Stránka 1 z 2 12 PosledníPoslední
Výsledky 1 až 25 z 28

Téma: Poradíte se stavbou sítě ?

Standardní Poradíte se stavbou sítě ?

Ahoj lidi,
    vím, že se tady podobná témata už probírala, ale myslím si, že topologie naší sítě ( budoucí ) není moc obvyklá, hlavně proto, že je to vesnice.
    Zarušení žádné, okolo samé kopce, až na dvě vyjjímky žádné rodinné domy,
    pouze bytovky.

Pro představu zkusím vložit náčrt. "Já" jsem jasnej, 1+2+3 jsou uživatelé, "s" je velkej listnáč.
    Zatím je v plánu sdílet ADSL 2048/256 no FUP, 1:50.
    U mě Asus WL 500g, jako AP jsem počítal s Ovisem 5460.
    Antény od Dcom-u, panelky 12 dBi, všesměrovka okolo 10 dBi, všechno vertikální polarizace. Nevím, jestli na trasu k té všesměrovce nepoužít plnou parabolu.
    U bodu jedna nevím zda půjde použít ten ovis, zvládne to ? Mělo by to být
    v režimu klient + bridge ( nebo repeater ), teda jestli nemelu nějaký kraviny, jsem ten, na kterýho vyšel černej petr s realizací, protože jsem z ostatních
    nejmíň blbej.
    U všesměrovky bude zařízení pouze v režimu repeater, bude stačit ovis nebo použít něco jinýho. V tomto bodě potřebuju něco spolehlivýho, protože tam nebude volný přístup, tak abych k tomu nemusel furt někoho schánět.

Možná vymejšlím nesmysly, pokud máte chuť poradit buranovi z vesnice, co nikdy nedělal síť a dostal tenhle prima úkol, budu vám všem velmi zavázán.

Zatím díky.
    Přiložené obrázky Přiložené obrázky

Junior Member
    Věk
    41
    Vliv
    231

Standardní Re: Poradíte se stavbou sítě ?

tak teď jsem z toho trošičku zmatený. Kde bude přesně ten ADSL modem ?

Repeater není dobrý, snižuje to propustnost sítě, mnohem lepší je prostě vzít 2 zařízení

edit:
    ta 2 je na tom kraji baráku ? bál bych se kvůli signálu...
    jaké jsou vzdálenosti mezi jednotlivými klienty ?
    Usually the mistake is between the chair and the computer...

ADSL bude u mě, tam bude i ten ASUS, co se týče 2-ky, je na kraji domu,
    když jsem na to dneska koukal, mělo by to vidět na všesměr bez problému.
    I když, všesměr bude nahoře a klient dole, nevím, snad by to mělo bejt dobrý.
    Vzdálenost 1-ky ode mě do 100 m přímo, vzdálenost ostatních klientů od všesměru do 100 m.

Junior Member
    Věk
    41
    Vliv
    231

takže, u tebe musí být vysílač (myslím AP), řekněme na kanálu 1. K tomu bych přihodil router (teď si nejsem jistý, jestli náhodou ten ASUS už neumí routovat). Na 1+ by se dal WiFi klient (třeba zrovna ten Ovis). Za toho klienta switch k lidem do baráku a na další AP. To bych hodil třeba na kanál 5. U všesměra dalšího WiFi klienta a z něj vyvedení do AP (kanál třeba 10). Mezi jednotlivými body třeba malou yagi anténu nebo panelku. stačí pár dB (pozor ať nepřekročíš limit ČTU).
    Pak je ještě možnost ušetřit to "přemostění client-ap" pomocí WDS, problém v tu chvíli ale je, že propustnost celé sítě jde do kytiček. Lepší je trošku zainvestovat a vyřešit to takto.
    co se týče antén, tak samozřejmě na spoj bod-bod je lepší směrovka, ale u takto malých vzdáleností je to asi jedno. nejdůležitější je síla signálu.
    OvisLink stačí, ale pokud chceš mít jistotu, asi bych si vybral nějaký Linksys. Jsou malinko dražší ale zase kvalitnější. Ovislink má občas tendenci vytuhávat, když je slabý signál.

