysi sem zakosovi instalil SW za par mega z prepaleny placky).
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    Mnoho je prostředků, které léčí lásku, ale žádný není spolehlivý.
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    -- Francois La Rochefoucauld
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Senior Member Avatar uživatele MaWa
    Věk
    42
    Vliv
    282

Citace Původně odeslal Jezevec
    Podle myho nazoru bohate staci, kdyz na fakturu napises ze SW k instalaci byl dodan zakaznikem a vyfakturujes samo jen praci.
    jj + samozrejme aby se ti zakaznik na fakturu podesal. vic netreba...
    Oficiální distributor AlphaCool pro ČR a SR...

Znovu opakuju, ze nejsem firma, faktury nevydavam a vetsinou si za to ani nic neberu (penize).

Vliv
    300

Pokud nevydavas faktury, tak nevim co resis, zodpovenot padne na majitele/provozovatele stroje a vymluvy typu ze tomu vubec nerozumi jsou irelevantni. Stejne nema v ruce nic, cim by moh dokazat, ze si mu to instaloval ty.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

co kdyz tam ma svedka?

Moderátor Avatar uživatele Masster
    Věk
    42
    Vliv
    355

Citace Původně odeslal neokop
    co kdyz tam ma svedka?
    Nemel by ten svedek taky potvrdit, ze ta dotycna osoba vydavala ty Windows za originalni?

btw. kdyz se tak moc bojis problemu a delas to zadarmo, tak mi nejak nedochazi, proc se na to proste nevykasles
    But of course, the unlimited evilness of the ultimate tool of mischief, the universal explanation for sucky performance from anything other than nVidia, TWIMTBP, strikes again. The shenanigans know no bounds....luckily, in this sea of pain and anguish,the shining beacon of light and righteousness, ATi, stand, with their Get in the Game program that they managed so badly(because they`re not evil like nV, see, so they couldn`t actually have a program where they worked really close with devs, pushing their tech into their stuff) that no game is part of it. - Morgoth the Dark Enemy

Citace Původně odeslal Masster
    btw. kdyz se tak moc bojis problemu a delas to zadarmo, tak mi nejak nedochazi, proc se na to proste nevykasles
    Skladam zadarmo kompy, protoze me to bavi (jsem divnej ?), a porad je neco novyho - neco se da zase priucit. A dat dohromady 1-2 PC za mesic je jen tak pro zabavu, takze pohoda. No a ten SW k tomu vetsinou prijde sam, to uz takova zabava neni, ale nekdy se tomu proste nevyhnu...

A jak jde cas,... z kamaradu kamarada (nebo byvalky,...) se stavaji nepratele a chci mit jenom kryty zada. To je vse.
    (Nedavno jsem si napriklad vyslechl obvineni, ze PC co jsem daval dohromady otci jednoho spolupracovnika vyhorel, protoze jsem jim rozdelil disk na dve partition - rekl jim to nejakej chytrak ve firme kam to prinesli a samozrejme sem jim pak nemohl vymluvit, ze rozdeleni disku a prepeti v siti spolu zrovna moc nesouvisi)

At tady nejsme OT, asi bych to vyresil nejakym tim papirem jako prohlaseni o vlastnich mediich, kdo chce instalovat podepise, kdo ne - dostane jenom HW. Odradim mozna par lidi, ale aspon bude min moznych problemu.

PS: Bl... predem tezko poznat

u nás ve firmě máme např. většinu SW na přepálených médiích a licenční čísla používáme občas i stažená z inetu.. Ale všechen SW je evidován a licencován.
    jen bych se chtel zeptat k te jedne veci : pise se tu ze cd+keys ve firme mate ale stahujete to z netu...takze kdyz mam legal licenci na win tak si muzu dat key jaky chci (napr stahnuty z netu nebo od souseda)?
    aurora + 500W, maximus formula, 4*2GB, C2Q 9400, cnps10x ex., 560Ti HAWK, vertex 60GB, 2*3TB WD, Lenovo L220x, lycosa + diamondback
    Acer 1810T
    www.highdef.cz

Věk
    44
    Vliv
    325

Muzes byt pls konkretnejsi ? Zajima me prave jak se budoucim moznym problemum vyhnout.

