Stránka 4 z 6 PrvníPrvní 123456 PosledníPoslední
Výsledky 76 až 100 z 127

Téma: Pomozte vybrat lepší 2.1 :(

Senior Member Avatar uživatele Klon
    Věk
    37
    Vliv
    276

Standardní Re: Pomozte vybrat lepší 2.1 :(

Citace Původně odeslal tiktak
    mas stale velkou sanci, ze diky nejake vade materialu, male chybe v konstrukci nebo nejakemu jinemu nepriznivemu faktoru se skutecne treba jen jedna bedna nepovede, tedy jeji parametry/zvuk budou jinde...
    -----
    Musis to delat peclive a vsechno kontrolovat, jako kdyz delas cokoliv jineho
    A dle myho nazoru se v posledni dobe i z "masovky" audia (repro, zesilovacu a receiveru, cd a dvd prehravacu...) za skutecne male penize da vybrat sestava, jejiz projev neurazi ani audiofila se sestavou v cene novyho auta. Skutecne se dnes dost priblizily kvalitni lepsi "masovky" pomyslnejm spickam.
    Tedy ne, ze by nebyly lepsi dobre a se znalosti problematiky vyrobene "home made" repro proti nejakym PC reprackum, ale jinak to dle myho uz dnes neprinasi nic objevnyho.
    Nic proti "stavitelum", at si stavej treba home made nautily...
    Zas na to abyses v ty hromade spotrebky vyznal taky musis neco vedet/znat nekoho kdo ti poradil.
    Jen jsem chtel nastinit dalsi alternativu pri vyberu repro, sam jsem to zkusil a myslim ze to vubec nebylo nezajmave, ba naopak.Kazdymu se hodi neco jinyho, nekdo rad neco dela a poznava novy veci ma cas a chut, nekdo chce proste jit dokramu neco koupit a jit si delat svoje dalsi konicky.At tak ci tak, preju hodne uspechu pri stavbe nebo stastnou ruku pri koupi
    e4400@3Ghz(def.v.+BOX),Gigabyte GA-965P-DS3P, 2x1024 ADATA 800mhz, 7600gt pasiv,2x80gb RAID0
    Vodník v rekonstrukci, DIY repro ve výstavbě.

Udivuje mě Vaše slepá důvěra v to, že repráky v cenách do 20 000 jsou nějak zvlášť pečlivě odladěny a vyrobeny. U aktivních bedniček levnějších kategorií bych si troufl říct, že neviděly ani simulaci v počítačovém programu, tam je hlavní že vypadají cool a produkují nějaký hluk.
    Pro kvalitnější ozvučení PC by myslím nebyl špatný nákup bazarového zesilovače a jetých 2pásem nebo jak zde bylo doporučeno vlastní výroba. Sám dokončuji výrobu 5kanál. beden o objemu 5l osazených ARN 116 a ARV 078, zatím mám hotové 2 a na svou velikost hrají dost dobře.
    AMD 3200+ Venice+SonicTower; MSI K8N4 SLI Platinum; MSI 6800GS+AcceleroX1; Chieftec LBX 02; Seagate Barracuda 7200.7; ViewSonic P-815, Onkyo TX-SV525 + Yamaha DSP-E 492; http://amplion.wz.cz/vase-pibi1.htm

Citace Původně odeslal pibi
    Udivuje mě Vaše slepá důvěra v to, že repráky v cenách do 20 000 jsou nějak zvlášť pečlivě odladěny a vyrobeny. U aktivních bedniček levnějších kategorií bych si troufl říct, že neviděly ani simulaci v počítačovém programu, tam je hlavní že vypadají cool a produkují nějaký hluk.
    Pro kvalitnější ozvučení PC by myslím nebyl špatný nákup bazarového zesilovače a jetých 2pásem nebo jak zde bylo doporučeno vlastní výroba. Sám dokončuji výrobu 5kanál. beden o objemu 5l osazených ARN 116 a ARV 078, zatím mám hotové 2 a na svou velikost hrají dost dobře.

... jenze i u aktivnich bednicek za par tisicikorun je dela tovarna formou seriove vyroby a vzhledem k tomu, je urcite pravdepodobnejsi, ze aktivni monitorky budou hrat, tak jak vyrobce zamyslel, coz se v pripad "home made" stavby kompletniho repro newda bohuzel rict. A jak je tu stale zminovano, pokud nestavis svuj dvacatejosmej par a mas tedy slusny zkusenosti, na co se zamerit pri vyrobe, co se nesmi podcenit atd atd, mas velkou sanci jao zacatecnik, ze stavbu takovehoto repra "zprznis" natolik, ze vytvor rozhodne nebude presnou kopii byt i ozkousene a slusne hrajici "stavebnice".
    Tedy ja osobne, pokud bych zacal stavet svoje "home made" repro, tak vytvorim neco mezi perpetem mobile a atomovym reaktorem ikdyz z akustiky byt i nejake znalosti mam, software na vypocty ozvucnic a podobny veci bych taky nasel a pilku rovnez vlastnim.
    Tim jsem chtel rict, ze dle myho, se v dnesni dobe skutecne stavba bednicek k PC nevyplati, protoze pokud nemam skutecne detailni znalosti + zkusenosti + slusne technicke zazemi (dilnicka - sverky, pilky, vykruzovaky, frezky, lepidla, material atd atd), tak si nedavam moc sanci pri investici dejme tomu 5kk do kompletniho materialu, stvorit tak kvalitni bednu, jako za 5kk koupim po slusnem vyberu spravneho typu a dle mych pozadavku. (respektive najdou mne za tejden s rukama prilepenyma k ozvucnici, omotanyho tlumicim rounem s nekolka sroubkama vrazenejma do ruky a kolem se bude valet nekolik mejch prstu ufiklejch primocarkou...
    Dell E6400 (P8400, 4GB RAM, 500GB 7.2k, NVidia Quadro NVS 160M, Wifi, BT, DVDRW, LED WXGA+)
    Dell XPS 1330 Red (T7300, 2GB RAM, 160 GB 7.2k, NVidia GeForce 8400M GS, Wifi, BT, LED WXGA, DVDRW)
    IBM T42 (Dothan M745, 1.5GB RAM, 160GB 5.4k, R9600, Wifi, BT, SXGA+, DVDRW)
    Nikon D90 + MB-D80, Nikon18-200VR, Nikon 80-200/f2.8, Nikon SB-900, Lowepro, Tenba, Kata, ...
    http://www.atty.cz/ - Pražský e-shop a prodejní kancelář e-cigaret

