Výsledky hlasování: Jaký používáte při focení filtry ?

Hlasující
1297. Nemůžete hlasovat
  • polarizační

13 1,00%
  • UV

7 0,54%
  • infra

0 0%
  • šedý

1 0,08%
  • jiný

0 0%
  • žádný

3 0,23%
  • více najednou

5 0,39%
  • 1 268 97,76%
Výsledky 1 až 25 z 216

Téma: základní použití filtrů pro DF

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: základní použití filtrů pro DF

Nepotřebuješ slim, od B+W je lepší koupit MRC verzi, zmíněná Sigma má dobré reference, dobrý a za dobrou cenu je Marumi DHG (ten je slim defaultně). Dál už je to na Tobě
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

Citace Původně odeslal jan555
    Nepotřebuješ slim, od B+W je lepší koupit MRC verzi, zmíněná Sigma má dobré reference, dobrý a za dobrou cenu je Marumi DHG (ten je slim defaultně). Dál už je to na Tobě
    no jo, jenze MRC stoji o litr vic a tolik uz investovat proste nechci
    a v nabidce foshfoto (www.fosh.cz), kde jsem chtel ten B+W kupovat nemaji ten stejnej neSlim, takze v tom mam smulu. je v Slim a neSlim nejakej zasadni rozdil?
    jestli myslis, ze zminena Sigma je lepsi nez ten neMRC B+W, tak pujdu do Sigmy. pro zacatek mi bude urcite stacit

Elnath : HP Compaq 2510p | Intel Core2 Duo U7600 (@1.2GHz) | Micron 4GB DDR2 667MHz CL5 (@533MHz CL4) | Intel GMA X3100 | RunCore Pro IV 128GB PATA Zif SSD | Matshita UJ-842S | Analog Devices AD1981HD | Intel 82566MM 1Gb | Intel Wireless WiFi Link 4965AGN | Broadcom BT 2.0 | Microsoft Wireless Notebook Presenter Mouse 8000 : Windows 8

Nevím, kolik stojí ta Sigma, Marumi DHG je ověřená volba s výborným poměrem cena/výkon.
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags

Zdravicko,
    tak se mi tedka postestilo k penezikum a kam jinam je asi vrazit nez do fototechniky Chci si koupit nejake filtry, rozhodne prechodak (uz nechci 1 hod vytahovat mraky pres PS a potom potlacovat sum atd) a CPL. Co se prechodaku tyce je pro me asi jasna volba Cookin, protoze pokud vim, tak se da nastavovat v jake vysce ten prechod bude - tedy hybat s horizontem.

1. Nemam v Cookinech vubec jasno, nikdy jsem to poradne ani nevidel, tedy pokud to ma nejake nevyhody sem s nimy.

Pokud jsem to dobre pochopil, tak potrebuji
    + COKIN P458 Adapter 58 mm
    + COKIN B 081B COKIN B 081B - držák filtrů s knihou P250 + (krytka P252 v ceně 99,- Kč ZDARMA)
    + filtr

Tohle mi je jeste jasne, ale tedka jaky vybrat prechodak?
    jako prvni do oka mi padl:
    COKIN P121 - gradual šedý G2
    Tedy s prechodem od pulky s do ND8, otazkou je jestli ND8 neni to moc? Opravdu vubec nedokazu odhadnout. Nebylo by lepsi stredni ND4?

Dale jsem si rikal a co COKIN P121F - gradual šedý G2 full - plný, coz je to same jako predtim, jenom je prechod od spoda az nahoru, k cemu ten se hodi lepe?

A dale jake mam dalsi moznosti u sedych prechodaku?

A dale vyplati se nejake prislusenstvi? Nevim, kdyz je ostre slunce, tak aby kdyz na filtr sviti z vrchu aby to nejak nahaluzilo, je to precejenom sklo, ze? Tedy vlastne cookiny jsou z plastu, nebo jak to je? Nekde jsem slysel ze jsou i dost mekke nachylne na poskrabani, je to fakt?
    Treba tohle vyplati se?
    COKIN P255 - Modular Hood - sluneční clona

Je strandardne k Cookinu nejake poudro na filtr a vlastne i na prislusenstvi?