Jestli se to neda nijak uspokojive doresit, radeji odkazu kazdeho s instalaci SW do ...(patricnych mist), protoze za tech par piv mi to opravdu nestoji
    konkretnejsi byt muzu: jedna ze zakladnich obecnych povinnosti je povinnost kazdeho jednat tak, aby nedochazelo ke skode na zdravi, majetku a zivotnim prostredi (§ 415 OZ). takze pripadna odpovednost by mohla spocivat v poruseni tohoto ustanoveni.
    vzhledem k tomu, ze je to tak siroke ustanoveni, je treba to k tomuto pripadu vztahnout takto: jestlize budes moci mit opravnene za to, ze instalujes winy z opravnene kopie (tj. licencovane), pak jsi z obliga. jestli bys mohl mit podle okolnosti opravnene pochybnosti o legalnosti te kopie, tak by ti zrejme asi ani prohlaseni toho cloveka o leganosti takove kopie nepohohlo.
    btw, tohle nema byt v zadnem pripade straseni - ma to byt pouze upozorneni, ze prohlaseni takoveho tretiho cloveka neznamena automaticky zbaveni se odpovednosti

Moderátor Avatar uživatele Masster
    Věk
    42
    Vliv
    355

Skladam zadarmo kompy, protoze me to bavi (jsem divnej ?), a porad je neco novyho - neco se da zase priucit. A dat dohromady 1-2 PC za mesic je jen tak pro zabavu, takze pohoda. No a ten SW k tomu vetsinou prijde sam, to uz takova zabava neni, ale nekdy se tomu proste nevyhnu...
    Jo, tohle znam, ale kvuli takovym "expertum" o jakych pises, jsem skoro prestal.
    Tohle tady ale asi zna kazdy.

Ssnake
    : Takhle by to melo fungovat. Pokud mas licenci, tak snad dokonce muzes pouzit i crack, ale to uz strilim.
    But of course, the unlimited evilness of the ultimate tool of mischief, the universal explanation for sucky performance from anything other than nVidia, TWIMTBP, strikes again. The shenanigans know no bounds....luckily, in this sea of pain and anguish,the shining beacon of light and righteousness, ATi, stand, with their Get in the Game program that they managed so badly(because they`re not evil like nV, see, so they couldn`t actually have a program where they worked really close with devs, pushing their tech into their stuff) that no game is part of it. - Morgoth the Dark Enemy

Citace Původně odeslal riksa
    ...jedna ze zakladnich obecnych povinnosti je povinnost kazdeho jednat tak, aby nedochazelo ke skode na zdravi, majetku a zivotnim prostredi (§ 415 OZ). takze pripadna odpovednost by mohla spocivat v poruseni tohoto ustanoveni.
    vzhledem k tomu, ze je to tak siroke ustanoveni, je treba to k tomuto pripadu vztahnout takto: jestlize budes moci mit opravnene za to, ze instalujes winy z opravnene kopie (tj. licencovane), pak jsi z obliga. jestli bys mohl mit podle okolnosti opravnene pochybnosti o legalnosti te kopie, tak by ti zrejme asi ani prohlaseni toho cloveka o leganosti takove kopie nepohohlo...
    No po pravde sem si tohle musel precit 3x abych z toho neco vydedukoval, sory - nejsem pravnik . Ale snad jsem to pochopil dobre. Tedy jestlize se me bude zdat, ze to muze byt nejspis legalni a bude me to i tak tvrdit, nemam duvod mu neverit a pripadna odpovednost jde na jeho triko i BEZ PAPIRU (je to JEHO PC!). Naopak kdyz prijde student s pozadavkem na instalaci SW za 1mil., muze me vykladat co chce, nejsem tak blbej abych veril, ze to ma koupeny (asi jako kdybych tvrdil, ze to BMW jsem od chlapka v prujezdu koupil za 50k v dobre vire, ze neni kradeny), takze pak je nejakej papir mimo misu a zadna instalace nebude !

Ale abych to upresnil - v praxi se stejne vzdy jedna pouze o zprovozneni OS, takze neni treba resit cokoliv jineho.

Doufam ze to chapu spravne.

Citace Původně odeslal Ssnake
    ...takze kdyz mam legal licenci na win tak si muzu dat key jaky chci (napr stahnuty z netu nebo od souseda)?
    Ano, to mame potvrzeno osobne na M$ i od firmy na SW audit. Musis mit doklad o zaplaceni licence na stejny nebo vyssi produkt (pokud mas legalne XP, klidne muzes instalovat W2k). Z ceho a s jakym serial-num si to nainstalujes je tvoje vec.

Senior Member Avatar uživatele MaWa
    Věk
    42
    Vliv
    282

Ano, to mame potvrzeno osobne na M$ i od firmy na SW audit. Musis mit doklad o zaplaceni licence na stejny nebo vyssi produkt (pokud mas legalne XP, klidne muzes instalovat W2k). Z ceho a s jakym serial-num si to nainstalujes je tvoje vec.
    presne tak. a doklad o legalite (zaplaceni) je ten maly stitek co se lepi na case + nejaky doklad o koupi (faktura, dodak, cokoliv).
    Oficiální distributor AlphaCool pro ČR a SR...