EDIT: akorát si dej pozor na to, že i všesměr anténa má nějaký horizontální úhel, aby jsi nedostal některé jedince do "stínu" (to jsem u sebe také řešil )

stačí zatím takto ? kdyby cokoliv dál, napiš

jo, asus by routovat měl, takže all in one.
    U bodu 1 ale nevím, jak to myslíš.
    ovis má 2 eth porty, z jednoho připojím klienta a do druhýho další AP ?
    Z toho následně krmit všesměr ?
    Co se týče 2-ky, tam mám právě strach, jestli to vyjde s vertikálním úhlem.
    Pokud bych dal k 2-ce plnou parabolu 18 dBi, prostřelím ten strom, kterej je mezi
    1 a 2 ?

Díky za pomoc.

Junior Member
    Věk
    41
    Vliv
    231

Citace Původně odeslal pety
    jo, asus by routovat měl, takže all in one.
    U bodu 1 ale nevím, jak to myslíš.
    ovis má 2 eth porty, z jednoho připojím klienta a do druhýho další AP ?
    Z toho následně krmit všesměr ?
    Co se týče 2-ky, tam mám právě strach, jestli to vyjde s vertikálním úhlem.
    Pokud bych dal k 2-ce plnou parabolu 18 dBi, prostřelím ten strom, kterej je mezi
    1 a 2 ?

Díky za pomoc.
    Abych řekl pravdu, mě u Ovise zlobily ty dva porty, takže jsem nakonec za to hodil switch a zapojil jenom jeden z nich. Ale jinak je to opravdu tak, jak jsi napsal u tý 1:
    anténa---client---switch----někdo_v_baráku
    ..........................|--------další_AP(se směrovou anténou směrem na všesměr)

ten strom jen tak neprostřelíš. Je s tím více problémů, než užitku. Je opravdu lepší to hnát potom přes ten všesměr.

Junior Member
    Věk
    41
    Vliv
    231

podívej na tento nákres.
    Jaký je výškový rozdíl (cca) mezi všesměrem a klientem2 ?
    Přiložené obrázky Přiložené obrázky

A není nějaká možnost, jak nahradit ty dvě AP jedním zařízením ?

Výškový rozdíl je tak 8 metrů, vzdálenost tak 50 m.

Junior Member
    Věk
    41
    Vliv
    231

tento rozdíl není nějak velký, je to cca 10°, pokud počítám dobře , takže to by ta všesměrka měla zvládnout.

Zařízení, které toto umí samozřejmě existují, problém je, že vlastně neustále přepínají mezi vysíláním, příjmem, posílají všechno, takže zase zahlcují síť.
    Pokud si ale pamatuju dobře, tak tuším jeden D-Link (nejsem si tím úplně jistý) měl 2 výstupy na antény a dělal repeater právě z jedné antény na druhou. To je samozřejmě také nejjednodušší. Akorát si dávej pozor, v některých specifikacích je právě jako repeater označena schopnost WDS.

Nebude to dělat nějakej bordel, když tam budou zařízení od tří výrobců ?
    Nerad bych pak zjistil, že něco s něčím nekomunikuje.

Junior Member
    Věk
    41
    Vliv
    231

může se stát. Například chipset Atmel odmítá komunikovat s OvisLinkem. Radši bych doporučil to pokud možno držet vše při jednom, nebo kontrolovat ověření od WiFi Aliance...

A nějaké konkrétní doporučení kompatibilní sestavy ?
    Rád bych se vyvaroval stylu pokus - omyl. Samo v podobných cenách, jako zmíněná zařízení, máme omezený rozpočet.

Díky

Junior Member
    Věk
    41
    Vliv
    231

Citace Původně odeslal pety
    A nějaké konkrétní doporučení kompatibilní sestavy ?
    Rád bych se vyvaroval stylu pokus - omyl. Samo v podobných cenách, jako zmíněná zařízení, máme omezený rozpočet.

Díky
    OT: podívám se na to večer, teď už musím z práce zkusím do zítra něco vykoumat...

OT: díky

Senior Member Avatar uživatele MV
    Vliv
    303

Jako celkem kvalitni dualni zarizeni (za rozumnou cenu ) doporucuju pouzit SparkLAN WX-7800A http://www.i4shop.net/cz/iObchod/Cat...a=1620&it=9392
    trochu problem je, ze jedno radio umi 2.4 GHz a druhe pouze 5 GHz

Toho by se ale dalo docela pekne vyuzit, pokud to das treba na tu vsesmerku, tak 2.4 GHz muze byt pro klienty okolo a pomoci 5GHz privedes linku (pater).