=============================
    No a nakonec chci kupovat CPL, ale na Cookin je moc drahe, tak bych koupil Marumi a tak jsem se chtel zeptat:
    Sel by od objimiky Marumi nasroubovat system Cookin? Vim, ze u CPL se s tim bude hodne spatne pracovat, ale tak jestli to proste jde, asi to moc kombinovat stejnak nebudu.
    A pak ma Marumi DHG verze vnitrni zavit? Zda se mi nejak az moc slim, o non DHG verzi asi nema moc cenu uvazovat, ze?
    MARUMI C-PL filtr 58mm DHG digital
    MARUMI C-PL filtr 58mm

Predem moc diky za odpovedi a docela to specha

hmm.. no tedka ctu ze ty Cookiny pry pekne tahaji do ruznych barev a nejsou sede, coz je u prechodaku docela problem viz http://forum.fotografovani.cz/read.php?43,1712814 Ale rikam si prechod vypada furt stejne, tak si kdyztak do PS udelat stalou masku v ktere bych akorat porovnal barvy a melo by to byt, OK ne? Ale je to takovy jako na hov..no.

Dost uvazuju, ze bych koupil nejake prechodaky od Lee dalo by se objednat odsud - Teamworkphoto, Formatt/Hitech(jedna firma ci to same?) - pry se tam daji objednat posta 3 libry. Presne jsem jeste nenasel ceny, ale nevychazi to asi tak draho, ale nevim takhle neco objednavat z UK do toho se mi moc nechce, mozna nejaka skupinovka by byla fajn. Ty filtry (ted nevim presne ktere) se pry daji dat do Cookin objimek, takze to no-problem.

Cokin spíš nedoporučuji. Ano, jako jeden z mála umožňuje posun roviny (velká výhoda u přechoďáků), ale také jsou ty filtry opticky nekvalitní, nemají anti-reflexy, snadno se poškrábou/poškodí.

K dotazům:
    - Cokiny jsou plastové, skleněné kompatibilní filtry jsou dost drahé
    - standardně je u každého Cokin filtru (imho mizerné, filtr se o něj dá poškrábat) plastové pouzdro
    - u držáku žádné pouzdro není
    - lze koupit originální textilní pouzdro, které je (teď nevím přesně) asi na 6-8 filtrů, když se z něj upáře pár přepářek, vleze se tam i držák s redukcí
    - všechny filtry Marumi mají vnější závit, včetně slimů

Senior Member Avatar uživatele tominek
    Věk
    43
    Vliv
    295

navic kombinace klasickeho CPL filtru s cokin drzakem?
    to me neprijde jako stastne reseni protoze sice muzes s tim prechodem hybat "horizontalne" ale diky nutnosti otacet CPL abys docili pro tebe nejlepsiho efektu se ti nejspis stane ze ten prechodak nebude uplne idealne nakloneny.
    ale zase se tak mozna daji vytvorit pekne psychadelicke fotky
    Jak rika no-x: "Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem)"
    DELL Optiplex 980 | 8GB RAM | i7 860 | GeForce GT330 | 2x 128GB SSD RAID0 | 30" LCD
    Canon EOS 5D + BG-E4 | EF 24-105 mm f/4L IS USM | EF 28 mm f/1.8 USM | EF 50 mm f/1.4 USM | Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG IF HSM || Velbon Ultra LUXi-F + Benro KS-1
    Canon EOS 7D + BG-E7 | EF 70-200 mm f/4L IS USM | EF-S 18- 200 mm f/3.5-5.6 IS || Velbon Ultra MAXi-L
    Speedlite 580EX || DOMKE F-2 | DOMKE F-1X | Lowepro Toploader 70AW | Další čačky kolem

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Klíčová slova k tématu

Pravidla přispívání