Já budu rád za třetí 16x slot. Takový slot se hodí podle mě vždycky. Navíc 1x kartu do něj můžete dát taky. Až půjde PCI do hajzlu, tak tady prostě budeme mít na desce třeba 3 rychlé (16x) sloty a 3 pomalé (1x) sloty a bude to ok. Myšlenka akcelerace fyziky přes GPU je podle mě správná cesta. Už když se ohlásila AGEA s tou svojí zhovadilostí, tak jsem udělal na jednom foru takovou vizi, že se přesune na grafiky a asi jsem se moc nemýlil. Jako grafický i fyzikální procesor jsou procesory vektorové (narozdíl od CPU s výjimkou částí Cellu), takže není až zas takový rozdíl mezi nimi ve spoustě principů.
To je i důvod proč se nedá tahle situace přídavných fyzikálních akcelerátorů moc přirovnat k roku 1995 a nástupu samostatných 3D akcelerátorů.
Jinak samozřejmě teď je akcelerace fyziky naprosto zbytečná. Ale i tak si nemyslim, že by byla špatná snaha výrobců jít kupředu. Já si to teď kupovat určitě nebudu, ale někdo si to koupí i přes ty vysoké ceny a tim umožný další vývoj, který povede k tomu, že půjde fyzika akcelerovat rychleji a bude to postupně levnější a levnější.
Jo a pochybuju, že by tu za 2 roky byl potřeba fyzikální akcelerátor skoro jako nutnost pro všechny hráče. Na něco takového si myslim ještě hodně počkáme.
Možná by ještě bylo zajímavé povýšit FPU/MMX/SSE/... jednotky na samostatné komplexnější specializované jádro procesoru. To bychom pak šli směrem integrace do CPU, což by nebyla až zas tak špatná možnost a mělo by to určitě využití i mimo fyziku atd.