Senior Member mince Avatar uživatele Aliencz
    Věk
    58
    Vliv
    291

Citace Původně odeslal pibi
    Udivuje mě Vaše slepá důvěra v to, že repráky v cenách do 20 000 jsou nějak zvlášť pečlivě odladěny a vyrobeny.
    To si myslím špatně vysvětluješ tuhle diskusi. Jsou výrobci, kteří na to serou a potom takoví, kteří mají svoji vývojovou a výzkumnou tradici, jsou lídry v dané oblasti také z hlediska technologického. Diskuse o tom, jak kdo které bedny vyvíjí jsou stejně jen dohadem, páč nikdo z nás u toho nikdy nebyl. je však nutné se k tomu nějak postavit. Nákup reproduktoru a výroba nějaké skříně podle výkresu z netu je již od začátku "chybný" krok, nicméně výsledek může být velmi dostačující. Vývojář řeší tento postup zcela jinak, pokud už si reproduktor nevyvíjí přímo sám, ale nakupuje, dlouho testuje a počítá nejvhodnější tvar, objem a použití materiálu k vybranému reproduktoru v závislosti na konstrukci a naladění vyhybky. Domácí kutil pouze udělá to, že si koupí tam motor, tam kastli a tam kola a postaví z toho jinak normálně funkční vozidlo. Ale jinak Tuningáře a kutily spíše obdivuji a chválím za odvahu, um a schopnost dotáhnout tyto věci až do konce....
    PC: HD3870 SCS3 pasiv, AMD X2 5000@6400 BlackEd MA790X-DS4 UD2, 4GB/1066, Win7 64bit, WD Raptor 74GB+WD 250GB, Samsung 206BW 16:10, Maya 44 MKII

Věk
    37
    Vliv
    276

mas velkou sanci jao zacatecnik, ze stavbu takovehoto repra "zprznis" natolik, ze vytvor rozhodne nebude presnou kopii byt i ozkousene a slusne hrajici "stavebnice".
    Cim to chces zprznit ??Proc mas velkou sanci
    Osazeni repra, dano zamery, jakozto zacatecnik budes stavet osvecenou kombinaci - vyber repra je vyresen.Vyhybka je taky spocitana, vetsinou odzkousena a zmerena.Pak si akorat musis nakreslit jak bude vypadat bedna a dodrzet objem - kdyz budes puntickar tak dodrzet pomery pro eliminaci stojateho vlneni abys nemusel tolik zatlumit.Plosnak na desticku neni vubec nic hroznyho udelat, navic se da koupit nebo se da vyhybka udelat jako vrabci hnizdo.Kazdy slusnejsi prodejce ti je schopen MDF narezat namiru, pak akorat udelat diru na repro + eventuelne bassreflex sesroubovat/+slepit povrchova uprava, osadit a je hotovo.Jeste jsem zapomel, musis si najit jak spocitat velikost bassreflexu kdyz mas danou frekvenci...

2Aliencz:
    Proč je stavba dle navodu chybny krok ?
    Citace Původně odeslal Aliencz
    Vývojář řeší tento postup zcela jinak, pokud už si reproduktor nevyvíjí přímo sám, ale nakupuje, dlouho testuje a počítá nejvhodnější tvar, objem a použití materiálu k vybranému reproduktoru v závislosti na konstrukci a naladění vyhybky.

To ze si eventuelne vyrabi reproduktory sam neznamena ze jsou kvalitni, dlouhe testy je vtip... bavime se tu porad o reprackach kolem 4k...
    Co je a jak spočítáš nejvhodnější tvar ? Objem je dan tim jak chces aby to hralo na nizssich kmitoctech.Tvar je vicemene sumafuk, pokud nemas namysli nakou hornu.Pouzitim urciteho tvaru(spravny pomer stran, nerovnobeznost sten) se da zamezit/potlacit stojatemu vlneni.Zaoblenim hran a zapustenim reproduktoru omezis "parazitni" zareni nebo jak se to menuje(tyka se to vyskace).. pokud jsem na neco nezapomel tak by to melo byt asi tak vsechno co z tvaru muze ovlivnovat zvuk.
    Naladeni vyhybky ? Kdyz uz to nahodou jsou dvoupasma, tak v tom je stejne jen jeden kondenzator pochybne kvality pred vyskacem...
    Ano, byly tu opravdu slusne repracky ke kompu, v dobe kdyz Cambridge navrhovala pro Creative vsechny repro, ne jen ty nej, mel jsem DTT 2200 a hralo to moc hezky, sub polovicni oproti Geniusum HT ale hral podstatne lip.
    Dilna se na to hodi, ale jde to spachat i bez ni. Clovek co neco kuti stejne ma svuj kutici koutek.

