Protože je mi manipulace s těmihle systémy velmi nesympatická, jsou dost neoperativní, nehledě na to, že v akci stačí malá chyba a je filtr za x tisíc poškozený. Kdyby tomu tak nebylo, používám to dávno. (flexibilitě Cokinu a spol. jako takové se kruhové filtry nemohou nikdy rovnat)
Nemluvím tu o ceně, mluvím tu o tom, že neexistuje závitový ND gradual s pořádným clonovým úbytkem za jakoukoliv cenu, všechno jsou z mého pohledu šidítka. Tzn. pokud mi jakýkoliv výrobce dá možnost koupě takového filtru, koupím ho, peníze mě nepálí. Ale on prostě není a lidí ve stejné situaci, jako jsem já, jsou tisíce a tisíce.
Vůbec nechápu, jaký je problém začít takové filtry vyrábět - ve více variantách podle síly (ND8 jako začátek, ne jako konec), linie a průběhu přechodu. I Hoya vyrábí např. Tobacco gradual, který je silnější než ND gradual, nebo oblíbené ND400, proč ne silnější ND gradualy, po kterých lidi volají, to je záhadou.
Snad už si teď rozumíme - ony tyhle filtry samozřejmě fungují, ale ve složitějších podmínkách jsou tak slabé, že nic neřeší.
Nechtěl jsem Ti kazit radost, ale přijdeš na to sám, jakmile se dostaneš do méně příznivých podmínek a pak budeš nevyhnutelně v podobné situaci jako já a spousta dalších.