Výsledky 1 až 10 z 10

Téma: Ako co najviac setrit disk? (standby a pod.)

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek
    Senior Member Avatar uživatele Peca-on-line
    Věk
    39
    Vliv
    317

Standardní Re: Ako co najviac setrit disk? (standby a pod.)

Názory se různí a vsadím se že zachvíli ti tady někdo poradí vypínat a někdo zase nevypínat. Já bych to nijak zvlášť nehrotil, jestli elekriku neřešíš - nech běžet, jestli chceš šetřit - vypínej. Když se ten disk nebude roztáčet a zastavovat 30x za den, tak by žádnej problém bejt neměl. Stejně dřív beznadějně zastará než dojde konce životnosti .
    Děkovat mi kromě karmy můžete také v BTC: 1JVRVYsWRYFb9AajzoHRVnmqjgpBjYmykr

Moderátor Avatar uživatele daso
    Vliv
    310

U vetsiny disku vyrobce udava tzv. MTBF (stredni doba bezporuchoveho provozu). Ta je v dnesni dobe vice nez 1 mil. hodin. Dale start-stop cyklu. Vice nez 20 000. Z hlediska zivotnosti to by to prakticky nemelo mit vliv.
    V praxi to ale chodi trochu jinak. Hard disc je, diky stale pouzivanym mechanickym dilum, jedna z nejvice poruchovych soucasti dnesniho PC.
    Urcity vliv ma teplota. Disk dlouhodobe provozovany pri vyssi teplote (50-55 st.C a vice) muze vykazovat provozni chyby a tim se zkracuje jeho pouzitelnost-zivotnost. Doporucena provozni teplota je ohranicena i spodni hranici.
    Nejrizikovejsim momentem vzhledem k moznosti poskozeni disku je okamzik vypinani. Respektive neocekavana vypnuti pri praci s diskem: restarty, vypnuti za chodu a pod. Kdy cteci hlavy mohou poskodit povrch disku.
    O monitorovani stavu disku se stara SMART (system monitorovani a hlaseni chyb), ktery muzes sledovat pomoci beznych utilit.
    Obecne je lepsi nechat disk bezet nez nekolikrat denne vypinat/zapinat. Btw :nektere disky maji doporucenou denni provozni dobu,ale ta jde brat s rezervou.
    ASRock ALiveNF6P-VSTA | AMD Athlon64 (Orleans) 1,8@2,4 GHz 1,4 V | 2,5 GB DDR2 | nVIDIA GeForce 7600 GS | MAXTOR DM10 250 GB | LG GSA-4165B
    ---
    ◄ ΔΑςΙΔ ΒΟΩΙΕ ►
    On the 8th day God created David Bowie.

Senior Member Avatar uživatele Peca-on-line
    Věk
    39
    Vliv
    317

Citace Původně odeslal daso
    Nejrizikovejsim momentem vzhledem k moznosti poskozeni disku je okamzik vypinani. Respektive neocekavana vypnuti pri praci s diskem: restarty, vypnuti za chodu a pod. Kdy cteci hlavy mohou poskodit povrch disku.
    To snad ne. Jestli se nepletu, tak tohle byl problém disků x let zpátky, kdy eště disky posouvaly hlavičky krokovým motorem.
    Děkovat mi kromě karmy můžete také v BTC: 1JVRVYsWRYFb9AajzoHRVnmqjgpBjYmykr

Senior Member
    Vliv
    285

no tak ked si dam milion/20000 tak to vychadza na jeden start/stop 50 hodin, chladeny je ten disk dobre
    ale milion hodin, to je 114 rokov! takze daco nevporiadku

Na maxtor webe mi pisu ze component designed life 5 years, co je nejakych cca 44000 hodin, start/stop count mam 50000
    takze jedno zap/vyp na 2hodiny..... takze moje riesenie jasne, dam nech sa ten disk vypina po 2 hodinach
    3570K, 16G, x25-m, itx
    xj40

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. FAQ DvD to DivX
    Založil AjsTi v sekci fóra Programy a problémy s nimi
    Odpovědí: 186
    Poslední příspěvek: 04.01.2010, 21:56
  2. Velmi nizky vykon systemoveho disku pod Win2k
    Založil re076 v sekci fóra Ostatní operační systémy
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 27.05.2003, 13:13
  3. ako nastavit obnovovaciu frevenciu v hrach pod wXP?
    Založil Robot82 v sekci fóra Ostatní operační systémy
    Odpovědí: 11
    Poslední příspěvek: 20.05.2003, 12:12
  4. Ako zapnut TV OUT na voodoo3 3000 pod WXP???
    Založil user v sekci fóra Ostatní grafické karty
    Odpovědí: 3
    Poslední příspěvek: 09.03.2003, 16:48
  5. Subory a adresare sa mi zobrazuju ako pod dosom
    Založil MRX v sekci fóra Ostatní operační systémy
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 01.03.2003, 10:21

Pravidla přispívání