EDIT:
    2pibi - co pouzijes jako sub ? 226?
    e4400@3Ghz(def.v.+BOX),Gigabyte GA-965P-DS3P, 2x1024 ADATA 800mhz, 7600gt pasiv,2x80gb RAID0

Věk
    58
    Vliv
    291

Citace Původně odeslal Klon
    Proč je stavba dle navodu chybny krok ?
    Nějak mi uniká smysl toho, o čem nás vlastně chceš přesvěčit. Buď to napiš rovnu a dolož argumenty, nebo případy z praxe, nebo se na to raději vybodni. Mě to totiž nějak uniká. Vlastně vůbec nevím, co chceš říct. Hovoříš jen o tom, jaké píšeme blbosti, ale nepíšeš nic o tom, co nám chceš sdělit. Zjímavá diskuse Jestli máš strah z toho, že tě chceme odrazovat od stavby repro, tak to se hrozně mýlíš, to vůbec není pravda. Stejně tak není pravdou, že bychom od tohoto postupu nechtěli odrazovat nikoho jiného. Stavějte si dosytosti co síly stačí. Jen je prostě potřeba uvádět věci na pravou míru a nedělat lidem iluze o tom, že si doma mohou postavit nějaký relevantní high-end repro, nebo podobně. Za určitých podmínek si mohou pouze postavit výrazně levné a přitom slušně hrající kusy, nic víc. Dobrou poznámkou je, že se pohybujeme v návrzích v cenové relaci cca 4tis. Kč. To bych chtěl vidět ty aktivní studiovky home made za tyhle prachy. Určitě bych si je od nikoho nekopupil.

K postu - tvar tedy rozhodně není šumafuk, ale jeden z hlavních faktorů vlivu na zvuk. Objem má sice vliv na nízké kmitočty, ale určitě se nedá vypálit od pasu, naopak je nutné ho velmi přesně navrhnout vzhledem k použitému reproduktoru, předpokládanému tvaru, technologii výhybky, konstrukce bedny a použitého materiálu a v neposlední řadě požadovanému charakteru zvuku. To jsou měsíce testů směřující ke konečnému návrhu. Tlumení a stojaté vlny spolu nesouvisí - máš mezery. Nákupem vyhybky v nějakém šopu, nebo její konstrukcí podle univerzálních schémat jen zkonstruuješ univerzální věc, která vůbec nebude korespondovat s charakterem zbývající konstrukce a je to hodně slepý výstřel od pasu. Truhlařina je pěkná věc, ale reprobedna jaksi není nábytek, výroba krychle pas blind mě osobně tedy rozhodně nestačí - mnohým však ano, respektuji. Domácí výroba vůbec neřeší konstrukci uchycení koše a přenos vybrací reproduktoru do ozvučnice, prostě se to přišroubuje, a je to Na výpočet bassreflexu není univerzální vzorec, bez dlouhodobých testů je to opět jen nástřel do tmy. Srovnal bych to asi s tímto: kdejaký tuningář si může doma vyrobit z epoxidu spojlery na svoji škodovku třeba i podle návrhů na netu, ale jen automobilka (nebo specializovaná firma) to bude mít ověřené a otestované v aerodynamickém tunelu, prověřené zkušebními jízdami a perfektně vyladěné se zbývajícím designem karoserie. Jakákoliv domácí práce bez technického zázemí se tomu bude vždy pouze snažně a toužebně přibližovat. Nic víc.
    Naposledy upravil Aliencz; 22.05.2006 v 19:42.
    PC: HD3870 SCS3 pasiv, AMD X2 5000@6400 BlackEd MA790X-DS4 UD2, 4GB/1066, Win7 64bit, WD Raptor 74GB+WD 250GB, Samsung 206BW 16:10, Maya 44 MKII

