Jsem znovu (ale jen trochu) překvapený tím, co se předně komentuje a následně diskutuje na fotkách. No, přispěji tedy svou skromnou trochou do mlýna ... Obě ty fotky se mi líbí a to dost a řeknu taky proč. Je na nich, alespoň pro mě, velice zajímavý člověk a ty fotky o něm říkají hodně. Přirozeně ho charakterizují a zároveň jsou focené s citem, úctou a respektem a je to z toho cítit. Obě fotky ve mně vyvolaly nutkavou touhu se s tímhle člověkem potkat a to většina ostatních portrétů tady - byť technicky sebepromakanějších - absolutně nevyvolává a necítím to, co tady. Stejný důvod, proč je následující portrét pro mě o moc slabší, byť má jiné kvality.

Připadá mi - s odpuštěním - vyloženě k smíchu mluvit u candid portrétu o potu či mastnotě na tváři. Cílem totiž zjevně nebylo subjekt vylíčit v růžových barvách, ale zprostředkovat to, co např. já z těch fotek cítím. V rámci objektivity dodám jen to, že nejsem nadšený u první fotky z toho, že na čele ten blesk vidět je (vyřešil by to zřejmě difuzér, nebo softbox), ale ostatní pozitiva to hravě přebijí.

Subj. se tu řeší kraviny a na to hlavní se jaksi zapomnělo, ale možná to jen já vidím jinak ... (a to upřímně doufám, že ne)