nechápu tvoje označení noname deska s PCIe a 754..můžeš mi to osvětlit?
Můžu. Obecně považuji nejlevnější desky za nejlevnější. Zelenou trávu, považuji za zelenou, rajče za rajče, rohlík za rohlík. Jelikož mě nenapadlo, že si tu bude někdo chtít hrát na slovíčkaření, použil jsem pro nejlevnější desky nesprávný výraz "noname" (bezejmenný), který se v PC hantýrce používá pro neznačkové výrobky. Ano, uznávám, že dnes i značkoví výrobci vyrábějí ty nejlevnější komponenty. Takže opravuji svůj popis NONAME na NEJLEVNĚJŠÍ a omlouvám se za způsobené příkoří, či újmu.
Budeme tedy kalkulovat:
Socket 754 = téměř bez diskusí Sempron, Athlony64 na 754 už téměř neseženu a jelikož Sempron nechci a nikdy chtít nebudu, nemám jinou možnost. já dokonce nechci ani s754, protože když už dělám upgrade, tak ne po milimetrech, ale alespoń po metrech.
OC deska s 939 min. 2500,- (spíše ale 3500,-)
CPU, které výkonem viditelně, ale hlavně smysluplně překoná XP3200 = A64 3500+ a výše
CPU A64 3500+ s939 = 5000,-
Celkem 7500 - 8500 pro alespoň nějak málo smysluplný upgrade, pokud vyberu levnější Sempron a nejlevnější desku, tak na tom budu s výkonem stejně (ne-li hůř), jako doteď s tím, že vyhodím za desku a CPU jen cca 4-4,5tis. Co s takovým šrotem ale nevím, protože za rok budu muset kupovat minimálně nový CPU = další výdaje, spíš ale budu uvažovat i o nové desce pro snad již dostupnější dual CPU a DDR2. Takže rozhodně vyčkávám.
Cenu grafik nezapočítávám, srovnají se samy. prosím, může mi někdo vysvětlit, proč mám teď, když nemusím, vyhazovat z okna několik tisíc korun, abych zjistil, že výkon CPU mi zůstane stejný, deska je bez fičur, zato mám novou PCI grafiku střední třídy, kterou ale vemi snadno můžu nahradit koupí z druhé ruky ještě do stávajícího portu AGP? To ty prachy raději pošlu na charitu, páč jinak bych si musel připadat jako debil.