Věk
    37
    Vliv
    276

Pokud jsem se te nak dotkl, tak sry, vubec to tak nebylo mineno.
    Co se snazim sdelit? Ze kdyz se chce, tak kolem tech 4k si postavis neco, co bude hrat lip nez kupovany repro - i kdyz od toho odectes cenu bazarovyho zesliovace.Pokud si nekdo pocita do ceny svuj cas a dela to jen kvuli tomu by mu neco hralo, tak at to rovnou s takovymhle zabali.Me nikdo odrazovat nemusi, prvni kolo je dostaveno.Docela me to oslovilo, proto jsem tady tu variantu zminil, dle me to je dost zajmavy a byla by skoda to pri rozhodovany nezkusit.Proc by jsi chtel stavet aktivni studiovky?Netvrdim ze by to nebylo zajmavy, ale vyzaduje to uz hlubsi znalosti a hlavne vic zesilovacu, nadruhy strane usetris na vyhybce, ale udelat podle navodu vyhybku a pichnout to do zesu z bazaru(nebo neceho co si postavis) je jednoduzssi.Netvrdim ze to co postavis bude dokonaly, ale bude to dobry, lepsi nez to co bys koupil, ono totiz takovyhle hezky veci o kterejch pisete vejs, si muzete u pc repro vetsinou nechat zdat.Nikdy jsem tu nic nepsal o univerzalnich vyhybkach(BS,Pekra..).... byla tu rec o vyhybkach z amplionu, delany na konkretni kombinace repro, vcetne tlumeni a kompenzace.Porad jsem nepochopil proc je problem stavet repro podle navodu ?Basreflex bez mereni opravdu presne nenaladis, ale ten "nastrel" je dostatecne dobry, poznas posluchu jestli je bassreflex o 5-10hz jinde (pokud to chces presne tak se to opravdu bez mereni neobejde) ? Ja ne. Ad vyroba, ja mam na tohle asi zkreslenej nahled, odmala lepim modely a kutim, takze tohle pro me manualni zrucnost neni problem.Kdyz jsem napsal, ze kdo je sikovnej a baviho poznavat novy veci at to zkusi, pri stavbe cehokovliv se toho clovek dost nauci a pozna "kousek sebe".Ozvalo se ze firmy to maj odzkouseny atd.Opravdu si myslite ze tohle resi ?Myslim ze se to da udelat lip nez si to koupis,a muzes ovlivnit jak to bude hrat.Navic jak uz tu bylo nekolikrat napsano je to jeste o necem jinem. Co vic by jsi za ty penize chtel stavet nez slusne/dobre hrajici kusy ?Proc myslis ze spolu tlumeni a stojate vlny nesouvisi ?Kdyz ti vzhledove nesedi spocitane pomery stran, a nechces bednu co nema ruznobezne steny, tak ti ani nic jineho nezbyva nez to zatlumit.Urcite jsem nesezral vsechen rozum sveta, moc dlouho se o to nezajmam, takze pokud ktomu mas neco dalsiho sem s tim, rad se naucim neco noveho.
    Ad. spojler, kdyz bude sikovnej, tak ho udela hezcejs nez z kramu, udela si ho tak jak chce - originalne - o tom to je, o tvoreni.Tomu ze firma co lisuje spojlery si je nechava simulovat v programech a testovat v aerodinamickym tunelu neverim, vim ze to byl priklad, ale to same si myslim o reproduktorech kolem 4k.
    Zaciname to tu mlejt porad dokola, proste jsem to sem nadhodil k zamysleni jako jednu z moznosti.Pokud jsem se nekoho svejma nazorama/prispevkama dotkl, tak se omlouvam, nebylo to umyslem.
    Peace
    Edit:O relativnim highendu jsem snad nic nepsal, proste si myslim ze to bude hrat lip nez kupovany za stejny prachy.
    Hrozne by me zajmalo proc je stavba dle navodu chybny krok.Prave tim ze jsem stavel nechapu ty pripominky co vsechno muzes zprznit, proste vsechno je dany, akorat dodrzet "navod", bejt peclivej a trpelivej.Verim ze se da najit neco co bude za ty prachy pekne hrat, ale proste me bavi neco tvorit, tak jsem to navrh.
    Naposledy upravil Klon; 22.05.2006 v 23:03.

Citace Původně odeslal Klon
    Pokud jsem se te nak dotkl, tak sry, vubec to tak nebylo mineno...
    Ohledne nastrelu a testovani:

