Takze na konkurencnim 4u sem nasel veskere info k problematice 4teho dratku
Je to nejaky vymysl Intelu v zajmu lepsi regulace vetracku. Ty spolecne 3 piny funguji stejne jako u normalniho konektoru (tj. GND, +12V, Sense). Temito 12 volty je napajena elekronika vetracku, 4ty pin (Control) je priveden primo na jeho civku. Pres nej se reguluji pomoci PWM otacky, vyhodu to ma v tom, ze elektronika neni ovlivnovana pulzy, je stale napajena z +12V. Detailnejsi info zde: http://www.formfactors.org/developer...e_PWM_Spec.pdf

Pokud k tomuto 4pin konektoru pripojim 3pin vetracek, ztratim funkci regulace. Nekteri vyrobci ale toto ignoruju, a PWM regulace ovlivnuje primo +12V vyvod, 4ty pin zustava nevyuzit.

Epox podle vseho pouziva doporucene zapojeni Intelu (dokonce i na 754 deskach ), regulovat tedy lze pouze 4pin vetraky Pokud bych si koupil freezera, prijdu o regulaci, mozna by na to sel zbastlit jednoduchy obvod. Pripojit napajeni klasickeho vetracku primo na control pin odvahu nemam.

To ale nijak nevysvetluje podivnou poruchu regulace kterou trpi moje deska. Deska neni zadna novinka, kdyby to byla chyba BIOSu, imho by to bylo davno opravene. Domnivam se tedy ze se jedna o zavadu konkretniho kusu, ale nevim jestli se mi to chce reklamovat .... byt mesic bez pocitace a pokud nahradim BOX jinym chladicem, stejne o regulaci prijdu.

Mohl mi nejaky majitel Epox desky s 4pin konektorem potvrdit, ze se mu BOX chladic na CPU reguluje korektne?