Pevně věřím, že mě tu nikdo neobviňuje z kacířství proti domácím stavitelům, pokusil jsem se napsat dost výrazně, že jim fandím a souhlasím s touto domácí činností. Prostě jenom zrovna to blbý repro je tak trochu alchymie a v domácích podmínkách už to hraničí spíše s troufalostí, byť smělou. Znám desítky audiofilů a dost z nich si už samozřejmě martýrium home made, nebo poloprofi made výrobků prošlo, včetně velmi dobře provedených kopií vynikajících reproduktorů, bohužel, všichni, do jednoho, tuhle dráhu velmi záhy opustili s naprosto stejným zjištěním, kopie není originál. Ani poloprofi výroba kopií, nebo dokonce vlastních studií podpořená empirickými a technickými znalostmi bez nezbytného zázemí nevede k požadované dokonalosti. Je to však cenově velmi lákavá kategorie, která celé řadě uživatelů naprosto stačí, musí to být ale jejich svobodná volba s vědomím, že to k pomyslné dokonalosti má dál, než produkt ze specializované fabriky. Znám jednu poměrně věhlasnou českou, byť miniaturní firmičku na repro a nedávno jsem probíral s majitelem velké komplikace se změnou výškového reproduktoru, původní dodavatel omezil výrobu. Půl roku se pokouší sehnat něco, co by odpovídalo, aby nemusel měnit konstrukci perfektně zavedené a žádané bedny a není to žádná legrace. V domácích podmínkách bys prostě vybral jiný kus od jiné značky s podobonu charakteristikou a bylo by to vyřízené za pár dní. Toto je ten hlavní rozdíl v mých očích, který ale, přiznávám, je závislý na konkrétních postojích jednotlivce, takže ho nelze pro nikoho globalizovat. Tuningu a DIY zdar, držím všem palce při správném výběru.