Nikdo nerika, ze kazda bedna, ktera je vyrobena a je za 4kk, je x tydnu testovana. Jen tu spravne uvedl Alien, ze i tyhle nejlevnejsi napr. monitory slusnejch a dobrejch firem jsou dlouhodobe pri vyvoji testovany, jednu vyrobni radu - typ dela treba skupina inzenyru, kteri se snazi za co nejmensi naklady v tehle kategorii odladit bednu tak, aby za tech malo penez v konecne cene byla co nejlepsi. Pak je dano "nastavenim" vyroby, ze vystupni kusy musi prokazat shodne parametry s "prototypy" v ramci toleranci danych cenou a pristupem vyrobce. I tak se ve slusnejsich firmach provadi zahorovani, mereni pripadne parovani repro k sobe s totoznejsimi parametry. Je to dano konkurenci a zadna firma si nemuze v dnesni dobe dovolit udelat vyslovene smejd ani v takovehle nejnizzsi kategorii, pokud chce vyrobek slusne prodavat. (srovnavaci testy a poslechy kupujicich rychle odhali, ze ten a ten model je za svou kupni cenu znacne nevyhodna koupe a nemuze nabidnout v zadnych parametrech to, co nabidne jina firma, jiny model. A jak je dobre patrno, lide, kteri si takovouhle bednu kupuji, maji uz urcite zakladni znalosti, vi, co mohou od monitoru za par tisic ocekavat a hlavne si vetsinou dobre projdou prave ruzna fora, testy, prospekty, kde se dozvi, ze ten urcity model je vyborny na tenhle poslech v takovychto podminkach, jiny model ma jine prednosti jinde. A vyberou si, co preferuji a co za dane penize ozeli (nebudem si nalhavat, ze spickove monitory za 4kk se mohou srovnavat se spickovymi reproduktory xy krat drazsimi).
    A "nastrel" treba bassreflexu - pokud nebude xy krat objektivne zmerenej, nemusis se s jeho frekvenci "trefit" do parove bedny a to je urcite chyba.
    Ja osobne a asi nikdo jiny nechce nikoho jineho odrazovat od jakekoliv stavby cehokoliv, ale objektivne:
    Vem castku cca. 5kk a postav podle sveho nejlepsiho vedomi a schopnosti dva dvoupasmove monitory, ktere pak dej vedle "masove" prodavanych spickovych monitoru ve tride do 5kk. Osobne si myslim, ze pri poslechovem testu vyhrajou na kvalitu poslechu akusticke hudby vzdy ty monitory. (nebudem se bavit o sile vykonu, razanci bassu, frekvencni charakteristice a ostatnich faktorech, na ktere se poslech nebude zamerovat, jen o celkove kvalite a vyvazenosti poslechu)
    Takze opet - kazdej at si stavi co chce, nicmene moje logika je - proc budu pro mne dost slozite a nepohodlne vyrabet neco, co se mi teoreticky muze nepovest a i po vyrobe to zvukove nebude hodnotnejsi, nez to, co za stejne naklady koupim? Pokusy o vyrobu cehokoliv lepsiho v domacich podminkach jen vitam, ale v tehle oblasti uz je toho pomerne dost probadano a co je prinosne, to uz je take vetsinou pouzito. Tedy pokud zamyslim postavit bednu podle nejakeho obecne znameho planku z obecne pouzivanych soucastek a nesnazim se o vlastni konstrukci neceho absolutne noveho a objevneho, je to dle myho skoro promarnenej cas. Nicmene chapu, ze to nekoho bavi a ze se tim realizuje a i to je dobre. Kazdej mame jinej nazor na vec a to je taky dobre, nebot rozmanitost a diskuze jsou urcite prospesny.
    Nicmene jsou tu lide, ktere nepresvedcis, ze tvuj vytvor bude zvukove hodotnejsi, nez vyborne monitory cenove kategorie tveho nakupu soucastek.
    Mozna by to chtelo test - postav bedynky, nekdo zapujcte nejakyho Behringra, Esi, M-audia ci neco podobnyho dobryho v tehle kategorii a muzem treba slepe testovat, co se bude vice jedincum libit

Ohledne kridla -pokud myslis kridla z Tesca, Globusu a podobny "ultratuningovy zalezitosti" z porezniho lisovanyho plastu za uzasnejch 99.90,- v akci tak tyhle kridla asi skutecne nikdo testovat nikaj nebude, maximalne na to, ze vydrzej i 3x dest a 10 minut slunicka
    Nicmene poloprofi a profi veci skutecnyho tuningu a tedy i kevlarovy kridla, spoilery a podobny zalezitosti - tak ty jsou skutecne stjene jako treba bedny dlouhodobe vyvijeny, testovany v tunelech, provozem, na okruhu atd. a pak je (opet jako u bedynek) dbano na to, aby vyroba za priajatelne naklady dodrzela vyrobni tolerance, pouzite materialy atd. A tady je docela markantni rozdil - vyrobci tehto exlusit si je daji v jejich spickovych provedenich radne zaplatit, do ceny se promita drahy vyvoj a testy, kvalitni materialy, baleni, reklama atd. Spicka nabidky v podstate vsech vyrobku je vzdy radne draha, protoze ubrat u brzdovyho kotouce nekolik gramu proti standartu - no problem, cena lepsiho = cena standartniho treba + 20%. Ubrat dalsich par gramu - stale no problem, nicmene musi byt pouzit uz lepsi material, presnejsi vyroba a kontrola, cena je standart + 50%, ubrat dalsi gramy na maximalni hranici moznosti pri zachovani nebo jeste vylepseni vlastnosti = spickove materialy, superpresna vyroba, nekolikanasobna vystupni kontrola = cena standart + 500%. A takhle je to ve vsem, ikdyz rozdil mezi kotoucem vybornym a maximalne spickovym za desetinasobek ceny uz pozna na aute jen treba 1 ridic ze 100.
    Naposledy upravil tiktak; 23.05.2006 v 00:29.
    Dell E6400 (P8400, 4GB RAM, 500GB 7.2k, NVidia Quadro NVS 160M, Wifi, BT, DVDRW, LED WXGA+)
    Dell XPS 1330 Red (T7300, 2GB RAM, 160 GB 7.2k, NVidia GeForce 8400M GS, Wifi, BT, LED WXGA, DVDRW)
    Nikon D90 + MB-D80, Nikon18-200VR, Nikon 80-200/f2.8, Nikon SB-900, Lowepro, Tenba, Kata, ...