Jinak by slo taky pouzit nejaky system na WRAPu - ale cenove je to tak minimalne 5000 Kc za WRAP se dvema wifi...
    PC1: Core i5 750 2.66 GHz @ 3.4 - 4 GHz | Asus P7P55D PRO | Zalman Reserator1 @V2 Water | 8GB DDR3-1333 Kingston | Gigabyte GF GTX660oc 2GB | Seagate MomentusXT 750GB + Samsung F3 1TB | Pioneer DVR-111 | Audigy2zs + DTT2200 | TerraTec Dual DVB-T PCI-e | LIAN-LI case | Delta 700W PSU | HP LP2475w | Ultraportable: Toshiba Portégé R100 Centrino | Pentium-M ULV 1.0 | 768MB DDR | 1.8" MicroIDE -> ZIF IDE -> mSATA SSD Samsung PM830 32GB | Trident Cyber XP4 32MB | 12.1" XGA | 1.09kg/1.4kg (2hod/6.5hod) | Lenovo R61, C2D T8100, 2.5GB DDR2, 160GB, 15.4" WSXGA+ | Dell XPS M1330, T9300, 4GB DDR2, MomentusXT 500GB, GF 8400MGS /w Coppermod, 13.3 WXGA | Dell Latitude E6220, Core i5-2520M, 8GB DDR3, Samsung PM830 128GB SATA3.0 SSD, backlit kbd, 12.5" WXGA | Misc: Routerboard RB133, 2x WLAN | D-Link ShareCenter DNS-320 + 2x 2TB WD Green WD20EZRX @ RAID1

Díky za námět, ale to už jsme opravdu s cenou trochu jinde.
    Navíc, myslím, že spoj 200 m na 5 GHz je asi zbytečný.
    Teď ještě řeším, jakej použít kabel na svod k AP. Zatím to
    vypadá na RLF 10 a pigtaily z RF 195.

Nějaký návrhy ?

A nebo RLF 5 místo 10-ky, hodnoty celkem slušný, akorát ještě konektory.

a od koho budeš brát to ADSL?? sdílení třetím osobám, je totiž zakázáno! to se nebojíš postihu od Telekomu?
    notebook MSI GX701, Core2Duo T9500 2,6GHz, 6MB cache, 4GB RAM, SSD OCZ Vertex 4 128GB a 500GB HDD (v rámečku místo dvd-rw), nVidia 9600M GT, 3xUSB 2.0, 1xFireWare, 1xVGA out, 1xHDMI, 17" LCD 1680*1050

No dobře, tak ho sdílet nebudu, děláme si wifi síť, aby sme mohli mezi sebou hrát hry.

O.K. ?

no tak budeš hrát hry a sdílet soubory. No a kdyby se takovej jednotlivec, kterej by chtěl sdílet internet třetím osobám našel, jakým hrozbám by mohl čelit, např. od Telekomu??
    notebook MSI GX701, Core2Duo T9500 2,6GHz, 6MB cache, 4GB RAM, SSD OCZ Vertex 4 128GB a 500GB HDD (v rámečku místo dvd-rw), nVidia 9600M GT, 3xUSB 2.0, 1xFireWare, 1xVGA out, 1xHDMI, 17" LCD 1680*1050

No, abych se přiznal, nějak důkladně jsem provozní podmínky a smlouvu od Telecomu nečetl, takže nedokážu odpovědět. To k Telecomu.
    A je tu ještě ČTÚ a GL pro provoz sítí a poskytování telekomunikačních služeb.
    Postihy byly, ale po změně GL jsem to už taky nestudoval.
    Každopádně takových sítí, které sdílí internet je spoustu.

Junior Member
    Věk
    41
    Vliv
    231

Tak jsem se ti koukal na ty zařízení. Opravdu zařízení, které by umělo full-duplex repeating je na trhu poskormnu a navíc za nemalé peníze. Osobně bych to tedy opravdu vyřešil způsobem klient-ap. OvisLinks WL-5460 seženeš za cca 1300 jeden, což není velká cena. Navíc má i watchdog, takže se při zátuhu resetuje.

btw. ty si budeš dělat kabeláž (anténí) sám ?

Ja si myslim ze ho maximalne odpoji vic mu hrozit nemuze protoze oni to neprokazou ze to sdili. A pokud to nenasdili 20 lidem tak jim to bude jedno

Junior Member
    Věk
    41
    Vliv
    231

jak na to příjdou ? nepříjdou, takže pokud nebude všude hlásat "Připojím vás k internetu" tak je to i jedno...

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. FAQ - čtěte než se zeptáte.
    Založil Jezevec v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 9
    Poslední příspěvek: 18.02.2005, 05:25

Pravidla přispívání