Vliv
    300

Jen upresnim, ze ten maly stitek si muzes vylepit klido kamsi ... , z hlediska zakona neznamenaji zhola nic.

Kontrola soukrome osoby je principialne nerealna, protoze soukroma osoba neni povina skladovat doklady o koupi, a do dusledku, orig media muze klido zahodit, je to jeji majetek, takze ...

V pripade podnikatele/firmy je to trochu jinak, tam je samozrejme podnikatel/firma povinen mit (!ne vzdy!) ucetni doklad(tim ne vzdy je mineno napr kdyz si dava naklady pausalem, pak nemusi evidovat vydaje ale pouze prijmy => IMO nemusi mit doklad o koupi SW do 40kKc).

BTW: Pokud se chces zbavit problemu, prestan to delat zadara, to je tvuj zasadni problem. Kazdej znamej/pribuznej co si muze dovolit PC si taky muze dovolit aspon 500 za sestaveni. Zbavis se tak velmi efektivne prave takovych otravu, kterejm jednou neco zadara udelas a oni si myslej ze jim budes jeste delat dosmrti servis.

Jen upresnim, ze ten maly stitek si muzes vylepit klido kamsi ... , z hlediska zakona neznamenaji zhola nic.
    100% souhlas, to je hodne rozsireny omyl - mam nalepku, tedy "jsem legalni". Jednou jsem se dokonce setkal s vykukem, co nabizel znamemu Eurocase za 7k, protoze na nem byla nalepka XP

BTW: Pokud se chces zbavit problemu, prestan to delat zadara, to je tvuj zasadni problem. Kazdej znamej/pribuznej co si muze dovolit PC si taky muze dovolit aspon 500 za sestaveni. Zbavis se tak velmi efektivne prave takovych otravu, kterejm jednou neco zadara udelas a oni si myslej ze jim budes jeste delat dosmrti servis.
    No nevim, mam pocit presne opacnej. Bylo to zadarmo - "kdyz se ti neco nelibi, bez jinam a zaplat si!", ale v okamziku kdy za to vezmu penize, beru na sebe logicky i nejakou zodpovednost a trefit na takovyho "otravu", mam ho porad na telefonu s presvedcenim, ze kdyz mi za to zaplatil, musim mu vyhovet. Nekterum BFU se tezko vysvetluje ze za 500,- to neni na dozivotni servis
    Navic je potreba rozlisovat XY tisic za PC "na fakturu, do ucetnictvi" a 500,- "do kapsy", ktera vetsinou vadi vic nez tech XY tisic.
    A zivnost si skutecne zavadet nebudu (nedostatek casu, 2 zakaznici/mesic, minimalni dane, ucetnictvi,... )

taky stavim pc pro zname, kamarady, pribuzne a taky jsem na vsechny podobne problemy narazil .... zacal jsem to resit bud via mail nebo sms nebo icq. nejradsi pres maila. a kdyz po nejake dobe zacne prudit, tomu nezabranis ci jak rikas by byly problemy s urady, je mozne pouzit v pripade tvrzeni proti tvrzeni jeho mail. a ten kdo jednou zacal prudit, tak toho pakuji pryc. at mu to udela firma za drahy peniz a s velmi omezenou zarukou. nebot u mne a u tebe se jaksi pozaduje zaruka dozivotni.
    AMD Dual core Opteron 170@2600Mhz [260*10] 1,392Vcore, DFI LANPARTY nF4 nF4 SLI-DR, G.Skill 2Gb PC4000 HZ Series Dual Channel kit, BFG 8800 GT @774,1836x2046, Corsair HX620, LOGITECH MX510, SKYSTAR2 satelit, EIZO FlexScan L768 (6.domaci generace - 486DX66, PentiumPro200, Athlon SlotA 550Mhz, Athlon Tbird 1400Mhz, Athlon Barton 2500+)

vodnik: WB set od Pirse poslední revize, expanzka Cape Coolplex PRO 10, radiator Kadett E via Erty na nem Papst 4412 F/2GL, Eheim 1048 NE VZDY JSEM ON-LINE, NENI CAS
    :[

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. instalace WinXP SP2 - Chyba pri nacitani operacniho systemu
    Založil Hrady v sekci fóra Ostatní operační systémy
    Odpovědí: 5
    Poslední příspěvek: 18.10.2006, 15:51
  2. Instalace WinXP a 98se - PROBLEM
    Založil Mikeee v sekci fóra Ostatní operační systémy
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 01.04.2006, 18:29
  3. pridani programů do instalace winXP
    Založil blekota v sekci fóra Programy a problémy s nimi
    Odpovědí: 11