Před časem jsem Ti něco psal, ale nepadlo to na úrodnou půdu ... Zkusím to ještě jednou:
Při tělesné výšce 195 cm je stativ vysoký 170 cm zcela vyhovující. 170 cm je základna pro hlavu, přidáš běžnou hlavu a jsi cca na 180 cm, nasadíš foťák a jsi u 190 cm, což je výš, než kde jsou při téhle tělesné výšce oči, když stojíš ve vojenském pozoru ... (tady nekomentuji výše uvedená komba s hlavou, trochu netypický případ)
Z toho vychází i fakt, že vyšší výšky než 170 cm dosahují jen maxi modely "spotřebních" (tzn. kategorie cca do 10K!) stativů výrobců jako je Manfrotto, Giottos, nebo Velbon. Prostě vyšší stativ prakticky nikdo nepotřebuje a imho ani Ty ne. Čím vyšší stativ, tím víc sekcí nohou/váhy/velikosti ve složeném stavu anebo naopak obvykle méně stability.
Navíc u stativů zmíněné třídy jde s vytažením tyče pevnost rychle dolů. Nejvhodnější ze zmíněných bude tedy opravdu ten největší, protože nebudeš muset vytahovat středovou tyč, resp. vytahovat minimálně, ale skoro 70 cm délky ve složeném stavu (kdoví, jestli s hlavou, nebo bez) je už skutečně dost. Každopádně si to vyzkoušej v krámě (nemusíš to tam kupovat a tyhle stativy jistě budou někde mít) a to i s foťákem!
Já jsem na stativy dost náročný, takže nebudu ani nic doporučovat, bylo by to cenově jinde.

VIP

Odpověď s citací