No co sem zkousel par ATi Rage PRO, tak obraz maji opravdu na bliti, nove PCI Rage XL maji obraz nesrovnatelne lepsi. Jinak i na 8MB Rage PRO (tj. naslednik Mach64) ve Win2k/XP okna dost trhaji, asi odflaknute drivery.Původně odeslal misokgb
Jinak ja zacinal jako kazdy (preskocim-li Hercules a podobne ISA silenosti) na S3 Trio, pote Virge (jako akcelerator na 3D naprosto nepouzitelne, ale filtrovalo to videa![]()
).
K tomu prislo Voodoo1 a zanedlouho Voodoo2 - moje absolutne nejoblibenejsi "graficka karta", dodnes mam doma 2 ve SLIcku, dohral sem na tom snad nejvice her vubec![]()
Pak Voodoo3, z nehoz sem downgradoval na TNT2 M64 (kvuli driverum a nepodpore textur vetsich jak 256x256 u Voodoo - jinak TNT2 byla daleko pomalejsi, a mela VYRAZNE horsi obraz v 16bit - viz. 22bit postprocessing u Voodoo3)
Pak prisla GeForce3, prvni karta s shaderama, na tu take rad vzpominam. No a dalsi grafiky (9600, 6600, 6800) sou uz celkem nezajimave.
No a do tretice to je moje stavajici Matrox G450 DualHead (DVI + DSub) 32MB PCI, sice ma silene zabugovane drivery, ale s tema z Windows beha fakt vyborne (a obraz ma opravdu spickovej)
A jeste se musim zminit o Neomagic 256AV 2.5MB co mam v notebooku. Karta je na AGP, ale nepodporuje zadne 3D, 2.5MB je integrovano primo v cipu (a uplne presne staci na desktop 1024 v 16bit + overlay). Na 2D je ta grafika vzhledem k velikosti videoram pekelne rychla. Zajimavosti je, ze tento cip obsahuje i zvukovou kartu, ktera sdili sound buffer prave s videopameti. V linuxu se diky nekorektnosti driveru obcas stalo, ze se adresy nejak pomychaly, na monitoru se objevil blikajici zeleny pruh reprezentujici data pro zvukovku, a cast obrazovych dat sla do zvukovky![]()
Ve vecernich hodinach se sluchatkama na usich byla tato zkusenost skutecne dech i sluch - berouci
![]()