Věk
    58
    Vliv
    291

Pevně věřím, že mě tu nikdo neobviňuje z kacířství proti domácím stavitelům, pokusil jsem se napsat dost výrazně, že jim fandím a souhlasím s touto domácí činností. Prostě jenom zrovna to blbý repro je tak trochu alchymie a v domácích podmínkách už to hraničí spíše s troufalostí, byť smělou. Znám desítky audiofilů a dost z nich si už samozřejmě martýrium home made, nebo poloprofi made výrobků prošlo, včetně velmi dobře provedených kopií vynikajících reproduktorů, bohužel, všichni, do jednoho, tuhle dráhu velmi záhy opustili s naprosto stejným zjištěním, kopie není originál. Ani poloprofi výroba kopií, nebo dokonce vlastních studií podpořená empirickými a technickými znalostmi bez nezbytného zázemí nevede k požadované dokonalosti. Je to však cenově velmi lákavá kategorie, která celé řadě uživatelů naprosto stačí, musí to být ale jejich svobodná volba s vědomím, že to k pomyslné dokonalosti má dál, než produkt ze specializované fabriky. Znám jednu poměrně věhlasnou českou, byť miniaturní firmičku na repro a nedávno jsem probíral s majitelem velké komplikace se změnou výškového reproduktoru, původní dodavatel omezil výrobu. Půl roku se pokouší sehnat něco, co by odpovídalo, aby nemusel měnit konstrukci perfektně zavedené a žádané bedny a není to žádná legrace. V domácích podmínkách bys prostě vybral jiný kus od jiné značky s podobonu charakteristikou a bylo by to vyřízené za pár dní. Toto je ten hlavní rozdíl v mých očích, který ale, přiznávám, je závislý na konkrétních postojích jednotlivce, takže ho nelze pro nikoho globalizovat. Tuningu a DIY zdar, držím všem palce při správném výběru.
    Naposledy upravil Aliencz; 23.05.2006 v 08:14.

2Klon
    Buď 2 x 226, zřejmě mi zbudou když postavím nové bedny do obýváku, nebo možná Beyma 12BR70, ale nevím jestli sub letos stihnu. Potřeboval bych, aby den měl 48 hodin.
    AMD 3200+ Venice+SonicTower; MSI K8N4 SLI Platinum; MSI 6800GS+AcceleroX1; Chieftec LBX 02; Seagate Barracuda 7200.7; ViewSonic P-815, Onkyo TX-SV525 + Yamaha DSP-E 492; http://amplion.wz.cz/vase-pibi1.htm

hu, moc dlouhy texty, ktere se mi z jasnych a pochopitelnych duvodu nechce cist. Kdyz je nekdo kutil, at si stavi co chce, ale mne prijde rozhodne jednodussi/levnejsi koupit 2 nove/skoronove regaly a jety zesik.... sorry za ot, ale co je na tom zle? chces stavet? stavej! kdyz ne tak si to kup (pripadne po porade)! ... Je hafo kvalitnich regalu v cene za par okolo 5ti koliku + ten zesik... a bude to stopro hrat lepe nez jakakoliv 2.1 pc volovina...

FUN: Apple Mac Pro 4.1@5.1 • Intel Xeon W5680 • Kingston 3x8GB (triple-channel) 1333 ECC • EVGA GTX 670 • Crucial M200 256GB • WD Black 1TB • WD Green 1TB 3x
    MOBILE: HP EliteBook 8440p • Corsair 2x4GB • AVerTV Hybrid • Logitech VX Nano • Canon S95 • Apple iP6 16GB • Apple iPad Air 64GB • Apple iPod Nano 7G 16GB • Apple iPod Video 80GB
    WS: intel NUC i3 • Corsair 2x4GB • Crucial M4 512GB • intel Advanced-N 6235 • Samsung B2030HD
    HTPC: AMD X2 Toledo 4200+ • ASUS A8R-MVP • Scythe KatanaCu • Patriot 2x1GB • GB 8600GT+Zalman VF900-Cu • WD 640AAKS+SilentMAXX silencer • Pioneer DVR-212 • Leadtek WinFast TV2000XP Expert • Corsair HX520w • SilverStone LaScala LC17S • ONKYO TX-SR603E • JAMO E7 7.1 (2x E750 + 4x E700 + E7cen + E7sub) • Panasonic TX-55CS630E • Logitech WingMan FF GP • APC Back-UPS 650 • chlupy ze psa

jeste rychlej link ohledne studiovek dle nazvu, ale s cenou 3-5k http://ezone.techno.cz/viewtopic.php...7613b67bd7246a
    Spousta vice ci mene uzitecnych veci a zivot okolo...jdete se projit.

Protože jsem nedávno dostavěl bedny (pasivní) - tak hlasuji pro DIY podle osvědčeného návrhu + bazarovej zesák.
    Když to shrnu: měsíc studia dané problematiky, měsíc shánění součástek, 3dny stavba beden a stojanů, 1 den na výhyby. Výsledek ale stojí za to !!! Ještě jsem se z toho zvuku nevspamatoval
    Mám důraznou připomíku k systému 2.1. Postavil jsem dvoupásmovky který hrajou od 50Hz -3db a v nezatlumené místnosti mi basy dělají takovou paseku, že jsem musel pod 60Hz stáhnout ekvalizér. Neumím si představit v běžné domáctnosti bez akustických úprav poctivých 40Hz ze subu.

