Ne, presne opacne, shpovat muzes vzdy pouze upload.Původně odeslal andux
248 je IMO moc, musis dat min, je treba to otestovat, nech aspon 20 - 30 kbit (obecne kolem 10%)Aky mam dat vstup pre HTB - vsade sa pise, ze je doporucovane menej - o kolko menej? Moze byt 1436 / 248 ?
Bude se vyuzivat pri narazech, nez staci shaper zareagovat a dela se to kvuli latenci. Pri konstatnim down/up se vyuzivat nebude.Co sa udeje s castou pasma (1536 - 1436 = 100 kbit), o ktoru znizim vstup do HTB - pojde mimo shaperu alebo sa nebude vyuzivat vobec?
Proste to prestane fungovat.Co sa stane ak HTB nedostane na vstupe tolko kolko ocakava?
Burst = kolik dat dovoli shaper stahnout nez omezi rychlost. Nastaveni zalezi na milionu ruznych veci, treba to otestovat.Aky ma zmysel nastavovat burst? napr. burst 2k - docital som sa, ze je to len odchylka od nastavenej rate - aky je default, ked to nenastavim?
Snadno, podle zdrojovyho portu, to umi shaper primo, nemusis nic markovat.Ako dokazem vyclenit(omarkovat) bezny HTTP traffic od stahovania?
Markovat potrebujes vyhradne odchozi traffic, pokud pouzivas NAT, prichozi markovat netreba, shaper ma filtry svoje.Pakety xcem markovat cez iptables ... --set-mark, ale na zistenie objemu trafficu jednotlivych uzivatelov pouzivam ipaccounting(ipac-ng), ktory podla isteho postu v jednom fore tiez funguje na baze markovania - cim sledovat celkovy traffic jednotlivych uzivatelov, aby sa mi nebili markovania?
Neni lepsi dat pasmo podle IP/poplatku a o zbytek se nestarat ? Takhle sice zajistis to, ze kdyz bude nekdo stahovat,t ak bude moct zaroven trebas gamesit, ale to je knicemu a moc prace.Bunky by som asi vytvoril nasledovne
VoIp prio 0
Hry prio 1
SSH prio 2
HTTP browsing + DNS prio 3
ostatny traffic prio 4
Ak mate nejake pripomienky - preco sa vam zda toto rozdelenie divne - sem s nimi![]()
BTW: Prio vubec neurcuje kdo dostane pasmo prioritne, ale kdo dostane prioritne pasmo nad to, ktery ma prideleny
Jop, zkus search, najdes tu urcite par threadu o HTB.Aky rate (aj up aj down) by ste dali jednotlivym bunkam - ratam s tym, ze VoIp pouziva iba jeden clovek v danom case a max 3ja, Hry 2 ludia v danom case a max 4, SSH max jeden - aj to iba obcas.
Meranim som zistil, ze
VoIP zerie priblizne 10kBs/10kBs
Hry - mal som moznost iba CSko 4kBs/4kBs - ak by mal niekto nahodene COD2 dajte plz vediet traffic - u nas na sieti sa dost hrava, ale ja to nemam v dohladnej dobe prilezitost zmerat...
SSH - 2kBs/2kBs
Za odpovede a trpezlivost vopred Dik![]()

Odpověď s citací