Pokial to robis v canonackom softe alebo photoshope pred "vyvolanim" samotnej fotky, tak je to jedno, pokial potom v samotnom photoshope resp. inom rastrovom editore nebudes velmi hybat s kanalmi.
Pokial to ale robis v konzolovom programe ako DCRAW, tak tam si to nemozes upravit pred "vyvolanim", pretoze tu fotku nevidis a "strielat" cisla do konzoly je imho blbost, lebo to neodhadnes presne nikdy, pokial to nevidis (neuvidis, ci to bude dostatocne svetle alebo uz nieco prepalene).
Akonahle mas vyvolanu fotku v 8bit kanaloch a 16bit kanaloch a fotka je prilis tmava alebo sa chystas hybat s kanalmi, tak si uvedom, ze pri 8bit fotke po zjasneni dosiahnes napr. tretinovu stratu farebnych prechodov, pretoze tam bolo len 256odtienov na kazdy kanal.
Ak stratis tretinu farebnych prechodov, tak sa ti z 24bit fotky, ktora mala povodne moznost mat (256*256*256) 16 777 216 farieb, stane fotka, ktora ich ma iba cca (171*171*171) 5 000 000.
U 16bit fotky sa tak nestane, pretoze ta ma na kazdy kanal 4096 odtienov (4096 preto, lebo RAW je "len" 36 bitovy, teda ma "len" 12 bitov na kanal namiesto 16tich).
Aj ked stratis tri stvrtiny odtienov, budes mat stale 1024 odtienov na kanal, co je 4x viac ako by bolo u povodnej 24bit fotky (s 8bitmi na kanal).
Vysledok si potom mozes upravit do 24bitov a mozes si byt isty, ze si z toho vytrieskal maximum.
Ukazka: http://photozone.de/7Digital/histogram/sliders.jpg
Pozri si posledny histogram finalnej fotky. Tato fotka mala minimalnu zmenu kanalov a aj tak tam mas hluche miesta. Kebyze je ta fotka napr. podstatne tmavsia, tak tam budes mat velmi vela hlucheho miesta a malo vyslednych farieb. So 16bit (resp. 12bit, ze) farbami nie.