Věk
    58
    Vliv
    291

Citace Původně odeslal Hanzi
    Postavil jsem dvoupásmovky který hrajou od 50Hz -3db a v nezatlumené místnosti mi basy dělají takovou paseku, že jsem musel pod 60Hz stáhnout ekvalizér. Neumím si představit v běžné domáctnosti bez akustických úprav poctivých 40Hz ze subu.
    Tam je problém nejspíše v něčem jiném. Uvedené repro pravděpodobně není akusticky a konstrukčně schopné jednak určité pasáže nízkých kmitočtů správně "vyzářit" a jednak někde v charakteristice bude mít asi velký propad útlumu (bývá to většinou okolo 60-70Hz) a z bedny leze pouze hučení - je to závislé na místnosti - takové to tipické duňohučení vlastně nejsou nezvládnuté basy, ale přerezonovaná místnost a tyto frekvence jsou vysoko nad 100Hz, byť se to nezdá. 60-70Hz je pořád mnohem níže, někde pohledám pár vzorků kmitočtů, mám je.
    Ekvalizací jsi pouze omezil tyto frekvence, takže je bedna nevyzařuje (nehraje je) vůbec, nebo jen s omezením. To ale není cesta. Něco totiž chybí. Oproti tomu kvalitní subwoofer si dokáže s nízkou frekvencí poradit lépe díky své konstrukci a "vyzáří" ji správně. Problém je potom s "fázovostí" místnosti. Tlumení běžného charakteru bez basstrapů nemá na nadmíru basů žádný vliv, tam jde o "odrazovou" záležitost a z ní vyplývající zvukové kolize, projevující se právě oním hučením v určitých místech místnosti. Materiály, jako koberec, mají vliv spíše na střední a vyšší pásmo. Zcela jistě se jedná o nevhodně zvolenou bednu pro danou akustiku místnosti. Proto vlastně tvrdím, že DIY repro je boční cesta. Správné je vozit si domů jedny bedny za druhými a zkoušet které si k dané místnosti v konkrétním rozmístění sednou nejlépe - ale to je spíše iluze, přestože je bohužel nejsprávnější cestou.
    Dalším faktorem je skutečnost, že správná cca 45Hz vlna má myslím 7m. Což je pro rozplynutí v místnosti spíše nemyslitelné. Takže je snahou vnímat nízké kmitočty alespoň jako vibrace basového reproduktoru (akustický tlak) bez zpětného vlivu na rezonanci místnosti. K tomu je potřeba kromě nesmírné tuhosti ozvučnice a preciznímu provedení, také naprosto špičkový basák s odpovídajícím zesilovačem. Proto doporučuji se za něčím takovým, jako je 40Hz doma v obyváku vůbec nehonit. Doopravdy to nelze realizovat, pouze náznaky.

Úplně nejhorší basy (zvukově) jsou pak tvořeny reprobednami, nejčastěji sloupovými, které mají malé reproduktory a tzv nízké frekvence "hrají" přidaným objemem ozvučnice a naladěním vyhybky. Pořádný a velký basák fyzicky nemůže nic doopravdy nahradit. Rozdíl v prezentaci nízkých kmitočtů pozná i naprostý laik v jakýchkoliv prostorách.

For All:
    Malý bonus ode mě, pěkně Vám to rozezvučí Vaš bedýnky, oprubujte (cca 15MB track WMA variability high-quality):
    http://www.verzend.be/v/8514488/03_Take_Five.wma.html
    Počkejte 10s než naskočí odkaz na download. Pěkný poslech.
    Naposledy upravil Aliencz; 26.05.2006 v 12:52.

Myslím, že v bednách to nebude Jde mi o odrazy od zdí. Po poslechu plynule přeladitelné sinusovky je zřejmé, že propad kolem 60-70Hz se nekoná. Takže jsem se vrhl na akustiku místnosti - nábytek, kytky, police, obrazy. Asi nejvíc pomohlo umístění repro trochu výš, kdy míří šikmo dolů do poslechového místa. Dunění u zdí se trochu zlepšilo, basy uprostřed místnosti trochu přibyly. Na ekvalizéru jsem trochu přidal, ale pořád si myslím, že 50 Hz do nezatlumenýho obyváku je hodně na hranici. A poctivý suby jsou většinou naladěný ještě níž. Nikomu to nenutím, ale došel jsem k tomu vlastní skušeností.

Citace Původně odeslal Aliencz
    Malý bonus ode mě, pěkně Vám to rozezvučí Vaš bedýnky, oprubujte (cca 15MB track WMA variability high-quality):
    http://www.verzend.be/v/8514488/03_Take_Five.wma.html
    Počkejte 10s než naskočí odkaz na download. Pěkný poslech.
    Takhle nadherne nazvucene bici sem snad jeste neslysel. 1959?
    Audiotrak Prodigy HD2 (2xOPA2134PA + LT1364) => Little Dot I+ (WE408A + AD8022) => Sennheiser HD555@595
    Asus Xonar D1 => Technics SU-A800 => Tesla 2xARN6608 + ARV-104

Citace Původně odeslal Caleb
    Takhle nadherne nazvucene bici sem snad jeste neslysel. 1959?
    To bude asi z Essential (podle stopaze) a skladby na nej byly nahrany i pak namasterovany myslim pozdejs, ale to jen odhaduju, tohle musime "vymlatit" z Aliena
    Ale je to bomba, jak zvukove, tak obsahem

Věk
    58
    Vliv
    291

Dave Brubeck a jeho Quartet, prostě "klasika" Album Time Out

Mám i další pěkné kousky, kdybyste chtěli, něco můžu zase přihodit
    Naposledy upravil Aliencz; 27.05.2006 v 13:11.

