Tady bych si dovolil s tebou nesouhlasit. Zesilovač se symetrickým napájením je konstrukčně mnohem jednodušší - méně součástek, menší DPS... a tím lacinější.Původně odeslal Arteee
Zase vyjadřuje nesouhlas - Pokud použiješ stejné zapojení koncového stupně stejné třídy, např "B", resp "AB" tak musíš dosáhnout stejné účinnosti a tím stejného výkonu při obou způsobech napájení. Rozdíl může způsobovat pouze úbytek signálu na vazebních kondenzátorech, což způsobí, že výkonová charekteristika nebude tak vyrovnaná, jako u sym napájení (myslím na dolních a horních frekvencích).Původně odeslal Arteee
Tady souhlas, to je bod. 7 mé odpovědi.Původně odeslal Arteee
A proč? Možná kdysi, kdy nebyly k sehnání doplňkové (komplementární) tranzistory, pouze z venku. Ale dnes není problém udělat zesilovač s výkonem 300W i s nesymetrickým napájením.Původně odeslal Arteee
Ale to snad je také hudba minulosti! Dnes seženeš výkonový tranzistor, na jaký si vzpomeneš.Původně odeslal Arteee
Hochu, v těhto obvodech jsem jako doma, už mám něco za sebou. Ano tento způsob "vyždímání" z daného napájecího napětí max. výkon se vlastně používá dodnes, ale u integrovaných zesilovačú do auta.Původně odeslal Arteee
No nf zesilovačů jsem postavil několik desítek, jak pro svoje potřeby, kdysi jsem dělal diskotéky, tak pro různé kapely. A to jak elektronkové - napodobeniny, resp kopie Marshallů, tak tranzistorové, ve třídě B, AB, také G - pokud víš o co jde a i pulzní zesilovače jsem stavěl, tedy třídu D.Původně odeslal Arteee
Tady nevím, co máš na mysli, já bych řekl, že pokud jse o zesilovač výkonový, tak je nutné zesílit jak napětí, tak proud a je úplně jedno jak je takový zesilovač napájen! Jde spíše o impedancí připojeného reproduktoru.Původně odeslal Arteee
Taky je to stejné, asi máš na mysli to, že na přenesení velkého výkonu je výhodnější vyšší napětí a vyšší impedance reproduktorů. S tím nelze nesouhlasit.Původně odeslal Arteee
Jinak se měj, pěkný víkend. Ladis

Odpověď s citací