Tak si vybiram monitory jak jste me tady presvedcili, ale neni vykon 2x20W malo? Kdyby jste srovnali hlasitost u nejakych geniusu 5.1, ktere maji odhadem 100W. Mohli by se jim monitory 2x20W rovnat? Myslim pouze co se tyce hlasitosti
    To alliencz: Ta pisnicka ma fakt kvalitni zvuk nikdy jsem nic podobneho neslysel

Jeste dotaz: Proc davaji ovladaci prvky dozadu? Vzdyt to je neprakticke?
    Naposledy upravil chinook; 27.05.2006 v 22:29.

Member Avatar uživatele crashpc
    Věk
    38
    Vliv
    246

mno ono se nedá porovnávat hlasitost podle vatáže. a nejen proto že monitory sou monitory a geniusy sou.... záleží na citlivosti mněničů, ale myslim že ty geniusy by je přece jen možná ještě hlasitostně přeřvaly. nebo spíš přehučely zas takovej binec ale nebude třeba a pravejch 2X20w už ti taky slušně zaklepe se stolem záleží taky co tam je za mněniče. měl sem PC bedýnky cca 2X5w a když sem zesik připojil na bedny s Teslama ARN 5604 tak to bylo sakra jiný kafe - 2X5w byl už docela slušnej binec. teda alespoň oproti těm shit 3" repráčkům...
    A proč to dělá?

Co se týče hlasitosti a dunivosti, tipl bych více hluku na geniusy apod. Ale opravdu porovnáváš neporovnatelné. Kvalitní zvuk chce kvalitní repro, ozvučení většího prostoru zas vyžaduje jinou aparaturu. Takže ten genius a spol. mi imho vychází jako hybrid (kombinace) z každyho trochu, ale ve výsledku to není nejlepší.
    [OT]Leda chceš naštvat sousedy a je ti jedno, zda to hraje nebo hučí [/OT]
    Citace Původně odeslal chinook
    No, co třeba design?
    Lost in Kalø, near Storsjön and to look at Knutshø or chilling at Lahaina.

Tak se mi zalibili m-audio LX4 2.1 system. Nebudou to jen drahe logitechy? Nebo bude kvalita zvuku vernejsi? Nebo co by jste doporucili v teto cenove kategorii?

Věk
    58
    Vliv
    291

Tak se mi zalibili m-audio LX4 2.1 system. Nebudou to jen drahe logitechy? Nebo bude kvalita zvuku vernejsi? Nebo co by jste doporucili v teto cenove kategorii?
    Tak to snad ani nemůžeš myslet vážně Monitory (satelity) přemáznou jakékoliv Geniusy rozdílem několika tříd, prostě M-Audio jsou reproduktory, Geniusy dunítka. Co se týče SW tak tam je to rozdíl tak tisíc tříd. Genius je pouze hrombedna, ve které je uvnitř schovaný malý reproduktor (hrozná konstrukce !!!) M-Audio má kvalitní basák pěkně vystrčený ven a tuhá skříň funguje správně jako ozvučnice. V tom je zcela zásadní rozdíl. Genius má za úkol dunět, M-A SW hraje. P.S. já bych s tím SW k PC tolik nespěchal. Ten se dá vždycky dokoupit až podle potřeby. SW je taky potřeba správně rozmístit kvůli rezonančním "propadům" místnosti. Strčit ho třeba pod stůl (asi nejčastěji používané umístění k PC ) je hovadina nakvadrát
    Naposledy upravil Aliencz; 28.05.2006 v 12:13.

Věk
    58
    Vliv
    291

Umístění vzadu je z konstrukčního hlediska lepší řešení a u profi použití pro zvukaře to vůbec nevadí, v cestě je v drtivé většině ještě nějaký mixák, nebo ekvalizer a ovládání se řeší tímto způsobem. Pro klasické použití k PC je však vhodné vybírat modely s ovládáním vepředu, je jich docela dost. Už jsem psal vícekrát pozor na bassreflex v zádu versus umístění ke stěně (nevhodné).

cekal jsem ze mi tak nejak odpovis. Jen jsem se chtel ujistit. Nerad bych vyhodil 8000 a pak zjistil ze jsem koupil blbost. Rikal si ze ze SW by si nespechal. Poradil by si mi nejake konkretni monitory, ktere koupit v teto cenove kategorii?

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Pomozte mi, prosim, vybrat - 17" SONY nebo DELL
    Založil Maaarty v sekci fóra Monitory
    Odpovědí: 3
    Poslední příspěvek: 03.09.2003, 14:41
  2. Pomozte vybrat MB pro Intel
    Založil Aeris v sekci fóra Intel čipové sady
    Odpovědí: 13
    Poslední příspěvek: 21.07.2003, 15:10
  3. Co je lepší? DVD-ROM LiteON, nebo AOpen? Pomozte prosím!
    Založil IntEx v sekci fóra Optické, přenosné a jiné disk(et)y
    Odpovědí: 17
    Poslední příspěvek: 03.07.2003, 18:36
  4. Pomozte mi vybrat...
    Založil lullu v sekci fóra Chladiče a všechny druhy chlazení
    Odpovědí: 12
    Poslední příspěvek: 29.05.2003, 21:15
  5. Prosim pomozte mi vybrat
    Založil Xeus v sekci fóra Intel čipové sady
    Odpovědí: 5
    Poslední příspěvek: 25.12.2002, 18:04

Pravidla přispívání